Вчені попереджають, що Covid-19 здатний вражати мозок

Вчені попереджають, що Covid-19 здатний вражати мозок
Вчені виявили серйозну небезпеку Covid-19 для мозку

Неврологічні симптоми різної тяжкості спостерігаються у 36 відсотків пацієнтів

Вірусолог Джеремі Россман (Jeremy Rossman) з Університету Кента в Великобританії розкрив, яким чином коронавірус може впливати на мозок людей і викликати неврологічні симптоми.

Про небезпеку інфекції для центральної нервової системи пише видання The Conversation.

За словами вченого, в переважній більшості випадків Covid-19 являє собою респіраторну інфекцію, що викликає лихоманку, біль в горлі, кашель, а в більш серйозних випадках - задишку і респіраторні розлади.

Коронавірус здатний вражати і інші тканини, провокуючи такі симптоми, як блювання, діарея, порушення роботи серця і згортання крові.

Однак інфекція вражає і мозок. Описані випадки розвитку у пацієнтів з Covid-19 синдрому Гієна-Барре, коли імунна система, реагуючи на інфекцію, помилково атакує клітини периферичних нервів. Це призводить спочатку до м'язової слабкості, а потім до паралічу.

В інших випадках коронавірус викликав важкий енцефаліт із запаленням і набряком мозку, а також гостре порушення кровообігу в мозкових тканинах (інсульт). В цілому, неврологічні симптоми різної тяжкості спостерігаються у 36 відсотків пацієнтів, які скаржаться на головний біль, запаморочення, втрату смаку та нюху, судоми і галюцинації. Ці прояви частіше спостерігалися при важкому перебігу захворювання і зберігалися після одужання.

SARS-CoV-2 здатний долати гематоенцефалічний бар'єр, який розділяє кровоносну і центральну нервову системи, і безпосередньо заражати головний мозок. Неврологічні симптоми виникають або через вплив вірусу на нервові тканини, або через надмірну активації імунної системи. Ще одним шляхом проникнення інфекції в мозок можуть служити нюхові нейрони в носі.

Заражати мозок здатні і інші патогени, наприклад віруси грипу, кору, респіраторно-синцитіальних віруси і сезонні коронавіруси, наприклад HCoV-OC43. У статті наголошується, що потрапляння інфекції в центральну нервову систему відбувається відносно рідко.

До слова, раніше американські вчені з'ясували, що люди, які зазвичай споживають перероблене м'ясо, картоплю, печиво і тістечка, частіше страждають деменцією (синдромом стійкого порушення когнітивних функцій у результаті органічного ураження мозку), ніж ті, хто вживає більш різноманітну їжу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: