Сьогодні – Стрітення Господнє: традиції, заборони і прикмети свята

Сьогодні – Стрітення Господнє: традиції, заборони і прикмети свята

Християни в цей день освячують церковні свічки

15 лютого християни східного обряду відзначають одне з дванадцяти центральних свят - Стрітення Господнє. З року в рік це свято випадає на 40-й день після Різдва.

Християни в цей день освячують церковні свічки. Вважається, що такі свічки захищають будинок від блискавки й грому. Традиція ця походить зі стародавнього звичаю влаштовувати в день Стрітення хід містом із запаленими світильниками (на зразок хресного ходу).

Також на Стрітення освячують воду, вірять, що вона має цілющі властивості.  

Стрітення Господнє: історія свята

Стрітення святкують на 40 день після народження Ісуса Христа. В цей день Діва Марія вперше принесла малого Христа в Єрусалимський храм, де він повинен був пройти обряд посвячення. Там його вперше побачив проповідник Симеон, який відразу визнав у дитині спасителя.

osvyachennya-svichok-vodi-i-zustrich-zimi-iz-vesno20200214_6397

Свято почали активно відзначати в кінці IV століття як завершення 40-денного циклу після Богоявлення. Пізніше Стрітення стали розглядати як самостійне свято, що символізує зустріч немовляти Ісуса з людьми. У народній традиції цей день вважають днем зустрічі зими з весною. Про значення свята говорить і його назва. Слово «стрітення» означає «зустріч».

Православні відзначають свято 15 лютого, католики - на 13 днів раніше, 2 лютого.

Як святкують Стрітення

У свято Стрітення Господнього в храмах проводяться богослужіння. Християни в цей день освячують церковні свічки. Вважається, що такі свічки захищають будинок від блискавки й грому.

Також на Стрітення освячують воду, яка має цілющі властивості. Стрітенською водою можна натерти хворе місце - вона допоможе.

voda-1

Багато людей в цей день влаштовують святкові обіди, звуть на них членів сім'ї для спільної молитви. На Стрітення радять прощати образи і проявляти до оточуючих максимальну увагу, розуміння і тепло.

Заборони на Стрітення

Як і на будь-який інше велике християнське свято, на Стрітення не можна прибирати, прати, займатися рукоділлям і колоти дрова.

Також потрібно дотримувати чистоту духовну: не конфліктувати, не лаятися.

Народна традиція також забороняє митися в лазні, тому що затопити лазню – це великі приготування, яких теж потрібно уникати.

На Стрітення не рекомендували вирушати в подорож: погода в цей день зазвичай мінлива, і в далеку дорогу краще відправляти в інший час.

Прикмети на Стрітення

  • У народі кажуть, що на це свято зустрічаються зима і весна. Зима відправляється туди, де була весна, а весна - туди, де була зима. По дорозі вони зустрічаються і сперечаються між собою.Хто перемагає в суперечці, той залишиться на цих землях хазяйнувати якийсь час. За повір'ям, якщо до вечора потеплішає, то виграло літо і скоро прийде тепло. Якщо ввечері похолодає, то зима на деякий час затримається.
  • Якщо на Стрітення сонце визирає з-за хмар, то весна не забариться, а якщо цього дня не буде видно сонця, то 24 лютого вдарять морози.
  • Цього дня відлига – на ранню й теплу весну, сніг – на дощову, тривалу, а коли хурделиця – весна буде пізня і холодна
  • На Стрітення уважно стежать за погодою: якщо день буде сонячним – слід чекати врожайного року, а якщо засніжить і вдарять морози – весна буде пізньою, дощовою і холодною.
  • День Стрітення теплий і сонячний, то і весна тепла.
  • Якщо на Стрітення дорогу замітає – весна буде пізньою і холодною.
  • Вітер на Стрітення – до врожаю плодових дерев.
  • Як сонце ясне на Громницю буде, то снігу випаде більше, ніж раніше.
  • Як на Стрітення зі стріх капає, весна переможе зиму.
  • Якщо в цей день сніжок – весною буде дощик, тобто весна буде затяжною і дощовою.
  • Якщо в цей день не видно сонечка – чекай суворих морозів.
  • Передбачити погоду могла і курка: якщо нап'ється біля порога води – весна буде теплою і ранньою.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: