Суд закрив справу Єфремова про «диктаторські закони»

Суд закрив справу Єфремова про «диктаторські закони»
Печерський суд Києва у липні звільнив ексголову фракції Партії регіонів Олександра Єфремова з-під варти, змінивши йому запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт
Фото: LIGA.net

«Диктаторські закони» або «закони 16 січня» були ухвалені у січні 2014, як вважається, із порушенням регламенту і обмежували права громадян та розширювали можливості влади для покарання учасників Революції гідності

Печерський суд закрив кримінальне провадження за звинуваченням колишніх нардепів Олександра Єфремова, Сергія Гордієнка і Олександра Стояна у голосуванні за так звані «диктаторські закони» або «закони 16 січня». Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 8 листопада. Рішення ухвалила суддя Віта Бортницька.

У підготовчому засіданні адвокати подали клопотання про закриття справи, посилаючись на те, що орган досудового слідства кваліфікував дії як такі, якими заподіяно тяжкі наслідки у виді немайнової шкоди. Але Закон України від 13.05.2014 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв`язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України». Цим законом визначено обов’язкову складову ознаку об’єктивної сторони злочину, передбаченого ст. 364 КК України – наявність істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам або інтересам юридичних осіб у виглядi виключно майнового характеру.

Відтак має місце часткова декриміналізація злочинів, інкримінованих Єфремову, Гордєінку і Стояну.

З обвинувального акту і клопотання захисту вбачається, що матеріальної шкоди кримінальним правопорушенням не завдано, потерпілі у справі відсутні, цивільний позов не заявлявся.

В ухвалі не зафіксовано, щоб прокурор заперечував, зазначено тільки, що клопотав про призначення справи до розгляду та вирішення питання про закриття справи на стадії судового розгляду.

У підсумку суддя Бортницька погодилась закрити справу із посиланням на п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК України – кримінальне провадження закривається в разі набрання чинності закону, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння.

Закон, який декриміналізує дії Єфремова, Горідієнка і Стояна набув чинності у червні 2014, тобто понад 5 років тому. Адвокати неодноразово посилались на цей закон, прохаючи про закриття справи, зокрема, і у вересні в Антикорупційному суді, але їх клопотання не задовольняли.

Прокурор оскаржив цю ухвалу Печерського суду. Наразі дата засідання в апеляції ще не визначена.

Раніше Солом’янський суд 3,5 роки не міг завершити у справі підготовче засідання. У вересні 2019 справу скерували з Солом’янського до Вищого антикорупційного суду. Але після набуття змін до закону, справа перестала бути підсудна ВАКС і її скерували повторно у Печерський, де чотири роки тому не вдавалося сформувати трійку суддів, оскільки всі вони були задіяні на стадії досудового слідства. У 2016-2019 рр. у Печерському, Солом’янському і Вищому антикорупційному судах справу призначали до колегіального розгляду трійкою суддів. Однак у листопаді 2019 справу призначили до розгляду одноособово суддею Бортницькою. Прокурор пояснив такий склад суду змінами в КПК.

За ст.31 КПК справа розглядається колегією у складі трьох суддів, якщо за злочин передбачено покарання більше 10 років позбавлення волі. За злочини, інкриміновані Єфремову, Гордієнку і Стояну, загрожує менше 10 років тюремного покарання. Крім того, трійкою суддів слухаються справи щодо топ-посадовців, в тому числі, народних депутатів. До кінця незрозуміло, які зміни вплинули на авторозподіл справи у Печерському суді у жовтні 2019.

«Диктаторські закони» або «закони 16 січня» були ухвалені в січні 2014, як вважається, із порушенням регламенту і обмежували права громадян та давали владі більше можливостей для покарання учасників протесту – Революції гідності.

Нагадаємо, Печерський суд Києва 22 липня звільнив ексголову фракції Партії регіонів Олександра Єфремова з-під варти, змінивши йому запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

Після виходу із СІЗО у Старобільську Єфремов прибув у Київ, де йому одягли електронний браслет. Єфремов понад два роки перебував у слідчому ізоляторі у Старобільську Луганської області через підозру у державній зраді.

Старобільський районний суд Луганської області 18 вересня скасував цілодобовий домашній арешт для Єфремова.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: