У Мінкульті порахували, скільки парафій вже вийшли з УПЦ МП

У Мінкульті порахували, скільки парафій вже вийшли з УПЦ МП
Ілюстративне фото

Громади Української православної церкви Московського патріархату почали активно переходити до Київського піcля початку російської агресії

Майже 120 громад, які раніше належали до Української православної церкви Московського патріархату, тепер вважають своїм владикою Патріарха Київського Філарета. Про це розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому», директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш.

За його словами, приблизно третина зі згаданих парафій одразу (на початку війни у 2014 році, –  «Главком») перейшли у Київський патріархат. В іншій третині відбувся перехід стихійним способом, коли більшість всупереч меншості стала на бік УПЦ КП. Ще в третині тривають протистояння, коли в храми не допускаються священики або здійснюються почергові богослужіння.

«З юридичної точки зору, позиція УПЦ МП виглядає абсурдною: вона апріорі не хоче визнавати право громад вирішувати свою долю. Для них громада –  якась структурна одиниця, яка довічно, до другого пришестя, має перебувати у феодальному володінні МП» - каже Юраш. - Проте наш закон дає можливість абсолютно вільно вірянам змінювати свою релігійну юрисдикцію. І ніхто цьому не може перешкодити».

За словами чиновника, саме громада володіє усім майном, і має повне право цим майном розпоряджатися. Це може бути  храм, будинок священика, автомобілі тощо.

Наразі УПЦ МП категорично виступає проти переходу громад до іншої юрисдикції і називає це «захопленнями храмів».

«Але це абсолютно не пов’язується з реаліями та законом, тому на різних міжнародних заходах нам доводиться щоразу пояснювати, що українське релігійне законодавство є одним із найліберальніших у Європі», - наголошує директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш. 

Раніше предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет розповів, що Томос, тобто указ Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Українській православній церкві, отримає новий глава УПЦ, якого оберуть на Об'єднавчому соборі.

Нагадаємо, намісник Успенської Києво-Печерської лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло (Лебідь) заявив, що Російська православна церква має дві гілки, одна з яких знаходиться в Україні і мала б називатися Російською православною церквою в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: