Розстріли на Майдані. Янукович стверджує, що мало що пам'ятає (оновлено)

Розстріли на Майдані. Янукович стверджує, що мало що пам'ятає (оновлено)
Екс-президент не зміг назвати конкретні дії, яких він вжив, аби припинити стрілянину по мітингувальниках

Янукович визнав, що фактично нічого не зробив, щоб припинити розстріл Майдану

Екс-президент Віктор Янукович заявив, що йому нічого не відомо про те, які накази віддавалися представникам силових відомств уранці 20 лютого 2014 року, під час подій на Майдані, внаслідок яких загинули та були поранені учасники масових акцій протесту. Про це він заявив під час відеодопиту.

На запитання, чи відомо йому про накази, які віддавалися вранці 20 лютого співробітникам «Беркута» чи інших силових відомств, та чи відомо, де перебували керівники опозиції вранці цього дня, Янукович дав негативну відповідь. «Ні, мені про це нічого не відомо. Я особисто за ними не слідкував... Можу сказати, що 20 лютого, у другій половині дня, ми почали переговори, які завершилися вранці 21 лютого», – зазначив він.

На запитання, чи відомо йому, чому силовики 20 лютого почали відступ з Майдану, Янукович відповів: «Відомо, що вони почали стріляти з різної зброї і було дуже багато поранених і були вбиті представники правоохоронних органів, і вони були змушені захищатися і відступати».

На запитання, чи мали силовики якісь обіцянки від влади щодо отримання привілеїв чи матеріального стимулювання під час подій у період з листопада 2013-го до лютого 2014-го, Янукович сказав: «Мені такі факти невідомі, ніколи про це не чув».

Крім того, Янукович не зміг назвати конкретні дії, яких він вжив, аби припинити стрілянину по мітингувальниках з вогнепальної зброї з боку представників правоохоронних органів. Про це він заявив під час відеодопиту. «Я реагував у спосіб, який передбачено повноваженнями президента України. 19 лютого – це  звернення до громадян з приводу подій. І давав завдання прискорити організацію внутрішнього процесу зустрічі з опозицією про перемир’я», – зазначив він.

На уточнювальне запитання, чи це всі заходи, до яких екс-президент вдався, Янукович відповів: «Робочий день був завжди до ранку, я не можу сказати – треба підняти протокол зустрічі з представниками опозиції».

Також Янукович запевняє, що в день розстрілу активістів Євромайдану 20 листопада мав інформацію, що стріляли начебто з будинків, контрольованих протестувальниками, але не може пригадати, хто йому надав такі дані.

«Я зараз не пам’ятаю подробиць, але завжди я гостро реагував, коли гинули люди, я вимагав відповіді, хто це зробив. І керівники правоохоронних органів реагували на це в ту ж хвилину. Хоча вони і так цими питаннями займалися. Вони мені говорили, що вогонь було відкрито з тих будинків, які контролювала опозиція. Вони мені доповідали, що в ці будинки заборонено також вхід звичайним мітингувальникам. Там стояла охорона Майдану, а на поверхах працювали снайпери», – сказав Янукович, але додав, що не пам’ятає, «хто мені цю інформацію давав».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: