У Москві суд за участю Януковича вирішить, чи називати Революцію гідності державним переворотом

У Москві суд за участю Януковича вирішить, чи називати Революцію гідності державним переворотом
Революція гідності в Україні

Соратник Януковича проситиме московський суд «встановити факт держперевороту в Україні»

Суд у Москві, з можливою участю екс-президента Віктора Януковича в четвер, 15 грудня, розгляне позов про визнання Революції гідності держпереворотом, повідомляє ТАСС.

«Екс-президент України Віктор Янукович візьме участь у засіданні Дорогомилівського суду Москви, де розглядається позов колишнього депутата Верховної Ради Володимира Олійника про визнання подій, що відбулися в 2014 році в Україні, державним переворотом. Про це передає кореспондент ТАСС із суду», – сказано в повідомленні з посиланням на слова Олійника.

«Янукович найближчим часом візьме участь у засіданні», – повідомив Олійник у суді.

Як зазначається, «Олійник сподівається захистити свої права громадянина України в російському суді, керуючись декларацією ООН про права і свободи людини, ратифікованою як у Росії, так і в Україні».

За словами Олійника, він звернувся до російського суду з позовом про визнання подій часів Революції гідності держпереворотом в Україні в 2014 році після того, як «він вичерпав усі юридичні можливості домогтися правосудного рішення на батьківщині».

За словами позивача, раніше він звертався до Генпрокуратури України з вимогою порушити кримінальну справу за фактом держперевороту, але отримав відмову. При цьому екс-депутат має намір «використовувати всю судову систему України і звернутися до Європейського суду з прав людини для визнання перевороту в лютому 2014 року як юридичного факту».

В позові Олійник вказує як зацікавлених осіб у даній справі міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, голову Конституційної ради Франції Лорана Фабіуса (в лютому 2014 року – міністр закордонних справ Франції), Радослава Сікорського (в лютому 2014 року – міністр закордонних справ Польщі), Віктора Януковича (у лютому 2014 року – президент України) та Петра Порошенка (в лютому 2014 року – народний депутат України).

Також до суду для надання свідчень викликано тих, хто займав у 2014 році в Україні відповідальні посади: колишнього прем'єр-міністра Миколу Азарова, екс-главу президентської адміністрації Андрія Клюєва, колишнього главу МВС Віталія Захарченка, екс-голову СБУ Олександра Якименка, колишнього генпрокурора Віктора Пшонку, екс-голову Конституційного суду України Овчаренка та інших. За словами прес-секретаря Олійника Юрія Кота, всі зацікавлені особи отримали документи про залучення до справи, але, крім Януковича і Азарова, не відповіли.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: