У Нацраді вважають, що Петра Симоненка можна пускати в ефір

У Нацраді вважають, що Петра Симоненка можна пускати в ефір
Петро Симоненко на Громадському радіо 

Костинський: все, що стосується професійної етики має саморегулюватися журналістською спільнотою та медіаіндустрією

Член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський в інтерв’ю «Главкому» пояснив, чому екс-голову забороненої в Україні Компартії можна запрошувати на теле- і радіоефіри.

«Якщо б йому суд заборонив приходити на ефіри – тоді так. Але ж його пересування ніким і нічим не обмежене. Інше питання - як на подібні ефіри реагує професійна медіа спільнота, громадськість. Якщо суспільство обурене – радіостанція має на це зважити», - зазначив Костинський.

Він додав, що Нацрада не має права доводити подібні питання до абсурду. Вона повинна регулювати діяльність мовників лише на підставі і лише в рамках закону. Це її обов’язок і  призначення. А все, що стосується професійної етики має саморегулюватися журналістською спільнотою та медіаіндустрією.

«Громадянське суспільство повинно мати власну територію саморегулювання, і воно не має впускати на цю територію державу. Якщо ж державі буде делеговано регулювати етику журналістської діяльності, ми просто втратимо журналістику як незалежний інститут. Щоб зрозуміти, що це таке, подивіться на ситуацію у Росії, де медіа і суспільство позбавлені будь-якої суб’єктності на користь Роскомнадзору, правоохоронних органів і спецслужб», - додав Костинський.

Він також прокоментував «Главкому» ситуацію, коли у лютому цього року був оприлюднений відкритий лист низки медіа. Страна.ua, NewsOne, ZIK, 112 заявили, що Нацрада веде наступ на свободу слова. Підписанти тоді звернулися навіть до президента і Генпрокуратури.

«На мій погляд, це була звичайна форма тиску на регулятора напередодні завершення терміну дії певної частини їхніх ліцензій на мовлення. Ще тоді я пропонував: якщо у вас є певні зауваження щодо діяльності Нацради, давайте запросимо громадськість, медіа-експертів, і ви публічно викладете претензії, покажете кейси «тиску»,- вважає експерт.

«Наприклад, якщо ви в день пам’яті не показали свічку чи невчасно почали інформувати громадян України про день пам’яті, то це є порушенням. Якщо не виконуєте закон про квоти української мови - це також порушення. І, відповідно до вимог закону, ми реагуємо перевірками і санкціями. Але це, якщо керуватися здоровим глуздом, точно не можна оцінювати як тиск з боку влади», - додав член Нацради.

Ці заяви з боку окремих медіа були безпідставними, вважає Костинський. Це інструмент політичного тиску на Нацраду. «В ефірі окремих телеканалів можна побачити ще одну форму тиску - розповсюджується інформація про те, що регулятор ось-ось когось «закриє», в когось «відбере ліцензії», оприлюднюються «компромати» на членів Нацради тощо», - резюмував Костинський.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: