Сотні добровольців у світі готові заразитися Covid-19, аби вчені скоріше винайшли вакцину

Сотні добровольців у світі готові заразитися Covid-19, аби вчені скоріше винайшли вакцину
Багато вчених у світі наразі шукають вакцину від коронавірусу 
Фото: AP/Shutterstock

Ідея проведення випробувань вакцини на людях «з провокацією» має підтримку, проте поки такі випробування не плануються

У світі набирає обертів ідея прискорити розробку вакцини від коронавірусної інфекції, свідомо заразивши цим вірусом молодих і здорових добровольців. Ця кампанія вже привернула майже півтори тисячі потенційний добровольців, готових взяти участь у випробуваннях, в ході яких здорових людей навмисно заразять коронавірусом. Про це пише автооритетне видання Nature

Ця кампанія, що отримала назву 1Day Sooner ( «На 1 день раніше») ніяк не пов'язана з групами і компаніями, які фінансують або займаються розробкою вакцин. Однак один з її засновників Джош Моррісон (Josh Morrison) сподівається продемонструвати, що безліч людей підтримує проведення таких випробувань на людях, тому що, можливо, вони дозволять створити ефективну вакцину від коронавірусу швидше, ніж випробування, що проводяться за стандартною схемою.

Стандартні випробування вакцин займають дуже багато часу, тому що тисячі людей спочатку отримують або вакцину, або плацебо, а потім вчені стежать за тим, хто з добровольців захворіє. Випробування «з провокацією» в теорії може принести результати швидше: набагато менш численній групі добровольців вводять експериментальну вакцину, а потім їх навмисно заражають вірусом, щоб визначити, наскільки ефективна ця вакцина.

«Ми хочемо залучити якомога більше людей, готових це зробити, і заздалегідь скласти списки тих, хто міг би взяти участь у випробуваннях з провокацією в тому випадку, якщо все-таки буде вирішено їх провести, - сказав Моррісон, який також є виконавчим директором правозахисної організації Waitlist Zero, що займається питаннями донорства органів. - У той же час ми вважаємо, що державні рішення щодо випробувань з провокацією будуть більш обґрунтованими, якщо в них будуть враховуватися думки тих, хто зацікавлений в участі в подібних випробуваннях».

За словами Моррісона, люди, які вже висловили згоду на участь в таких випробуваннях з провокацією, - це як правило молоді люди, що живуть в містах, які щиро хочуть внести конструктивний внесок у боротьбу з пандемією коронавірусу. «Багато зізнаються, що вони знають про ризики, але вважають, що користь від прискорення процесу створення вакцини коштує того, щоб піти на ці ризики», - пояснив Моррісон.

Випробування з провокацією проводилися в минулому - в процесі пошуків ліків від грипу і малярії. Команда вчених на чолі з фахівцем з біоетики Ніром Ейяль (Nir Eyal) в університеті Ратгерса в Нью-Браунсвіку зазначила, що випробування з провокацією за участю людей дійсно можна проводити безпечно і з дотриманням всіх етичних принципів, - про це вони написали в статті, опублікованій в журналі Journal of Infectious Diseases в березні.

Ця точка зору знаходить деяку підтримку і в політичних колах. На цьому тижні 35 членів конгресу США на чолі з демократами Біллом Фостером (Bill Foster) і Донною Шалала (Donna Shalala) закликали главу Міністерства охорони здоров'я і соціального забезпечення Алекса Азара (Alex Azar) розглянути можливість проведення випробувань з провокацією за участю людей для прискорення процесу створення вакцини від коронавірусу.

Чарлі Веллер (Charlie Weller), глава програми зі створення вакцин в лондонській компанії Wellcome, що фінансує різні біомедичні дослідження, сказала, що всередині їх компанії вони вже почали обговорювати етичну і матеріально-технічну сторону проведення випробувань з провокацією з метою створення вакцини від коронавірусу. Однак, за її словами, поки незрозуміло, чи зможуть такі випробування прискорити процес створення вакцини.

Спочатку вченим потрібно буде визначити, як можна максимально безпечно піддати людей впливу цього вірусу, і вирішити, як можна проводити такі випробування з урахуванням всіх етичних вимог і чи можна взагалі це зробити. «Я думаю, що така ймовірність існує, - сказала Веллер. - Але нам необхідно опрацювати безліч питань, щоб зрозуміти, чи допоможуть такі випробування прискорити процес».

До слова, Німеччина починає випробовувати вакцину проти коронавірусу на людях

22 квітня в Офісі президента заявили про старт клінічних досліджень вітчизняного препарату від коронавірусу.

Тим часом у Великій Британії запустили в масове виробництво потенційну вакцину проти коронавіруса Covid-19, яка ще не пройшла клінічні випробування.

Як повідомлялось, станом на 9:00 23 квітня в Україні 7170 лабораторно підтверджених випадків Covid-19, з них 187 летальних, 504 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 578 нових випадків, це на 111 випадків більше ніж учора.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: