Український інститут, який готовий виготовляти ПЛР-тести, залишили без грошей

Український інститут, який готовий виготовляти ПЛР-тести, залишили без грошей
В Інституті молекулярної біології і генетики НАН України почали роботу над тест-системою в січні 2020 року

В Інституті на сьогоднішній день можгна виготовляти близько 10-20 тис ПЛР-тестів на тиждень

Фахівці Інституту молекулярної біології та генетики чекають на надходження коштів з держбюджету для того, щоб продовжити роботу з виготовлення ПЛР-тестів для виявлення коронавірусної хвороби. Наразі цих коштів вітчизняним біологам влада не надала.

«Сподіваємося, що попри вимушене скорочення державного бюджету для багатьох галузей, в т.ч. і науки, фінансування такої надважливої справи, як виготовлення ПЛР-тестів, не буде скорочено і надійде якомога швидше», - йдеться в повідомленні інституту.

Основна група співробітників Інституту, задіяних в проєкті, працює зараз і готова працювати «невпинно і понаднормово», однак через відсутність фінансування українські науковці не можуть розгорнути роботу на повну потужність.

В інституті нагадали, що іще наприкінці січня на замовлення РНБО вчені-біологи першими в Україні розробили тест-системи для діагностики вірусу SARS-CoV-2. Ці тест-системи були сертифіковані. Після виявлення першого захворювання набори на 600 тестів-реакцій надійшли в Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ та Центр громадського здоров'я МОЗ у Києві.

«За наявності коштів Інститут уже зараз міг би реалізовувати угоди з виробниками реактивів, які ми використовуємо для виготовлення тест-систем. Не всі реактиви може виготовити вітчизняний виробник, окремі ми змушені замовляти в Естонії, Німеччині та інших країнах. Попри цей логістичний ланцюжок, собівартість наших ПЛР-тестів (250 грн.) є майже вдвічі меншою за зарубіжні аналоги. А з огляду на вартість авіадоставки зарубіжних тестів до України їхня реальна ціна для держбюджету стає дуже високою», - йдеться в повідомленні.

На наявному в Інституті обладнанні фахівці можуть виготовити близько 10-20 тис. ПЛР-тестів на тиждень. Із залученням додаткових спеціалістів Інститут спроможний продукувати до 50 тис. тестів щотижня.

«З огляду на брак у регіонах лабораторій та спеціалістів, які спроможні працювати з ПЛР-тестами, Інститут молекулярної біології та генетики розробив план навчання для фахівців з різних областей України та готовий надавати їм відповідний науковий супровід», - повідомили науковці.

«Усім українцям важливо розуміти, що вірусна загроза – ворог №1 усієї держави і кожного з нас – не зникне за кілька місяців. Прогнозовано, інфекції коронавірусу виникатимуть і надалі. Вірус зазнає мутацій, тож вірогідно, восени постане потреба у цілковито нових тест-системах. В Україні є вчені, і зокрема науковці Інституту молекулярної біології та генетики, які можуть за добу модифікувати тест під інший штам коронавірусу», - запевняють фахівці інституту.

Також українські науковці нагадали владі, що вкладаючи кошти у вітчизняного виробника тестів, держава не лише зекономить на вартісних імпортних закупівлях, а й виграє час для порятунку хворих та підтримає цілу галузь вітчизняної науки й перспективних фахівців, імена багатьох з яких знані у світі.

До слова, раніше повідомлялося, що нардеп Гончаренко вимагає від Зеленського розблокувати роботу науковців, які розробляють тести на коронавірус.

Як відомо, Національна академія наук України розробила тест-систему на коронавірусВ Інституті молекулярної біології і генетики НАН України відзначили, що почали роботу над тест-системою в січні 2020 року за завданням Ради національної безпеки та оборони.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: