Угорщина вже втретє заблокувала комісію Україна - НАТО

Угорщина вже втретє заблокувала комісію Україна - НАТО

27 квітня в Брюсселі відбудеться засідання Північноатлантичної ради на рівні глав МЗС союзників

Угорщина наклала вето на рішення про проведення в Брюсселі засідання Комісії Україна - НАТО на рівні міністрів закордонних справ на цьому тижні. Про це в понеділок, 23 квітня, повідомляє Укрінформ з посиланням на джерело в дипломатичних колах.

 Відзначається, що Будапешт вже втретє блокує проведення засідання Комісії Україна з НАТО на міністерському рівні, висловлюючи таким чином претензії щодо мовної статті українського закону про освіту.

У четвер, 27 квітня, в Брюсселі відбудеться засідання Північноатлантичної ради на рівні глав МЗС союзників. Українська сторона планувала провести в рамках зустрічі засідання Комісії Україна - НАТО. Всі союзники, а також Міжнародний секретаріат Альянсу підтримали таку ініціативу, однак Угорщина її ветувала.

Раніше повідомлялося, що в лютому Будапешт вдруге заблокував міністерське засідання НАТО. Угорська влада пояснила, що таким чином вона тисне на Україну, вимагаючи перегляду мовної норми закону про освіту.

Заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков в коментарі «Главкому» також заявляв, що Будапешт не змінить політику щодо України після парламентських виборів

У свою чергу віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що Угорщина не може повністю заблокувати співпрацю України з НАТО.

Нагадаємо, 28 вересня 2017 року набрав чинності закон «Про освіту», який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є тільки державна мова. Мови нацменшин, включаючи угорську, вивчатимуться тільки до п'ятого класу, а вже з 2020 року освіта в Україні стане цілком україномовною. Документ викликав різку критику ряду країн, зокрема, Угорщини.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: