Геннадій Москаль: Якщо Слюз отримає політичний притулок, справа Тимошенко обнулиться

Геннадій Москаль: Якщо Слюз отримає політичний притулок, справа Тимошенко обнулиться

Москаль припустив, що в разі звільнення Могильова, очолити МВС можуть Джига або Гусаров...

Народний депутат Геннадій Москаль назвав, хто на його думку може стати наступним міністром внутрішніх справ.

- Ви добре знаєте ситуацію в Криму, адже працювали там довгий час, у тому числі у правоохоронних органах. Як ви вважаєте, чому заарештували екс-спікера кримського парламенту Анатолія Гриценка?

- Я можу сказати з юридичної точи зору – там кримінал. З політичної точки зору, справа в тому, що «розбірки» в Партії регіонів не відбуваються так, як це було при Ющенку. Вони не вихлюпуються на сторінки газет, в Інтернеті, чи на телебаченні. За чутками, там є якісь напружені стосунки. Але які, й що там відбувається - невідомо. Це при Ющенку горшки одразу летіли один в одного, а тут таке не прийнято. Я знаю по парламенту: в Партії регіонів готові один одного з’їсти, але на людях це не показують. В цьому плані в партії так і має й бути.

- Кажуть, що після того, як міністр Могильов на всю країну заявив, що у День Соборності можливі кровопролиття, він отримав від Януковича на горіхи. Ви чули про таке? Може через те й «кровопролить» не було?

- На місці Президента, йому треба було взагалі голову відкрутити, язик відрізати. Такого невдалого виступу в парламенті я не чув давно. От подивіться коли викликають до Верховної Ради звітуватися з прокуратури. Останнього разу був заступник Генпоркурора Блажівський, який спокійно і виважено розповів по цій справі (виступ стосувався політичних репресій – Ред.). Зрозуміло, що частині залу сподобалося, частині – ні. Але до його поведінки ніхто не мав жодних претензій. Він захищав своє відомство, але так і має бути. Так, самого Генпрокурора не було, але будь-який його заступник може вийти й не зганьбити відомство.

У Могильова ж підбір кадрів такий, що заступники мають бути дурнішими за нього. Тому й послати нема кого, а сам він не вміє виступати. Зрозуміло, що в парламенті навіть якщо б Ісус Христос виступив, все рівно одна половина залу була б задоволена, а друга – ні. Але це не означає, що треба виступати так, як це зробив Могильов. Не було, що людині сказати, а хотів чимось прославитись. До мене після цього навіть підходили з Партії регіонів з запитанням: «Де ви його взяли?». Я відповів, що я його до того не знав. Вони були шоковані його виступом. Сам тон, жестикуляція така, мов би він місяць як «відкинувся» з місць позбавлення волі. Говорив російською в українському парламенті, хоча в законі про Кабмін чітко написано, що на посади міністрів призначаються люди, які вільно володіють українською мовою.

- Останнім часом почали з’являтися чутки, що в МВС буде новий начальник. Зокрема, якщо не зможуть спіймати Макіївських підривників, то, кажуть нинішнього міністра відправлять кудись губернатором. Таке можливо?

- Грамотних й досвідчених людей, які знають систему і яких знає сама система, у тій команді достатньо. В чому біда Могильова: його система МВС взагалі не знає, він завжди був за лаштунками і став міністром лише завдяки дружнім зв’язкам з Василем Джарти (прем’єр-міністр АР Крим – Ред.). Перебуваючи в Криму, він наробив там купу справ, зокрема, на його рахунку сумнозвісний погром кримських татар на Ай-Петрі.

Я взагалі не знаю, чому його тримають. Вважаю, що зняти його мали давно. Адже помилитися може будь-хто, і Президент і уряд. Але після відміни конституційної реформи це легко виправити – Президент без пояснення може видати указ і призначити іншого міністра.

- А хто може прийти на зміну Могильову? Можливо, у вас є припущення щодо кандидатів?

- У них є люди, до яких навіть в опозиції немає алергії, і які, найголовніше, користуються авторитетом у системи. Є Микола Джига, який був заступником і першим заступником міністра, і начальником МВС в областях. Є Сергій Гусаров (народний депутат від Партії регіонів. – Ред.), який був першим заступником міністра. А коли він знаходився в опозиції, то був ректором Харківської академії МВС, - і ми не робили з цього трагедії. Джига, до речі, при Луценку був членом колегії МВС.

- До речі, яка ваша версія вибухів у Макіївці: бандитські «розбірки», атака Робін Гудів чи, можливо, ще щось? Розкриють цю справу, як ви думаєте?

- Ви подивіться на цього фоторобота (правоохоронцями у ЗМІ було поширено фоторобот можливих злочинців – Ред.). Я ніколи не бачив, щоб силуети людей робили по фотороботу. Це ж не мультики, не гобліни. Це має бути композиційний портрет людини, яку сприйняла інша людина. А навіщо показувати всі ці мультики?!

Ніхто не помітив, що коли підірвали церкву в Запоріжжі, Президент дав Могильову п’ять днів на те, щоб знайти пономарів. І він їх знайшов. А у випадку з Макіївкою, Президент хоча й зупинив візит до Японії, але терміну не дав. Чому? Адже ця справа мала значний суспільний резонанс. Треба було дати їм 10 днів, місяць, і сказати: «Хлопці, якщо ви не справитися, ми будемо шукати більш кваліфікованих спеціалістів».

Мені здається, що зараз будуть шукати вітру в полі.

- Після всіх цих арештів і тиску на опозицію складається враження, що Україна сповзає до поліційної держави. Чи не докотимося ми до Білорусі?

- Десь так ми і йдемо шляхом раннього Лукашенка. Але не дай Бог дійти до світової та європейської ізоляції. Вже було вдосталь попереджень: заява Держдепу США, заява Freedom House тощо. Останнім ляпасом було рішення по Данилишину. Як представники влади не говорили б про те, що Данилишин не є політичним діячем, хай читають Закон про Кабмін – всі міністри є політичними діячами. І скільки б Петро Андрєєв (голова Держфінінспекції. – Ред.) не кричав, треба розуміти, що у світі вірять демократичним інституціям, а не країні, яку нещодавно визнали лише частково демократичною. Тому всі обвинувачення проти Данилишина нівельовано.

Юлія Тимошенко також могла б повністю нівелювати обвинувачення проти себе. Адже екс-голова Держказначейства Тетяна Слюз поїхала за кордон і вчинила правильно. Її сховали, як сховали й Данилишина. В іншому випадку вона б уже сиділа в тюрмі. Сьогодні Слюз потрібно домовитися з країною, де вона перебуває, щодо отримання політичного притулку. Якщо вона отримає притулок, а вона проходить з Тимошенко по одній статті, тоді справа по Тимошенко абсолютно обнулиться. Якщо буде визнано, що дії проти Слюз є політичним переслідуванням, то вся ця справа - розвалиться.

- За чутками, ви маєте доступ до справи Луценка, точніше, тримали її в руках. Що там цікавого в тій справі? Луценка на довго хочуть посадити?

- Я скажу одне – в мене песимістичний прогноз. Більше я нічого не можу сказати. Після затримання Корнійчука (екс-заступник Міністра юстиції – Ред.) все було зрозуміло. Протягом доби треба було залишати країну. Але Луценко був романтично налаштований, і подумав, що в такому випадку він вчинить непатріотично. Я йому тоді казав: Ленін тринадцять років провів за кордоном, і жодного разу не сидів, на відміну від того ж Сталіна. Й це не завадило йому вчасно приїхати на Фінський вокзал. І це не заважало йому керувати організацією. Луценко міг би робити прямі ефіри на ток-шоу кожну п’ятницю, відкрити свій сайт, давав би інтерв’ю, знаходячись за кордоном під захистом Женевської конвенції 1961 року.

- Чи правда, що справи Луценка і Турчинова пересікаються? Кажуть, що в обох справах фігурує водій Луценка…

- Турчинова вони б притягнули до відповідальності залюбки. Але є одна проблема – немає оригіналів тих листів, які приходили до Турчинова, і на які той нібито накладав резолюцію. А без оригіналів, по копіям… Вибачте, я сьогодні на комп’ютері зроблю таку копію, яку навіть Wikileaks опублікує. Тому, щодо Турчинова, все це безперспективно. Саме тому вони й відчепилися від нього.

- У лютому Рада має узаконити вибори у 2012 році. Ви особисто будете голосувати за зміни до Конституції?

- Авжеж, бо іншого варіанту вже немає. За Конституцією 1996 року вибори мали бути в березні, але зараз вже кінчається січень. Тому, якщо за це не буде проголосовано зараз, то доведеться приймати ще один закон, відправляти його до Конституційного Суду, а потім на наступній сесії приймати. Вийде той же 2012 рік.

- А у 2012 році ви підете в депутати? З якою політичною силою, чи, може, по мажоритарному округу?

- Я ще не думав над цим. В мене є сумнів, чи треба взагалі туди йти. Я в парламенті розчарувався повністю.

Фото PHL

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: