Туреччина обмежує прохід в Чорне море для військових кораблів РФ

Туреччина обмежує прохід в Чорне море для військових кораблів РФ
Рішення Туреччини має радше символічний ефект, оскільки значна кількість російських кораблів вже перебуває у Чорному морі

Військові судна воюючих держав не мають права проходити через протоки

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу офіційно повідомив про обмеження проходу російських військових кораблів у Чорне море через війну в Україні, повідомляє Hurriyet Daily News.

Чавушоглу заявив, що оскільки військова операція Росії проти України перетворилася на війну, то стосовно проток Босфор і Дарданелли Туреччина діятиме відповідно до Конвенції Монтре.

«За цих умов ми будемо застосовувати Конвенцію Монтре. Стаття 19 досить чітка. Спочатку це була російська атака, і ми оцінювали її з експертами, солдатами, юристами. Тепер це переросло у війну. Це не військова операція; це офіційно воєнний стан», – сказав він.

Згідно зі статтею 19, військові судна воюючих держав не мають права проходити через протоки. Незважаючи на заборону проходу військові судна воюючих держав, як прибережних, так і неприбережних, відділені від своїх баз, можуть повернутись на ці бази.

Таким чином рішення Туреччини має радше символічний ефект, оскільки значна кількість російських кораблів вже перебуває у Чорному морі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: