США чекають від України конкретних кроків у захисті інтелектуальної власності

США чекають від України конкретних кроків у захисті інтелектуальної власності

У США визнають, що українська сторона зробила багато за останні роки, втім треба ще докласти чимало зусиль

В Офісі торгового представника США позитивно ставляться до зрушень в Україні в питанні забезпечення прав інтелектуальної власності та чекають прийняття конкретних кроків, щоб виключити Україну зі списку країн з високим рівнем інтернет-піратства.

Про це повідомив за результатами зустрічей у Вашингтоні заступник міністра економічного розвитку й торгівлі Михайло Тітарчук.

«Те, що я побачив, в принципі, американська сторона позитивно оцінює наші зрушення як на законодавчому рівні, як реальну боротьбу з інтернет-піратством, так і з дуже великим комплексом контрафактів», - зауважив заступник міністра після відповідних слухань в Офісі торгового представника США.

Він підкреслив, що в Вашингтоні звертають увагу, передусім, на три ключових питання. «Це, насамперед, боротьба з піратством, колективне управління (правами інтелектуальної власності – ред.) та легалізація програмного забезпечення Microsoft на рівні державної влади», - зазначив він.

За словами Тітарчука, у США визнають, що українська сторона зробила багато за останні роки, втім треба ще докласти чимало зусиль. «Зараз головне питання полягає в тому, щоби Верховна Рада прийняла законопроект у другому читанні про колективне управління (правами інтелектуальної власності – ред.), оскільки наш дедлайн у цьому питанні – до 26 квітня. Якщо ми не приймемо, то можемо втратити ряд преференцій. Це стосується експорту українських товарів до США», - пояснив він.

Після того, як цей закон буде прийнятий, «Україна матиме шанс перейти у watch list, тобто в першу групу списку». Щоби Україну повністю виключили з цієї доповіді, потрібно легалізувати програмне забезпечення в державних органах влади, де 37% продовжує бути піратським.

«Для цього потрібне фінансування. Ми почали переговори з Microsoft, щоб отримати певні преференції (на придбання програмного софту – ред.), оскільки ми не комерційні структури, а державні органи, щоб за 3-5 років повністю пройти цей процес», - пояснив заступник міністра.

Він також повідомив, що в програмі його перебування в Вашингтоні також були заплановані зустрічі у міністерстві торгівлі США, Державному департаменті та Світовому банку.

Як повідомляв «Главком», минулого місяця Кабінет міністрів України створив Раду з питань інтелектуальної власності. До складу Ради увійдуть 30 осіб

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: