Від реєстрації до інавгурації. Календар виборів президента

президентські перегони
Від реєстрації до інавгурації. Календар виборів президента

Вибори стартували: за цим графіком країна житиме до червня-2019

Новий рік цього разу збігся з офіційним початком чергових виборів президента. За законом процес має стартувати за дев’яносто днів до дати голосування, яка припадає на 31 березня. Отже, формально з 31 грудня кампанія розпочалася. Хоча насправді потенційні кандидати у президенти на повну почали перегони ще з літа. Понад три десятки політиків вже встигли заявили про свою участь у президентських виборах. Тепер вони і всі інші охочі можуть подавати документи до Центральної виборчої комісії, попередньо зробивши заставу у розмірі 2,5 млн грн. Саме з цього моменту можна офіційно агітувати за себе.

Хто може балотуватись?

Кандидат у президенти має бути громадянином України, який досяг 35-річного віку, володіти державною мовою і проживати в Україні протягом десяти останніх років до дня виборів. Потенційний президент України повинен надати декларацію про доходи за 2018 рік, перевірятиме її Національне агентство з запобігання корупції.

Як висунутись?

Піти на вибори можна через самовисування або висування партією.

Як фінансувати кампанію?

ЦВК та Нацбанку доведеться попрацювати в період новорічних свят – до 6 січня їм треба встановити порядок відкриття і закриття рахунків виборчих фондів кандидатів, а також встановити порядок контролю за надходженням, обліком і використанням коштів виборчих фондів.

Як і коли реєструватись?

Часу для подачі документів буде цілком достатньо – цей процес триватиме до 3 лютого. Але зрозуміло, що серйозно налаштовані кандидати мають зробити це якомога раніше, аби убезпечити себе від можливого «забракування» документів через технічні недоліки. Наступні п’ять днів – до 8 лютого – відбувається реєстрація кандидатів. Після цього буде оголошений офіційний список претендентів на посаду президента, який надрукують у «Голосі України» та «Урядовому кур’єрі».

Хто рахуватиме голоси?

До 13 лютого кандидати або їхні уповноважені представники вносять до ЦВК кандидатури до складу окружних виборчих комісій, які утворюються комісією до 18 лютого.

До 12 березня утворюються дільничні виборчі комісії звичайних та спеціальних виборчих дільниць та закордонних виборчих дільниць.

Коли можна знятись з виборів?

Вже після реєстрації будь-який кандидат може відмовитись від участі у виборчому процесі, наприклад, заради підтримки іншого кандидата. Але зробити це можна не пізніше, ніж за 23 дні до дня виборів – до 7 березня. В іншому випадку його прізвище залишиться у бюлетені. Також до 7 березня кандидати мають внести до ЦВК подання щодо кандидатур до складу дільничної виборчої комісії закордонної виборчої комісії.

Хто контролюватиме вибори?

До 23 березня іноземні держави та міжнародні організації можуть подати пропозиції щодо реєстрації спостерігачів. Цікаво, що українські громадські організації мають подати звернення щодо участі своїх спостерігачів лише до 29 січня.

Як інформуватимуть виборців?

Також до 23 березня дільничні виборчі комісії мають повідомити виборців про час і місце голосування. Втім допускається, що у виключних випадках це можна робити напередодні дня виборів.

Доставка кожному виборцю іменного запрошення відбувається до 25 березня. Також до цієї дати виборець може звернутися із заявою до дільничної виборчої комісії або до органу ведення Державного реєстру виборців щодо неправильності у попередньому списку виборців, а також до відповідного органу Державного реєстру виборців про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси.

Коли дільниці мають бути у повній готовності?

З 28 по 29 березня включно виборчі бюлетені передаються дільничним виборчим комісіям звичайних та спеціальних виборчих дільниць.

Коли закінчиться агітація?

З 29 березня набирає чинності заборона оприлюднення чи поширення результатів соцопитувань, пов’язаних з виборами. О 18 годині 29 березня припиняється витрачання коштів з рахунків виборчих фондів кандидатів.

30 березня – «день тиші», коли заборонена будь-яка агітація. Проте політтехнологи різними методами обходять цю вимогу – наприклад, прізвище та фото кандидата зникає з бігбордів, проте залишаються гасла у звичній кольоровій гамі.

Коли «бронювати» голосування не на дільниці?

До 20 години 29 березня виборець може повідомити дільничну виборчу комісію про бажання голосувати поза межами дільниці. Приводом для цього може стати довідка медичної установи про стан здоров’я. Цією технологією користувались, коли треба було «накрутити» голоси – тоді кількість захворілих та тих, хто голосує вдома, стає аномальною.

День виборів

31 березня (з 8 до 20 години).

Скільки рахуватимуть?

Встановлення результатів виборів відбувається до 10 квітня включно. Публікація результатів в газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр» – не пізніше як на третій день після підписання протоколу про результати голосування.

Якщо переможець виборів набирає менше, ніж 50 % +1 (що, скоріш за все, і відбудеться), оголошується другий тур, в якому візьмуть участь два кандидати з найкращими результатами у першому турі.

Коли відбудеться другий тур?

Другий тур відбудеться 21 квітня, з традиційним «днем тиші» напередодні. Результати голосування мають бути встановлені не пізніше 1 травня, а офіційно оприлюднені все в тих же газетах – ще за три дні.

Дата інаугурації

Протягом 30 днів з моменту оприлюднення офіційних результатів має відбутись інавгурація – тож максимум 3 червня у країні з’явиться новий (старий) президент.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: