У Комітеті виборців розповіли, коли можна починати агітацію на виборах

У Комітеті виборців розповіли, коли можна починати агітацію на виборах
Експерти пояснили, коли можна розпочинати агітацію на президентських виборах
Фото з відкритих джерел

Законом не передбачена відповідальність за дочасну агітацію

Проведення передвиборчої агітації кандидатом у президенти України розпочинається наступного дня після дня його офіційної реєстрації ЦВК, а не після оголошення заяви про наміри балотуватися. Про це розповів генеральний директор Всеукраїнської громадської організації Комітет виборців України (КВУ) Олексій Кошель у коментарі «Укрінформу».

«Із того дня, коли кандидат буде офіційно зареєстрований як кандидат у президенти України, тобто подасть свої документи в ЦВК, отримає посвідчення кандидата в президенти, на нього буде поширюватися дія чинного законодавства. Тобто, на жаль, до того часу, поки кандидат офіційно не зареєстрований, незважаючи на те, що він чи його політична сила зробили заяву про наміри взяти участь у виборчій кампанії, до того часу дія чинного законодавства на нього не поширюється», - зазначив він.

Кошель підкреслив, що це стосується зокрема й проведення передвиборчої агітації, яка згідно із законодавством розпочинається наступного дня після реєстрації кандидата на пост глави держави.

«До прикладу, Володимир Зеленський у перший день виборчої кампанії, 31 грудня оголосив, що він має намір балотуватися, і 1 січня мала місце потужна рекламна кампанія в соціальних мережах, у мережі інтернет. Або ж ряд інших політиків, які не просто заявили про намір балотуватися, а проводять агітаційну кампанію, котра має всі ознаки виборчої, тобто вони говорять про себе як про потенційних переможців виборів, про перші кроки, які вони зроблять на посту президента тощо. На таких осіб дія чинного законодавства не поширюється доти, поки вони не здадуть документи у ЦВК», - підкреслив експерт.

Водночас він наголосив, що відповідальності за ведення так званої дочасної агітації законом не передбачено.

«Той рекламний безлад, який ми спостерігаємо, вказує лише на одне: потрібно проводити серйозну виборчу реформу або ж намагатися, якщо на президентські вибори вже запізно, то хоча б на парламентські частково врегулювати це питання у законодавстві про парламентські вибори», - переконаний голова КВУ.

Як повідомляв «Главком», в Україні 31 грудня розпочалась передвиборча кампанія. За законом процес має стартувати за дев’яносто днів до дати голосування, яка припадає на 31 березня. 

Потенційні кандидати у президенти на повну почали перегони ще з літа. Понад три десятки політиків вже встигли заявили про свою участь у президентських виборах. Тепер вони і всі інші охочі можуть подавати документи до Центральної виборчої комісії, попередньо зробивши заставу у розмірі 2,5 млн грн. Саме з цього моменту можна офіційно агітувати за себе.

Першим документи на реєстрацію кандидатом у президенти подав до ЦВК самовисуванець Ігор Шевченко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: