Україна відповіла на заяву Росії щодо спостерігачів на виборах

Україна відповіла на заяву Росії щодо спостерігачів на виборах
Вибори президента України відбудуться 31 березня 
Фото з відкритих джерел

Раніше в МЗС Росії заявили, що РФ планує направити своїх спостерігачів на вибори до України

Міністерство закордонних справ України офіційно проінформувало Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, що не прийматиме заявки від власників російських паспортів для реєстрації офіційними спостерігачами від іноземних держав або міжнародних організацій. Про це повідомили у МЗС у відповідь на інформаційний запит УНН.

«Україна є відданою своїм зобов’язанням в рамках ОБСЄ, зокрема відповідно до Копенгагенського документа 1990 року та Стамбульського документа 1999 року, запрошувати міжнародних спостерігачів для здійснення спостереження за ходом виборів у обсязі, що дозволяється законом», - підкреслили в Міністерстві.

За словами дипломатів, у контексті призначених на 31 березня 2019 року чергових виборів президента України МЗС направило запрошення взяти участь у спостереженні за виборами на адресу БДІПЛ ОБСЄ від імені міністра закордонних справ України Павла Клімкіна.

«Відповідно до ст. 70 закону України «Про вибори президента України», пропозиції щодо реєстрації офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій подаються до Центральної виборчої комісії безпосередньо або через Міністерство закордонних справ України. У цьому зв’язку МЗС України офіційно поінформувало БДІПЛ ОБСЄ, що не прийматиме заявки від власників російських паспортів для реєстрації офіційними спостерігачами від іноземних держав або міжнародних організацій», - підкреслили у дипвідомстві.

За інформацією МЗС, така позиція обумовлюється тим, що відповідно до законів України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року № 1207-VII та «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» від 8 січня 2018 року № 2268-VIII, РФ на законодавчому рівні визнається державою-окупантом та державою-агресором, що також підтверджено у низці документів, схвалених в рамках Генеральної Асамблеї ООН та інших міжнародних організаціях.

«Слід також враховувати відсутність імперативних норм міжнародного права або зобов'язань запрошувати усі, без виключення, держави-учасниці ОБСЄ спостерігати за виборами», - додали в МЗС.

Раніше в МЗС Росії заявили, що РФ планує направити своїх спостерігачів на вибори до України, проте нібито побоюється провокацій. Також глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що ОБСЄ запросила наглядачів від Росії на вибори в Україні.

9 січня голова українського МЗС Павло Клімкін заявив, що Міністерство закордонних справ України не прийматиме заявки від російських спостерігачівна вибори президента-2019. 

Також повідомлялося, що під час виборів президента в Україні працюватимуть 850 спостерігачів ОБСЄ.

Нагадаємо, 31 грудня 2018 року Центральна виборча комісія ліквідувала виборчі дільниці на території Росії. П’ять виборчих дільниць у дипломатичних представництвах України на території Росії, які були затверджені ще 2012 року, відповідно до цієї постанови перестануть існувати.

Натомість ЦВК розширила межі своїх дільниць на територіях посольств України у Грузії, Фінляндії й Казахстані. Тепер за цими дільницями закріплені не лише межі відповідних держав, а й низки областей Росії.

Зазначимо, що відтепер українці зможуть відкривати Реєстр виборців на мобільному телефоні.

Читайте також:

До вашої уваги:

  • Детальніше про президентські вибори читайте тут

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: