В уряді прокоментували провокації Московської церкви проти екзархів Вселенського патріархату

В уряді прокоментували провокації Московської церкви проти екзархів Вселенського патріархату

У Мінкульті мітинги проти делегованих Константинополем екзархів назвали малочисельними

Директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш прокоментував протести прихильників УПЦ Московського патріархату, що відбулися 1 жовтня під приміщенням, де ніби-то зупинилися екзархи Вселенського патріархату. Нагадаємо, вони делеговані Константинополем до Києва, для підготовки надання Томосу про автокефалію для України.

На думку чиновника, яку він висловив в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому», акція була штучно організована, тому на ній було всього до півсотні людей, які не висловлювали думку соборної православної громади, що є набагато більшою. «На жаль, Московський патріархат ніколи не дослухається до даних соціології та ігнорує об’єктивні статистичні дані. Ця структура живе у вигаданому світі, адже десятки соціологічних досліджень, починаючи з 1999 року, показують, що більшість вірян не орієнтуються на Московський патріархат» - впевнений представник Мінкульту.

За словами Андрія Юраша, ці пікети не звичайні зібрання людей, які самоорганізувалися і вийшли. Публікації у ЗМІ говорять про те, що протестам передувала організаційна нарада під головуванням керуючого справами УПЦ Московського патріархату Антонія Паканича за участі конкретних священиків кількох єпархій. «Це ті єпархії, які вже були колись втягнуті у протистояння. Там навіть сформовані спеціальні служби, які можуть організовувати подібні протести і привозити людей», - говорить Андрій Юраш.

Він впевнений, що ця акція насправді підготовлена, організована і спрямована Московським патріархатом.  «Протести мають продемонструвати альтернативну позицію і максимально опонувати процедурі отримання Томосу», - зазначає директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури.

Раніше предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет розповів, що Томос, тобто указ Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Українській православній церкві, отримає новий глава УПЦ, якого оберуть на Об'єднавчому соборі.

Нагадаємо, намісник Успенської Києво-Печерської лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло (Лебідь) заявив, що Російська православна церква має дві гілки, одна з яких знаходиться в Україні і мала б називатися Російською православною церквою в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: