У Порошенка пояснили, чому парламент досі не змінив виборчу систему

У Порошенка пояснили, чому парламент досі не змінив виборчу систему

У Верховній Раді не можуть дійти згоди щодо виборчої реформи, яку обіцяли ухвалити ще три роки тому

Володимир Ар’єв, депутат Блоку Петра Порошенка, зазначає: всерйоз про виборчу реформу поки що ніхто не говорив. «Навіть ті, хто вимагає прийняття виборчої реформи, не робили жодних спроб виробити єдину позицію в парламенті, зокрема рахуватися з думкою мажоритарників. Дійсно, багато хто хоче змін у виборчій системі, у тому числі і президент заявляв про це. Але сам президент не може змінити цю систему без парламенту», — стверджує Ар’єв у коментарі «Главкому».

Головною проблемою депутат вважає те, що на сьогодні дуже важко знайти модель, яка б влаштувала всі сили, «а без урахування всіх думок нічого не вийде».

Олександр Черненко, депутат цієї ж партії, додає: «Мало хто уявляє, як ця система відкритих списків діє на практиці. Є небезпідставні побоювання, що українські виборці не до кінця розберуться в особливостях голосування за такої системи».

Черненко також зазначає, що не варто забувати: майже половина парламенту обрана за мажоритарною системою, і більшість мажоритарників опираються змінам, хоча саме для них ця система не є занадто критичною. «Разом із тим наївно вважати, що зміна системи автоматично зніме всі проблеми українських виборів», — резюмує депутат.

Раніше повідомлялося, що намагання прийняти новий законопроект про виборчу систему з відкритими списками на останньому пленарному тижні виявились марними.

Запровадити систему з відкритими списками і прибрати потенційно корупційну мажоритарку, яку звинувачують в усіх бідах, – це зобов’язання брала на себе ще коаліція, сформована в 2014-му році.

Щось схоже на систему з відкритими списками депутатам вдалося запровадити на місцевих виборах у 2017-му. Проте неякісно підготована система в процесі використання викликала плутанину і  купу нарікань.

Думки депутатів з інших партій щодо майбутніх парламентських виборів читайте тут: Відкриваємо списки. П'ять головних запитань про виборчу реформу

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: