Занепад малого бізнесу, дорогі продукти та бензин. Населення окупованого Криму живе в злиднях

Занепад малого бізнесу, дорогі продукти та бензин. Населення окупованого Криму живе в злиднях
Фото Newsonline24.com.ua

Наближені до московських ціни практично на всі продукти в анексованому Криму - на каву, чай, часник, лимони, огірки і морожені овочі

Ціни на продукти харчування та непродовольчі товари в окупованому Криму досягли рівня Москви і Петербурга, а зарплати вдвічі нижче, ніж у цих найбільших російських містах, пише американське видання EurasiaNet.org.

Ціни на більшість товарів першої необхідності в окупованому Криму відповідають цінам в Москві і Петербурзі, а в окремих випадках їх перевищують. Наприклад, середня вартість кілограма картоплі на півострові (25,6 рубля, або 0,4 долара) на 32% вище, ніж в російській столиці, а банани на 23% дорожче (80 рублів, 1,3 долара), ніж в Москві. Відповідають московським ціни на кисломолочні продукти (84 рубля, 1,3 долара), зокрема, йогурти (24 рубля, або 0,4 доллараза 125 грамів) і сирні сирки (20 рублів, або 0,3 доллараза 50 грамів), а нежирний сир (318 рублів, 5,1 долара за кілограм) навіть на 5% дорожче, ніж в Москві, і на 18% дорожче, ніж в цілому по Росії.

Наближені до московських ціни практично на всі продукти в анексованому Криму - на каву, чай, часник, лимони, огірки і морожені овочі. Багато товарів, втім, коштують дешевше, ніж в Москві, однак ціни все одно вище російських і, зокрема, вище, ніж в Петербурзі, другому найбільшому місті після столиці.

У окупованому Криму, крім того, дуже дорогий бензин у порівнянні з цінами в Росії. Літр А-95 (найпоширеніший вид палива) коштує 41,8 рубля (0,67 долара), в той час як в Москві і Петербурзі ціна становить 38,3-38,9 рубля. Те ж саме стосується дизельного палива, яке в окупованому Криму на 2 рублі дорожче, ніж в цих двох містах (37,8 рубля, 0,61 долара).

Як пояснив віце-президент Торгово-промислової палати окупованого Криму Андрій Сергуч, високі ціни на півострові обумовлені кількома причинами. По-перше, каже він, велику роль відіграє транспортна ізольованість півострова. Авіаційний і морський транспорт, яким сюди доставляють товари, дуже дорогий, а залізничний і автомобільний транспорт зав'язаний на поромну переправу через Керченську протоку, що підвищує вартість доставки. «Причому якщо в одному випадку вартість доставки товару з материкової Росії може становити 10% його собівартості, то в іншому - майже 100%», - зазначив він.

«Нещодавно до Криму везли будматеріали - сталеві труби з Нижнього Новгорода. Я сам особисто розмовляв з комерсантами, вони кажуть, що вартість доставки скажена. Доставка однієї фури від пункту до пункту - 120 тисяч рублів (1,9 тисячі доларів), а в ній товару на 150-200 тисяч (2,4-3,2 тисячі доларів) Уявляєте, скільки буде коштувати тут у нас ця труба?», - сказав Сергуч.

По-друге, у місцевих жителів ще з радянських часів склався менталітет бачення анексованого Криму як курортного регіону, в якому літо круглий рік. «Мовляв, в курортному місці завжди все має бути дорого. Тому вони і тримають ціни іноді в 3-4 рази вище закупівельної», - пояснив він. Нарешті, третя причина пов'язана з тим, що місцевим виробникам складно вийти на російський ринок зі своїми товарами.

«Незважаючи на те, що ціни в Криму в цілому такі ж, як в Москві і Петербурзі, зарплати на півострові вдвічі нижче. Офіційно, середня заробітна плата в Криму становить 24 тисячі 763 рубля на місяць (398 доларів), проте за фактом люди на низьких посадах (продавці, касири, робочі), особливо далеко від Сімферополя і Севастополя, отримують 15-20 тисяч рублів (241- 322 доларів). Найнижчі зарплати у тих, хто займається розведенням риби - 11,8 тисячі. Вчителі в школах отримують 16,4 тисячі, медпрацівники - 23,5 тисячі. Про тих, хто заробляє 30 тисяч, кажуть, що вони мають «хорошу зарплату», - йдеться у статті.

При цьому в найбільших російських містах, жителі яких давно вже виють від безгрошів'я, зарплати значно вище. У Петербурзі середній місячний заробіток - 48 тисяч 483 рубля (780 доларів), в Москві - 67 тисяч 092 (1 тис 80 доларів).

Як повідомлялось, у Криму складають графіки віялових відключень електроенергії і обмеження споживання газу на півострові в міжсезоння.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: