Стратегічне партнерство без стратегії

Стратегічне партнерство без стратегії

«Економізація зовнішньої політики» – так охарактеризував нові польсько-українські відносини президент Віктор Янукович під час візиту до Варшави.

«Економізація зовнішньої політики» – так охарактеризував нові польсько-українські відносини президент Віктор Янукович під час візиту до Варшави. Прагматизм визначатиме взаємини двох країн і для Польщі, судячи з усього, не матиме особливого значення рівень демократії в Україні, пише Павел Пєньонжек у статті, яку опублікував інтернет-портал польського видання Nowa Europa Wschodnia.

«3 і 4 лютого – дні, які повинні бути для нас особливо важливими, бо в ці дні Польщу відвідав представник нашого «стратегічного партнера» – президент України Віктор Янукович», – зазначає Павєл Пєньонжек.. Однак візит, на думку автора, став лише зайвим доказом кризи у польсько-українських відносинах. Деякі експерти, наприклад Томаш Кулаковський попереджали, що він не принесе очікуваного зближення.

Автор цитує слова Януковича під час економічного саміту: «Польсько-українські відносини мають усі підстави, щоб закласти один із найпотужніших фундаментів нової Європи. Підтримуючи один одного, ми відкриватимемо для Європи нове дихання». Автор зазначає – важко сказати, що є цим фундаментом, бо підписана «дорожня мапа» навряд чи може виконувати цю функцію. У документі не відзначено чимало важливих моментів – наприклад, будівництво трубопроводу Одеса-Броди-Ґданськ. Однак, додає автор, «напевне вже мало хто вірить у реалізацію цього проекту». Павел Пєньонжек також зазначає, що чутки про причетність «донецьких» до купівлі Lotos контрастують із заявою Януковича, ніби ці інвестиції всім вигідні.

У статті зазначається, що колишній міністр економіки і праці Яцек Пєхота звернув увагу на корупцію і беззаконня в Україні, які заважають польським бізнесменам. Бізнес-імідж України серед поляків зараз дуже негативний, але, за словами пана Пєхоти, пакет реформ Януковича «сповнює надією».

Непокоїть автора також і те, що президент Польщі Броніслав Коморовський у ході зустрічі нічого не сказав про демократію і свободу слова в Україні. На запитання про рішення організації Freedom House змінити статус України з вільної держави на частково вільну Янукович відповів, як цитує автор: «Я можу навести багато інших прикладів 2010 року. Покращилося, наприклад, чимало кредитних рейтингів України. Чому ви про це не говорите? Чому не говорите про статистику ООН, згідно з якою Україна почала 2010 на вісімдесят п’ятому місці і була в групі держав, які перебувають на низькому рівні розвитку, а закінчила цей рік на шістдесят дев’ятому місці?». До того ж, за словами Януковича, пише автор, активний спротив опозиції проти його реформ пов’язаний із тим, що влада руйнує «фундамент глобальної корупції». До цього питання, як зазначається в статті, проявив інтерес лише президент Європарламенту Єжи Бузек, який висловив занепокоєння з приводу стану свободи слова і ЗМІ в Україні.

За висновком Павла Пєньонжека, зустріч польського і українського глав держав була свідченням політики «прагматизму» і «стабілізації». У вільному перекладі, зазначає автор, це означає, що Польща буде «бачити і оцінювати, на чому можна заробити, а чи походитимуть ці гроші з другої Білорусі чи з демократичної держави, по суті не повинно мати значення». Янукович, додає автор, добре назвав це явище «економізацією зовнішньої політики».

Фото: president.gov.ua

Іноземна преса про Україну «Inozmi»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: