Спецоперація на Закарпатті: затримано понад 20 осіб та організатора «приватного кордону»

Спецоперація на Закарпатті: затримано понад 20 осіб та організатора «приватного кордону»

Силовики вилучили велику кількість грошей, тютюнових виробів, підроблені паспорти

У рамках масштабної операції силовиків на Закарпатті 16 листопада затримано понад 20 осіб. Про це з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомляє «Закарпаття онлайн».

Зазначається, що зранку четверга поблизу Мукачева, а також в селі Велика Бийгань Берегівського району відбулися масштабні затримання організаторів нелегальної міграції та переправки тютюнових виробів до країн Європейського Союзу.

«Станом на тепер відомо, що затримано більше 20 осіб, вилучено велику кількість грошей, тютюнових виробів, підроблених документів, паспортів іноземних держав, які свідчать про подвійне громадянство затриманих осіб», – йдеться у повідомленні.

Водночас видання Mukachevo.net повідомляє про затримання силовиками контрабандиста, який організував «приватний кордон», – Горвата Аттіли, більш відомого за прізвиськом «Докі».
Повідомляється, що близько 7:00 до санаторію «Карпати», що під Мукачевом, увірвалися спецпризначенці у камуфляжі та зі зброєю і затримали одного з відпочивальників (Горвата Аттілу). Саме його називають організатором так званого "приватного кордону" вздовж лінії кордону з Угорщиною, куди контрабандою переправлялися, зокрема, цигарки та наркотики.
Водночас у Держприкордонслужбі повідомляють, що до спецоперації на Закарпатті залучили прикордонну техніку, у тому числі броньовану, а також прикордонну авіацію.

«Основна мета – нанесення суттєвого удару по організаторах незаконної діяльності на державному кордоні України. На цей час обшуки тривають в десятках приміщень, зокрема приватних осіб, які причетні до протиправної діяльності», – зазначають у ДПСУ.

Нагадаємо, у жовтні головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що 150 кілометрів українського кордону з Угорщиною є «приватними» і є звичайними земельними ділянками. За його словами, ділянка кордону фактично перебуває в приватних руках, а прикордонники не мають повноцінного доступу до неї.

Так званий «приватний кордон» на Закарпатті – це низка земельних ділянок, які були виділені в приватну власність сільськими радами Закарпаття в межах переважно Берегівського району. На цих землях начебто мали займатися сільським господарством, садити кукурудзу та розводити свиней. Але насправді ці земельні ділянки використовувалися як плацдарм для контрабанди. На них облаштували оглядові вишки та їх контролювали представники «мисливських» товариств чи загонів самооборони зі зброєю.

Йдеться про 134 га землі, а це 5 км вздовж лінії кордону. За різними версіями, до афери можуть бути причетні не тільки місцеві посадовці, а й працівники прокуратури, які зволікали з оформленням відповідних документів на прикордонні землі, а також працівники Держгеокадарстру, які дозволили оформити земельні ділянки у приватну власність.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: