Хто підірвав Домодєдово?

Хто підірвав Домодєдово?

Російський президент Дмитро Медведєв у своєму виступі на Всесвітньому економічному форумі в Давосі спеціально торкнувся теми недавнього терористичного акту в московському аеропорту «Домодєдово».

Російський президент Дмитро Медведєв у своєму виступі на Всесвітньому економічному форумі в Давосі спеціально торкнувся теми недавнього терористичного акту в московському аеропорту «Домодєдово». Медведєв висловлювався у звичній вже жорсткій риториці. Терористи, за його словами, хотіли поставити Росію на коліна і навіть... зірвати президентську поїздку до Давосу. Але у них нічого не війшло.

Проте, питання про те, хто організував терористичний акт, так і залишається поки що без відповіді. Це не перший теракт в аеропорту. Всі попередні були пов'язані з кавказькою війною. В останні роки російське керівництво стверджує, що на Північному Кавказі вдалося досягти стабілізації, а телебачення показує оптимістичні репортажі з Чечні. Так що з точки зору офіційної пропаганди терористичний акт у Москві кавказців навряд чи влаштували. Більше того, прем'єр-міністр Володимир Путін спростував первинну версію про «кавказський слід». Та й фоторобот смертника не залишає сумнівів: це був не кавказець.

Однак, яку мету переслідував терорист, з ким був пов'язаний, як йому вдалося підготувати вибух у багажному відділенні аеропорту? На ці питання поки що немає відповідей – ні у слідства, ні у політиків. Відсутність відповідей лише підсилює відчуття небезпеки. Раніше з терором все було ясно. Відповідальність за теракти брали на себе радикальні угруповання прихильників незалежності Чечні або ісламської держави на Кавказі. Ці люди не ховалися. Імена Шаміля Басаєва або Салмана Радуєва знав кожний росіянин. Влада переконувала: як тільки з сепаратизмом на Кавказі буде покінчено, зникне і небезпека терору.

Але звідки чекати небезпеки сьогодні? Це питання може ставити собі кожен, хто сідає у вагон метрополітену, бере квиток на літак або просто з'являється в людному місці.

Терористичний акт в аеропорту «Домодєдово» відбувся на тлі загострення міжнаціональних проблем у країні. Після мітингу на Манежній площі люди відчували, що це не кінець, а лише початок процесів. І тепер залишається тільки задатися питанням: чи пов'язаний теракт у найбільшому аеропорту Росії з посиленням впливу радикальних угруповань, а чи ж ми маємо справу з якимсь паралельним процесом? І чи можемо ми довіряти російській владі, коли вони інформують нас про розслідування теракту?

Перші рішення, які ухвалили президент Дмитро Медведєв та інші російські чиновники, – технічного характеру. Покарані співробітники, які не забезпечили належний рівень безпеки в аеропорту. Це логічно. Сам Медведєв наводить як приклад заходи безпеки в аеропортах Ізраїлю та Сполучених Штатів. Однак у цих країнах не просто встановлюють металошукачі і навчають спеціальних співробітників. Там намагаються боротися з причинами терору. І ось тут ми знову повертаємося до найголовнішого питання: хто і для чого підірвався в аеропорту «Домодєдово»?

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: