Напад України на вільну пресу

Напад України на вільну пресу

В Україні, де різноманітність ЗМІ часто визначається тим, кому з могутніх олігархів належить той чи інший телеканал, одна телекомпанія, TВi - відома своїм незалежним і розслідувальним стилем – опинилася під потужним юридичним тиском, а її власник не входить до владних кіл України.

В Україні, де різноманітність ЗМІ часто визначається тим, кому з могутніх олігархів належить той чи інший телеканал, одна телекомпанія, TВi - відома своїм незалежним і розслідувальним стилем – опинилася під потужним юридичним тиском, а її власник не входить до владних кіл України.

TВi очікує судового засідання у вівторок стосовно претензії, що частоти станції були отримані неправомірно. Але критики, в тому числі багато з-за кордону, звинуватили уряд країни у використанні прецеденту для того, щоб змусити замовкнути як канал, який завдає владі стільки клопоту.

Микола Княжицький, генеральний директор ТВІ, сказав мені, що судова справа є прикладом державного контролю за свободою преси і ознака того, що Україна відходить від більш плюралістичної політичної системи, яка виникла разом з незалежністю країни після розпаду Радянського Союзу два десятиліття тому .

"Компанії[-суперники], які подали позов до суду проти [присвоєння частот] Національною радою з телебачення і радіомовлення, належать Валерію Хорошковському, голові СБУ, української секретної служби", сказав Княжицький. Хорошковський, у свою чергу, працює на українського президента Віктора Януковича.

Іншими словами, Княжицький бачить, що український уряд маніпулює судовим процесом, щоб позбавити канал ТВі і його журналістські розслідування ефіру.

Хоча багато особливостей цієї боротьби є специфічними для України, бажання потужних державних органів обмежити те, що їх населення чує і бачить, безумовно, не є унікальним для України та інших колишніх радянських республік. Це тенденція, яка, здається, зростає.

У США, наприклад, адміністрація Обами розглядає кримінальну справу проти засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа і того, хто, вірогідно, допусти в витік інформації - Бредлі Меннінга, за їх роль у публікації тисяч секретних урядових документів США.

Балансування демократії

Тим не менш, політична ситуація в Україні вважається прихильниками демократії особливо тривожною, тому що вона передбачає, що ця ключова країна, яка завжди балансувала між Росією і Європейським союзом, може бути відкинута назад до автократичних тенденцій.

"Є багато людей на Заході, хто розуміє, що існує серйозна небезпека, що Україна перетвориться на країну, подібну до Білорусі", сказав Княжицький в інтерв'ю зі мною.

"Тоді з'явиться велика тоталітарна держава з АЕС та урановими рудниками, яка буде контролювати транзит енергоносіїв до Західної Європи. Якщо ця країна стане диктатурою, для Заходу з'явиться багато стратегічних небезпек ".

"Репортери без кордонів", Міжнародний інститут преси, Freedom House та Transparency International рішуче засудили деградацію свободи преси в Україні, з конкретними посиланнями на урядовий конфлікт інтересів у справі ТВі.

Європейський Союз і Парламентська асамблея Ради Європи виступили з заявами, погодившись з позицією ТВі, підкреслюючи, що це очевидна спроба вибірково скасувати частоти на мовлення.

Ельмар Брок, член Європейського парламенту від Німеччини, висловив аналогічну стурбованість, що директор української служби безпеки [СБУ] Хорошковський втручається у судове провадження країни.

Брок сказав, що Хорошковський, "здається, не розуміє, що загроза незалежності судової влади є однією з найбільших помилок, яку можна зробити, коли ви намагаєтеся побудувати нову державу. Він, здається, не розуміє, де закінчуються межі його повноважень ".

У жовтні минулого року Дуня Міятович, представник зі свободи преси Організації з безпеки і співробітництва в Європі, закликав Україну "утриматися від будь-яких спроб впливу або цензури медіа-контенту."

У листопаді у відповідь на змагання України за членство в ЄС, Європейський парламент прийняв резолюцію, в якій висловив стурбованість з приводу недавніх подій, які можуть підірвати плюралізм засобів масової інформації і засудив вибіркове відкликання ліцензій у ТВі.

Частоти під сумнівом

У судовій справі ТВі довелося захищати присвоєння каналу частот Національною радою з телебачення і радіомовлення. Конкуруючі станції стверджують, що в Нацраді не було необхідного кворуму під час видачі частот.

ТВі стверджував, що там був необхідний кворум, і що суди перевищили свої повноваження, скасувавши всі частоти каналу, не маючи на це жодних підстав.

У своєму інтерв'ю генеральний директор ТВі Княжицький стверджує, що справжнім ініціатором цієї справи є голова Служби безпеки України Хорошковський, який є основним власником конкуруючої компанії , але який наполягає, що вона не знаходиться під його впливом і контролем.

Княжицький зазначив, що, крім конфлікту інтересів, пов’язаного з власністю, дружина Хорошковського є генеральним менеджером телеканалів групи , чиї філії ініціювали судову справу проти ТВі.

Княжицький також зазначив, що до недавнього часу Хорошковський був членом Вищої ради юстиції, державного органу, який призначає і звільняє з посади суддів.

"Судді, які розглядали нашу справу, були залежні від нього," сказав Княжицький.

ТВі також виступив проти українських владних структур, спеціалізуючись на висвітленні корупції в країні, яку Transparency International нещодавно знизило до однієї з найбільш корумпованих країн у Європі.

«Пильне стеження каналу ТВі за прибутковою газовою промисловістю загрожує скоротити величезні прибутки тих, хто знаходиться у вищих ешелонах влади,» сказав Княжицький.

"Україна є транзитною країною для російського газу до Європи", зазначив Княжицький. "Це також країна з 46 млн. жителів, яка є ринком для російського газу.

"Це те, що завжди є джерелом корупції, оскільки ціни узгоджуються російським і українським президентами - і немає прозорості. Існує також багато природного газу, що видобувається в Україні, але ніхто не знає скільки. "

Спекуляція на природному газі

У 2009 році суперечка між Росією та Україною призвела до зупинки постачання палива в зимовий період, що залишило сотні тисяч людей в Європі без тепла. Одначе, Княжицький пояснив, як з кризи були отримані прибутки - і як продажі газу знаходяться в центрі гострих політичних суперечок в Україні.

"До недавнього часу весь газовий бізнес був під "РосУкрЕнерго ", компанією, зареєстрованою у Швейцарії, що належить українському бізнесменові Дмитру Фірташу," сказав Княжицький, назвавши фірму непотрібним посередником.

"Ця компанія купувала газ в Росії і продавала його в Україні", сказав він. "Не існує жодних підстав для посередників, ніяких причин, чому [російський] " Газпром "не може продавати газ безпосередньо Нафтогазу, українській державній компанії".

Нещодавня телеграма посольства США з Києва, яка з’явилася на Wikileaks, згадувала швейцарську "РосУкрЕнерго" як тіньового посередника".

У телеграмі також йшлося, що власник фірми Фірташ сказав послу США, що він контролює 60 відсотків групи , тієї ж компанії, що вилучення частот у ТВі в суді.

Княжицький розглядає цю телеграму як підтвердження своїх підозр, що розслідування станцією газової промисловості - і вплив цієї промисловості на українські ЗМІ – стало причиною виникнення у ТВі неприємностей із законом.

"Хорошковський говорить, що [] належить йому - і, що Фірташ має тільки опціон на купівлю частини групи - але ясно, що і пан Хорошковський, і пан Фірташ мають відношення до цієї компанії".

Фірташ також бере участь в українській політиці. Як стверджують, він заявив, що був основним спонсором кампанії з обрання нинішнього президента Віктора Януковича.

Менш пов'язаний власник

На відміну від цього, власник ТВі Костянтин Кагаловський був заступником менеджера "ЮКОСа", нафтової компанії Росії, якою керував Михайло Ходорковський, російський олігарх, що впав у немилість у Кремля і був ув'язнений за звинуваченнями у шахрайстві.

Власник ТВі Кагаловський також був міністром економіки в пострадянській владі в Росії, але потім емігрував до Великобританії, де згодом став її громадянином.

Генеральний директор ТВі Княжицький сказав, що Кагаловський "не має іншого бізнесу або підтримки будь-якої політичної партії в Україні. Він вважає себе незалежним. Уряд України не може впливати на нього жодним чином.

"Інші канали належать українським олігархам, які мають багато інших підприємств в Україні. Люди при владі можуть гарантувати їхню лояльність, або застосовуючи до них тиск або надаючи їм преференції ".

Незалежно від того, які сили працюють, щоб змусити ТВі замовчати, Княжицький сказав, що він повний рішучості продовжувати журналістські розслідування.

"Вони не можуть дзвонити мені з адміністрації президента і вказувати мені, що можна або не можна показувати, як вони це роблять з усіма іншими телеканалами", сказав він. "Принципом нашої роботи є редакційна незалежність, незвичайне явище в Україні."

Княжицький стверджує, що корупція дуже поширена в Україні, і проникла і в судову систему.

"Суди не тільки корумповані, але також залежні від уряду", сказав він. "Це називається телефонним правом: бюрократи і люди в адміністрації можуть підняти трубку телефону і сказати судді, яке рішення треба прийняти. Ось чому це політичне рішення.

З того часу, як розпочалася судова справа, у Княжицького виникла підозра, що за ним і декількома журналістами ТВі ведеться спостереження, хоча уряд заперечив свою причетність.

Тим не менш, після більш підозрілої активності під стінами телеканалу Княжицький зробив відповідні запити, і, за його словами, "член українського парламенту прийшов до нас і сказав, що він отримав лист від співробітника СБУ, у якому йшлося, що вона дійсно почали спостереження за мною за наказом Валерія Хорошковського, глави СБУ і власника .

"Це було прямим підтвердження того, що саме СБУ стежила за мною", сказав Княжицький. "Що небезпечно – це те, що якщо це було б зроблено законно, вони б зізналися: так, ми були у вас на хвості. Але так як вони сказали, що нічого такого не відбувалося, то я не знаю, що було метою цього спостереження. "

Княжицький сказав, що були ознаки того, що спостереження було пов'язане з можливим фізичним нападом або іншими формами залякування.

Для деяких спостерігачів тиск на ТВі здається непропорційним його розміру. ТВі малий у порівнянні з його українським конкурентами, а особливо з як найбільшою телекомпанією у країні.

"ТВі - не великий канал, але якщо тема заборонена для показу на інших каналах і згадується на нашому, вона згодом з’являється в Інтернеті в Інтернеті і в інших місцях по всьому світу", сказав Княжицький.

"Ми також транслюємо в прямому ефірі судові слухання нашої справи, ми робимо короткі відеокліпи про всіх, хто бере участь в цьому питанні, не тільки суддів, а й інших чиновників, які обмежують свободу слова в Україні ".

Княжицький, який має ступені в галузі журналістики та права, додав: "Рішення, прийняте судом, що наші частоти вважаються нечинними, абсолютно суперечить українському законодавству".

Справа ТВі наближається до кінця з апеляційним судовим засіданням у вівторок у той час, як країна наближається до точки кипіння.

За останні кілька місяців колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко і ряд посадових осіб в її адміністрації були звинувачені в різних злочинах, у тому числі у незаконному привласненні коштів. Деякі з них у в'язниці, а інші отримали політичний притулок за межами країни.

ЄС і США критикують переслідування з побоювання, що вони можуть бути викликані політикою, а не доказами.

"Хоча, як правило, уряд США не коментує специфіку окремих випадків, ми висловили українському уряду нашу стурбованість, що в той час як корупція має переслідуватись, кримінальне переслідування не повинне бути вибірковим і політично мотивованим", заявив Держдепартамент США. Княжицький сказав, що його день у суді у вівторок не зменшить його робочого навантаження.

"З практичної точки зору я знаю, що б не трапилося 25 січня, ми знаходимося на початку шляху, і ми повинні будемо продовжувати відстоювати наше право на свободу слова, поки Україна не стане по-справжньому незалежною і справді демократичною", сказав він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: