Журналіст Ганапольський лякає, що перестане працювати в Україні, якщо буде введено обов’язкові квоти на мову в телеефірі

Журналіст Ганапольський лякає, що перестане працювати в Україні, якщо буде введено обов’язкові квоти на мову в телеефірі
Матвій Ганапольський

Ганапольський обурений, що його хочуть обмежити у використанні російської мови

Відомий теле- і радіоведучий Матвій Ганапольський припинить роботу в ЗМІ України, якщо введуть квоту на українську мову в телеефірах. Про це він заявив у своїй передачі «Ранок з Ганапольським», яка транслюється на каналі NewsOne і в ефірі радіо «Ера».

«В ту хвилину, якщо хтось підійде до мене, навіть Порошенко, і скаже, якою мовою мені розмовляти в моєму ефірі з моїми глядачами, це буде останній день моєї роботи в ЗМІ України», – сказав він.

Ганапольський зазначив, що часто у своїх передачах переключається між українською та російською мовами. «Для мене це неформальний перехід. Це, по-перше, повага до цих регіонів, повага до їхньої культури, до їхньої системи спілкування... Для мене ефір – це світ, в якому я живу, і ніхто не має права обмежити мій світ. Він такий виразний, як я собі уявляю. Все це остаточно і не підлягає (обговоренню. – Ред.)», – сказав він.
Ведучий наголосив, що для нього важлива не стільки мова, яку хочуть обмежити, а сам факт обмеження. «Хоч турецькою. Але керувати мною ніхто не буде! Не подобається, не підходить, зроблять відсотки – до побачення!» – зазначив Ганапольський.
Він додав, що жодна країна в світі, крім Канади, не може собі дозволити дати вказівку: ви повинні говорити тією мовою чи іншою. А українська нація, за його словами, від початку двомовна.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови в аудіовізуальних засобах масової інформації», згідно з яким пропонується встановити обов’язкову частину передач новин державною мовою не менше 75% від загальної тривалості всіх передач новин.

Документом передбачено, що для телеоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення частина передач або фільмів українською мовою має становити не менше 75% протягом доби з 7:00 до 18:00 і з 18:00 до 22:00.

Для відповідних телеорганізацій регіональної та місцевої категорії мовлення встановлюється обов’язкова частина на рівні 50%.

Читайте також інтерв’ю Ганапольського «Главкому»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: