«Угорці нас шантажують». Дипломат прокоментував заблоковану комісію Україна-НАТО

«Угорці нас шантажують». Дипломат прокоментував заблоковану комісію Україна-НАТО
Голова місії України в НАТО Вадим Пристайко

Перший раз Угорщина заблокувала комісію Україна-НАТО ще минулого року

Угорщина вчергове заблокувала міністерське засідання комісії Україна-НАТО, і не виключено, що зробить теж саме із засіданням Комісії на найвищому рівні у липні цього року. Про це розповів голова місії України в НАТО Вадим Пристайко, пише УНН.

«Я б не сказав, що Угорщина знов заблокувала комісію, вона її і не розблоковувала. Кожне засідання – це окремий захід, у нас вони відбуваються декілька разів на рік, на різних рівнях. Угорщина як попереджала, або, скажімо так, погрожувала, що вона буде блокувати – так і робить це. На рівні міністрів закордонних справ і міністрів оборони», - розповів він.

За словами голови української місії, перший раз Угорщина заблокувала комісію Україна-НАТО ще минулого року.

«Це було засідання на рівні міністрів оборони. Потім – міністрів закордонних справ, в лютому – знову міністрів оборони, і зараз – засідання, на якому збираються всі міністри закордонних справ країн-членів НАТО плюс Україна, зокрема у цей час ми збирались провести засідання Комісії Україна-НАТО – вони заблокували також. Наступне засідання – міністрів оборони в червні, я підозрюю, що результат буде таким самим», - додав він.

Він також нагадав, що в Брюсселі 11-12 липня заплановано засідання комісії Україна-НАТО і на найвищому рівні - глав держав і урядів.

На уточнення журналіста, чи є загроза, що це засідання комісії у липні знову буде зірвано Угорщиною, Пристайко відповів: «На жаль, є».

«Насправді протидія в тому самому ключі, як і протидія блокування всіх засідань - і міністерських, і глав держав. Угорці шантажують нас. Намагаються зробити так, щоб ми відмовились від реформи нашого закону про освіту, реформування освіти, яке передбачає, що школи меншин будуть також навчатись хоча б частково українською мовою. І от Угорщина не знайшла кращого варіанту, аніж використати НАТО для того, щоб шантажувати нас, хоча Альянс не має абсолютно нічого спільного з освітою національних меншин», - зазначив Пристайко.

З його слів, на відміну від інших, ця організація приймає рішення консенсусом, і тому в Угорщини є можливість заблокувати будь-яке рішення, будучи одним з членів Альянсу.

«Це неприємно чути ні нам, ні НАТО. Тут немає підтримки у угорців, і НАТО їм скаже: «Слухайте, давайте ви не будете приносити свої двосторонні питання з Україною, які б вони не були,  на майданчик НАТО», - додав він, вказавши, що Україні досі не вдається переконати НАТО в тому, що «це, м’яко кажучи, не цивілізований крок».

Як повідомлялося, Угорщина вже втретє заблокувала комісію Україна - НАТО.

У четвер, 27 квітня, в Брюсселі відбудеться засідання Північноатлантичної ради на рівні глав МЗС союзників. Українська сторона планувала провести в рамках зустрічі засідання комісії Україна - НАТО. Всі союзники, а також Міжнародний секретаріат Альянсу підтримали таку ініціативу, однак Угорщина її ветувала.

Раніше повідомлялося, що в лютому Будапешт вдруге заблокував міністерське засідання НАТО. Угорська влада пояснила, що таким чином вона тисне на Україну, вимагаючи перегляду мовної норми закону про освіту.

Заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков в коментарі «Главкому» також заявляв, що Будапешт не змінить політику щодо України після парламентських виборів

У свою чергу віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що Угорщина не може повністю заблокувати співпрацю України з НАТО.

Нагадаємо, 28 вересня 2017 року набрав чинності закон «Про освіту», який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є тільки державна мова. Мови нацменшин, включаючи угорську, вивчатимуться тільки до п'ятого класу, а вже з 2020 року освіта в Україні стане цілком україномовною. Документ викликав різку критику ряду країн, зокрема, Угорщини.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: