Син Джемілєва поскаржився в Європейський суд на Україну та РФ

Син Джемілєва поскаржився в Європейський суд на Україну та РФ
Хайсер Джемілєв у російській в’язниці

Претензії Джемілєва до України пов’язані з тим, що під час розслідування злочину ще до анексії Криму йому не гарантували «належний захист прав»

Захист сина народного депутата України Мустафи Джемілєва Хайсера звернувся до Європейського суду з прав людини з позовами до Росії й України у зв’язку з винесеним йому вироком у справі про вбивство в 2013 році. Про це Радіо Свободаповідомив адвокат Микола Полозов.

За його словами, претензії Джемілєва до України пов’язані з тим, що під час розслідування злочину ще до анексії Криму йому не гарантували «належний захист прав», закріплених у Європейській конвенції про права людини.

Позов до Росії юрист пояснив тим, що Краснодарський крайовий суд у 2015 році виніс обвинувальний вирок Джемілєву, незважаючи на те, що він на той час уже був засуджений українським судом, що також є порушенням.

Як відомо, син Мустафи Джемілєва Хайсер в травні 2013 року, у дворі власного будинку в Бахчисараї, з рушниці застрелив з необережності друга сім'ї Февзі Едемова. Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу наново. Хайсера вивезли з сімферопольського СІЗО в Краснодарський край РФ, де він був визнаний судом присяжних винним у «вбивство з необережності» і засуджений до п'яти років позбавлення волі.

Верховний суд Росії скоротив цей термін на півтора року. При цьому Дніпровський суд Києва у квітні 2015 року визначив покарання у вигляді позбавлення волі на строк 3 роки і 8 місяців. На запити про екстрадицію Хайсера Джемілєва для відбування строку на батьківщині Росія відповідала відмовою.

Раніше Російська Федерація визнала українське громадянство сина народного депутата, лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Хайсера, якого незаконно вивезли в Росію, засудили й етапували до колонії.

Совєтський райсуд Астрахані на «таємному засіданні» встановив адміністративний нагляд на 3 роки над сином Мустафи Джемілєвим Хайсером, який повинен вийти із російської в'язниці 26 листопада.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: