Суд дочасно припинив допит Порошенка через запитання захисника Януковича

Суд дочасно припинив допит Порошенка через запитання захисника Януковича

Допит Порошенка мав тривати до 15.30

Суддя столичного Оболонського суду дочасно припинив допит президента Петра Порошенка.

За словами головуючого судді, з якими той звернувся до свідка, «захисники умисно ставлять запитання, які не стосуються даного кримінального провадження, не маючи бажання вас допитувати».

Допит Порошенка мав тривати до 15.30.

Коментуючи припинення повноважень Януковича, Порошенко заявив, що це стало наслідком того, що екс-президент втік з країни і протягом тривалого часу не виходив на зв'язок.

У відповідь адвокат Януковича Віталій Сердюк запитав чинного президента, чому він не дав знати про своє місце перебування під час зимової відпустки. «Чому, коли ніхто не знав, де ви знаходитеся протягом тижня під час зивової відпустки, не було прийнято жодних постанов про ваше самоусунення?», - запитав Сердюк.

Після цього питання головуючий у цій справі суддя Юрій Дев'ятко заявив, що допит Порошенка припинений, а судове засідання у цій справі продовжиться 22 лютого.

Віталій Сердюк, захисник Януковича, поскаржився, що майже кожне питання судом скасовувалось. 

«Вся правоохоронна і судова система кинулася рятувати свідка від незручних питань», - зазначив він.

Як повідомлялось, 29 червня Оболонський районний суд ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича. ГПУ підозрює Януковича у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 («Державна зрада»), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 («Пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України»), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 («Пособництво у веденні агресивної війни») Кримінального кодексу України.

Януковичу інкримінують вчинення державної зради 1 березня 2014 року, коли він звернувся з письмовою заявою до президента Росії з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів держвласності на суму понад 1,080 трлн грн.

Влітку Янукович заявив, що не має наміру більше брати участь в судовому процесі у справі про держзраду і відкликає своїх захисників. Після цього у справі кілька разів змінювалися державні адвокати.

Наразі суд перебуває на стадії допиту свідків.

У грудні в суді, зокрема, допитали екс-прем'єра Арсенія Яценюка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Наразі суд перебуває на стадії допиту свідків. 24 січня, зокрема, допитали голову Верховної Ради Андрія Парубія, який засвідчив, що з 20 лютого 2014 року російські війська без розпізнавальних знаків почали захоплення Криму.

18 січня не під камери екс-охоронці Януковича розкрили подробиці втечі з України свого шефа за часів Майдану. Так, за їхніми свідченнями, Янукович зі свитою тікав до Криму з-під Бердянська на російських гелікоптерах, а потім - літаком на Росію. Водночас охоронці не підтвердили інформацію про замахи на життя Януковича в той час.

4 лютого на суді заслухали екс-депутата Держдуми Росії Іллю Пономарьова, який, зокрема, зазначив, що саме лист-звернення вже відстороненого тоді президента України Віктора Януковича став основним аргументом для надання президенту Росії Володимиру Путіну права на використання збройних сил на території України.

15 лютого в суді секретар РНБО Олександр Турчинов розповів про загрозу російського бліцкригу на південь і схід України з метою повернення до влади Януковича і неможливість України «спалити» всі свої боєздатні війська у Криму.

Сьогодны суд допитав постпреда України при ООН Володимира Єльченка.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: