У Нацраді зізналися, що не можуть карати «Інтер» за червону зірку

У Нацраді зізналися, що не можуть карати «Інтер» за червону зірку
Телеканал «Інтер»

На концерті «Інтера» до Дня Перемоги сцену прикрашав заборонений символ?

Національна рада не має права заявляти про ознаки порушення через «абстрактну» зірку, яку показав під час концерту телеканал «Інтер». 

Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомив член Нацради Сергій Костинський.

«Ми проти того, щоби перевіряти телеканали і радіостанції через підтексти або використання езопової мови. Ми реагуємо тільки на ті випадки, де дійсно можемо довести, що наявне порушення закону. Насправді ж, зірка присутня і в символіці США… Національна рада не має права заявляти про ознаки порушення через здогадки. Тоді чим відрізняємося від Радянського Союзу, сучасної Росії або Північної Кореї?», - заявив Костинський.

Він зазначив, що у подібних ситуаціях Нацрада реагує не на «абстрактну» зірку, а на конкретну заяву про «фашистських злочинців», оскільки вона спричинила жорстку громадську реакцію.

«Реагуємо на цілковито конкретні радянські фільми із російськими акторами, які були внесені до Переліку осіб, що створюють загрозу нацбезпеці України. До речі, щодо «зірки». В ефірі одного з телеканалів нещодавно зафіксували не просто зірку, а повноцінну радянську символіку, на якій робився акцент. Подібний епізод дає нам законну, а не емоційну, підставу для того, щоб призначити перевірку мовника», - розповів член Нацради.

За його словами, він спілкувався з главою групи каналу «Інтер» Ганною Безлюдною щодо цього скандального концерту.

«Ми спілкуємося зі всіма керівниками телеканалів, радіостанцій, провайдерів, в тому числі - з топ-менеджерами великих груп... Мені важко коментувати її реакцію. Ззовні вона нічим не відрізняється від реакції інших представників індустрії. До речі, зауваження мають і зворотній характер. Це нормальна, цивілізована практика комунікації між індустрією і регулятором», - підкреслив він.

Костинський зазначив, що є чіткі норми, які дозволяють Нацраді ухвалювати рішення, все інше - тільки припущення, які не можуть використовуватися в суді як аргумент.

«Хочу наголосити на головному: Національна рада - це регулятор, а не цензор, і тим більше - не репресивний орган. Якщо проти цих осіб правоохоронці не порушили кримінальної справи, ми не можемо оцінювати їхні заяви як порушення закону. Пам’ятаєте санкцію «попередження», яку Нацрада застосувала два роки тому до телеканалу «Україна» через одну із серій вітчизняного серіалу «Не зарікайся»? Тоді ми побачили в цій серії, де окремі герої говорили про «криваву хунту» та «укрів», розпалювання ворожнечі. Громадськість також це побачила. Але телеканал через суд довів, що порушення не було», - резюмував член Нацради.

Нагадаємо, що 11 травня Нацрада України з питань телебачення та радіомовлення прийняла рішення провести позапланову перевірку телеканалу «Інтер» у зв’язку з трансляцією ввечері 9 травня скандального концерту до Дня Перемоги.

У ролику, який анонсував концерт ведучий заходу Андрій Доманський з-поміж іншого закликав не дозволяти, «щоб вулиці наших міст називали іменами фашистських злочинців, а їхні портрети безкарно носили під час факельних маршів у нашій столиці».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: