У НАТО заявили, що вони не зобов’язані захищати острів Гуам у разі нападу КНДР

У НАТО заявили, що вони не зобов’язані захищати острів Гуам у разі нападу КНДР

Острів Гуам. Військово-морська база США

Острів Гуам розташований в архіпелазі Маріанських островів, за межами зони впливу НАТО

Держави – члени НАТО не зобов'язані, згідно зі статутом, захищати острів Гуам у Тихому океані, атакою на який погрожує влада Північної Кореї.

Про це повідомляє Welt24 із посиланням на прес-секретаря Альянсу.

У статті 5 статуту НАТО йдеться, що збройний напад на одного з членів Альянсу розцінюється як напад на Альянс загалом. Однак у статті 6 уточнюється, що це правило поширюється тільки на Європу, Північну Америку, Туреччину, а також території, розташовані у Північноатлантичній зоні на північ від тропіка Рака.

Острів Гуам розташований в архіпелазі Маріанських островів, за межами зони впливу НАТО. Він є заморським володінням США, яке не входить до складу держави.

Отже, рішення про захист Гуама у разі нападу на нього Північної Кореї будуть ухвалювати з огляду на політичні міркування. У НАТО припустили, що рішення буде позитивним.

Зазначимо, що на Гуамі розташована найбільша в Тихому океані військова база США .

Як раніше повідомлялося, президент США Дональд Трамп заявив, що Північна Корея стикнеться з «вогнем і люттю», якщо надумає загрожувати Штатам. У відповідь Пхеньян пригрозив ракетним ударом по острову Гуам, де розташована база ВПС США.

Глава Пентагону також пригрозив Північній Кореї кінцем режиму.

Канцлер Німеччина Ангела Меркель розкритикувала Трампа за «ескалацію риторики.

Нагадаємо, уряд КНДР заявив про відмову проводити ядерне роззброєння до тих пір, поки від Сполучених Штатів перестане виходити «ядерна загроза і ворожість».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: