В уряді побачили, як Московська церква втрачає силу в Україні

В уряді побачили, як Московська церква втрачає силу в Україні
Ілюстративне фото

Зараз Московський патріархат є найбільшою з усіх православних церков і спекулює на кількості своїх парафій

Директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому» спрогнозував, як поведуть себе парафії Московського патріархату після створення в Україні єдиної помісної церкви і отримання Томосу. На його думку, Українська православна церква Московського патріархату залишиться без половини своїх громад.

«На сьогодні у Московського патріархату найбільше громад лише тому, що на старті (мова про 1991 рік, коли Україна отримала Незалежність, - «Главком») інші конфесії, зокрема, Київський патріархат та УАПЦ мали абсолютно різні стартові умови» - розповів Андрій Юраш.

На початку 90-х років УПЦ МП була спадкоємицею Московського патріархату і єдиною дозволеною структурою в Радянському Союзі.

 «І коли незалежні від МП структури почали формуватися, УПЦ в єдності з Московським патріархатом вже мала 10 тисяч парафій», - каже Юраш.

За його словами, МП входив у  «змагальний період» (з іншими конфесіями УПЦ, - «Главком») вже з готовою матеріальною базою, з системою монастирів, духовних навчальних закладів, з підтримкою Москви. «І ця різниця стартового потенціалу далася взнаки», - вважає чиновник.

До того ж мережа Московського патріархату була по всій Україні: ці регіональні структури на рівні єпархіальних управлінь, комісій, адміністративних органів сприяли поширенню впливу Російської церкви. Наприклад, Київський патріархат у багатьох регіонах починав з нуля. Але вже з 1995 року проявилася інша тенденція: почалося зростання відсотка києвоцентричних громад.

«А потенціал зростання Київського патріархату в масштабах всієї держави був і є набагато сильнішим, аніж розвиток УПЦ МП», - впевнений Андрій Юраш.

Раніше предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет розповів, що Томос, тобто указ Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Українській православній церкві, отримає новий глава УПЦ, якого оберуть на Об'єднавчому соборі.

Нагадаємо, намісник Успенської Києво-Печерської лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло (Лебідь) заявив, що Російська православна церква має дві гілки, одна з яких знаходиться в Україні і мала б називатися Російською православною церквою в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: