Справа про держзраду Януковича: з'явилися деталі перших свідчень екс-представника України при ООН

Справа про держзраду Януковича: з'явилися деталі перших свідчень екс-представника України при ООН
Колишній представник України при ООН Юрій Сергеєв

Приводом для введення військ до Криму було звернення Сергія Аксьонова, а не Януковича?

15 серпня, як очікується, Оболонський районний суд, який розглядає справу про державну зраду екс-президента Віктора Януковича, збирається заслухати свідчення колишнього представника України при Організації Об'єднаних Націй Юрія Сергеєва.

У розпорядженні редакції опинилися копії протоколів перших свідчень, які колишній постпред України при ООН надав слідчим ГПУ в Нью-Йорку в січні цього року в рамках розслідування справи проти Януковича. Копії документів «Главкому» надало джерело в правоохоронних органах, близьке до процесу.

Незважаючи на те, що керівництво ГПУ заявляло про наявність важливих свідчих матеріалів, які може надати слідству Сергеєв, судячи з тексту протоколів, свідчення колишнього постпреда можуть нівелювати ряд аргументів, які використовує держзвинувачення в цьому судовому процесі.

Так, судячи з копії протоколу, Сергеєв стверджує, що приводом для введення військ до Криму було звернення Сергія Аксьонова, а не Януковича. Більш того, Сергеєв зазначає, що коли Рада Федерації РФ дала згоду Володимиру Путіну на введення військ до Криму, про лист Януковича Путіну ще ніхто не знав.

«... Формальним приводом для втручання стало, за словами Чуркіна В.І., звернення самопроголошеного Голови уряду АР Крим Аксьонова С.В. до Ради Федерації РФ про допомогу з метою забезпечення так званого «миру» після вигаданої спроби захоплення будівлі МВС АР Крим невідомими особами з Центральної України… Під час мого виступу на вказаному засіданні, я зазначив про те, що за декілька годин до початку даного засідання РБ ООН Радою Федерації РФ прийнято постанову, якою надано дозвіл президенту РФ Путіну В.В. на використання російських Збройних сил на території України», - сказано в протоколі.

Далі Сергеєв підтверджує в своїх свідченнях, що у тодішнього постпреда РФ в ООН Віталія Чуркіна була лише фотокопія звернення Януковича до Путіна, а не оригінал. Більш того, як сказано в протоколі, членам ООН роздали документ без підпису Януковича.

«При цьому, Чуркін В.І. на вказаному засіданні РБ ООН повідомив, що у його розпорядженні наявна фотокопія заяви Януковича В.Ф., яку він процитував та продемонстрував присутнім у залі засідання РБ ООН... Вказане звернення було розповсюджено серед членів Ради Безпеки у друкованому вигляді без підпису Януковича В.Ф», - зазначено далі в протоколі.

Сергеєв в своїх свідченнях далі стверджує, що заява Януковича не мала за оцінкою постпредства юридичної сили.

«Постійне представництво України при ООН почало готувати заперечення з юридичним обґрунтуванням того, що вказана заява Януковича В.Ф. не мала юридичного значення», - йдеться в документі. Крім цих показань, Сергеєв в протоколі вказує на те, що в кінці лютого 2014 р постпредство України при ООН відразу ж підтримало зміну влади в Україні і якийсь час діяло без погоджень з МЗС України.

230131053_198234_02

223024918_847841

223034794_850549

223024582_849920

230130741_199730

230130477_197873

Нагадаємо, раніше в ЗМІ були опубліковані протоколи свідчень екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова, який був застрелений 23 березня в центрі Києва і якого ГПУ вважала одним з ключових свідків у справі Януковича. У протоколі від імені Вороненкова було зазначено, що рішення про скликання Ради Федерації було прийнято раніше, ніж з'явилося звернення Януковича до Путіна.

Таким чином, показання загиблого Вороненкова спростовували офіційну позицію ГПУ і військової прокуратури, які будують звинувачення Януковича на тому, що його лист став приводом для введення російських військ до Криму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: