Патріарх Варфоломій у зверненні до українців згадав Голодомор та Томос

Патріарх Варфоломій у зверненні до українців згадав Голодомор та Томос

Патріарх Варфоломій пояснив, чому втрутився у вирішення церковних проблем, які «мучать протягом століть» українців

Вселенський патріарх Варфоломій виступив зі зверненням до українського народу напередодні 85-х роковин Голодомору в Україні. Патріарх також підтвердив своє рішення надати автокефалію Українській церкві.

Про це йдеться у його зверненні, яке опубліковане на сайті УПЦ в США.

«Як і щороку, історична та страждаюча Константинопольська Церква Матір спілкується з усіма вами з тягарем на серці, в молитві, згадуючи Голодомор українського народу, трагічну та нелюдську подію 1932-1933 років, коли безліч людей загинули від навмисного та жорстокого голоду. Ця трагедія говорить сама за себе, серед інших жорстоких вчинків проти людства та Божого творіння, здійснених у двадцятому столітті, як найбільш насильницька трагедія в історія досі відома», - йдеться у зверненні.

Патріарх Варфоломій зазначив, що, пам’ятаючи минуле, слід «рухатися вперед у майбутнє із співчуттям та прощенням».

Також він згадав у своєму зверненні про надання Томосу українській церкві.

«Неприпустимим є те, що Вселенський престол – який згідно святих канонів відповідає за єдність та стабільність православ'я – залишався б байдужим, коли православні люди, такі, як український народ страждають та шукають вирішення церковних проблем, які мучать їх протягом століть. Ми втручаємося, тому, що це є наш обов'язок – виключно на засадах достовірно-церковних, всесвітніх та виключно з наднаціональних критерій – заради істини і традицій церкви, захисту канонічного порядку та ідентичності православ'я, завжди для розбудови тіла Христового, а не для себе і не для демонстрування світової сили чи влади. Залишаючись байдужими, ми залишилися б без виправдання перед Богом та історією», - заявив патріарх Варфоломій.

«Так само, як і ми надали автокефалію всім помісним церквам, Священний синод вирішив надати автокефалію багатостраждальній православній церкві в Україні, щоб вона також приєдналася до повноти православ'я в єдності та внутрішньому мирі», - підкреслив Вселенський патріарх.

Як відомо, 3 листопада президент Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.

«Угода, яку ми підписали сьогодні, завершує процес, щоб надання Томосу відбулося за всіма канонами православної церкви», - зазначив Порошенко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: