Як боротися з алергію на пилок?

Як боротися з алергію на пилок?

20% українців страждають на поліноз – алергію, викликану пилком з квітучих дерев та рослин.

20% українців страждають на поліноз – алергію, викликану пилком з квітучих дерев та рослин. Найнеприємніше те, що він може бути під маскою досить різних захворювань. Так у людей можуть з’являтися головні болі, погіршення зору, сну, гострий неприємний біль в очах, подразнення чи набряк в носі, чхання та інші симптоми. Поліноз може переходити ще й в сезонну бронхіальну астму, мати шкірні прояви і в решті-решт закінчитися анафілактичним шоком. Тож захворювання це складне та потребує обов’язкової консультації лікаря, бо самолікування антиалергенними препаратами може дорого коштувати вашому здоров’ю.

Про це в прес-центрі «Главкому» розповів доцент кафедри клінічної імунології та алергології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика Віктор Літус.

Віктор Літус: «Кожні десять років збільшується в два рази кількість алергічних захворювань»

Кількість хворих на алергію постійно збільшується, займаючи перші місця серед інших захворювань. Її різновид – поліноз, який викликає пилок в період цвітіння рослин, що запилюються вітром, а не комахами. Впливає на збільшення кількості хвороб і зміна клімату, коли немає чіткого кордону між весною, літом та осінню, а теплий період подовжується. Це приводить до того, що рослини починають більше розмножуватись та довше «пилити», розширюючи території свого існування. Крім того, змінюється ландшафт, з’являється дуже багато газонів, а це так звані злакові рослини, якщо їх не підстригати, вони здатні збільшувати кількість пилку в повітрі. До того ж зараз є багато необроблених територій, де розмножуються бур’яни, які теж дуже гарно дають пилок у повітря. В багатьох країнах активно борються з бур’янами, але для цього потрібні кошти, щоб займатися цим системно.

Кожні десять років збільшується в два рази кількість алергічних захворювань. Пилок, який потрапляє на слизову оболонку людини, викликає алергічну реакцію. Шкідливі речовини від вихлопів автомобілів тільки погіршують хімічний склад поверхні слизової. Окис сірки, окис азоту, поверхнево-активні речовини із пральних порошків приводять до того, що бар’єрна функція слизової та шкіри погіршується, отримуючи певні дефекти. Тоді пилок, який приноситься з повітря, може проникати в слизову, там він контактує з елементами імунної системи - реагінами і розвивається алергічна реакція. В своїй фізіологічній суті, напевно, ці процеси направлені на те, щоб збільшити кількість слизу та змити цей пилок, щоб набряк не допускав проникнення пилку в середину організму. Чхання – це форсований видих через ніс, він теж спрямований на те, щоб здувати ці речовини з поверхні слизової. Але з часом ступінь запалення переростає в критичний момент, коли це починає непокоїти людину.

Найнеприємніше в полінезі те, що він може бути під маскою досить різних захворювань. Так у людей можуть з’являтися головні болі, мігрені, які пов’язані з цвітінням, погіршення зору, загалом погіршення самопочуття, порушується сон. Це тільки неврологічні прояви. Але вони ще й пов’язані з тим, що людина починає відчувати гострий неприємний біль в очах, подразнення в носі, що призводить до фізіологічного порушення акту дихання. Поки ми з вами дихає носом, там повітря зволожується, а коли дихаємо через рот, то повітря висушує ротову порожнину і через деякий час це викликає теж неприємні відчуття.

Крім того, поліноз може переходити ще й в сезонну бронхіальну астму, мати шкірні прояви і в решті-решт закінчитися анафілактичним шоком. Це захворювання непросте, а з часом може мати більш важкі клінічні прояви.

В наших широтах маємо три сезони полінозу. Перший - весняний (квітень-травень), коли «пилять» квітучі дерева. Другий - літній (червень-липень), коли цвітуть лугові трави, зокрема злаки, які посідають перше місце серед причин, що викликають алергію. Третій - осінній (липень-вересень), коли цвітуть бур’яни або багатоцвітні рослини, до них відносять полин та відому всім амброзію, яка з’явилась у нас не так давно, але досить добре прижилася і «пилить».

В багатьох країнах вивчається коли і як «пилять» рослини та концентрація пилку в повітрі. Знаючи це, людина з допомогою лікаря для себе може зрозуміти, яка концентрація може викликати у неї клінічні прояви цього захворювання. Можливо, треба слухати інформацію про те, як «пилять» рослини, як прогноз погоди, і не виходити на вулицю в цей час чи використовувати спеціальні фільтри в ніс. Це незручно, але щоб переїхати з дому до офісу, це ефективно.

Скільки українців страждає в цей період на алергію? Які вікові категорії?

Віктор Літус: В Україні точних статистичних даних, як в інших країнах Європи, мало. Проводяться відповідні дослідження, але не в повному об’ємі. Десь 20% населення страждає на поліноз. У кожного з вас хоча б раз в житті та виникали симптоми, схожі на алергію: багатоприступне чхання, закладений ніс, шкірний висип, очі чесалися або вуха. Серед дітей спочатку хворіють більше хлопчики, а потім дівчатка. Взагалі, за нашими статистичними даним, на поліноз найбільше страждають жінки.

Чи можна вилікувати поліноз?

Віктор Літус: Поліноз – одне з захворювань, яке ми можемо вилікувати патогенетично. Тобто, вплинути на механізм, який призводить до розвитку цього захворювання. Для цього використовують метод специфічної імунотерапії, коли вводимо людині причинний алерген в малих концентраціях, з поступовим наростанням концентрації, внаслідок чого через деякий час організм перестає реагувати на даний пилок.

Інша справа, що не всі ідуть на цей метод лікування, тому що потрібно приходити в лікувальний заклад і витрачати час. Тому другий метод – це симптоматичне лікування. Часте використання цього методу пацієнтами відбувається дуже часто ще й тому, що у нас вільний доступ до лікарських засобів, чого бути не повинно. У цьому випадку використовують деконгестанти або речовини, які звужують судини носа і знімають симптоми набряку. Але ці речовини довго використовувати неможна, бо є цілий ряд симптомів побічної дії. Одним з неприємних наслідків є збільшення слизової в носі, яка розростається, і потім навіть в період, коли немає алергічного процесу, вона порушує носове дихання. Інколи це потребує навіть хірургічного втручання.

Третій метод – використання топічних назальних гормонів – глюкокортикоїдів. Вони досить ефективні і мають мінімальну побічну дію.

Які способи уникнути алергію? Чи всі люди ризикують захворіти?

Віктор Літус: Атопіки – це люди, у яких генетично закладені порушення нормального функціонування слизової і шкіри. Як правило, це люди, у сім’ях яких вже є ці алергічні захворювання, які страждали в дитинстві діатезом, які вигодовувалися на штучному харчуванні або схильні до інших алергічних проявів. Цим людям треба берегтися. Одним з методів лікування є елімінація, тобто вилучення цього алергену. В деяких країнах люди, які страждають на поліноз, мають право на цей період взяти відпустку і поїхати в той регіон, де немає пилку, який викликає захворювання.

Потрібно зменшити час перебування на відкритому повітрі, ставити фільтри на вікна, не відкривати вікна автомобілів в цей період. А ще коли ви приходите додому, потрібно витрусити на вулиці свій одяг і не берегти його там, де ви спите. Жінкам, особливо у яких довге волосся, потрібно кожен день мити голову.

У деяких пацієнтів це захворювання виникає, коли вони їдять продукти, які мають перехресну алергію до того чи іншого пилку рослин. Наприклад, якщо є алергія до пилку берези, то може розвинутися реакція на моркву, селеру, картоплю. Є таблиці, за якими для кожної людини можна підібрати дієту.

Які ваші рекомендації щодо самолікування?

Віктор Літус: Самолікування – це порушення здоров’я, це шкідливий процес. Якщо у вас є підозра на алергію до пилку, то в Києві потрібно звертатися в Міський алергологічний центр, в регіонах - в обласні алергологічні центри, в районах теж є по одному профільному лікарю.

Прокоментуйте дані американських вчених про те, що використання судинозвужуючих препаратів для лікування алергії погано впливає на серце і головний мозок.

Віктор Літус: Деконгестанти – це судинно звужуючі препарати (краплі в ніс), піднімають артеріальний тиск, звужують судини мозку, впливають на судини серця і шлунок. Ці препарати потім можуть привести до виникнення захворювань, пов’язаних з іншими системами. Тому більше 5-7 днів підряд їх використовувати не потрібно.

Чи має місце в Україні територіальний чинник щодо захворювання полінозом?

Віктор Літус: В Криму та Донецьку, де степи, викликають алергічні захворювання здебільшого трави. Там, де ліси, – дерева.

Відомо, що люди, які живуть в містах, хворіють на це захворювання частіше і досить складніше. Це пояснюється, по-перше, тим, що на пилок, який літає в повітрі, сідають різні полютантні речовини, що збільшує його алергенність. По-друге, рослини в місті сильні до трансформації, вони пилять більше і процес цього опилення значно ширший, ніж в рослин, які ростуть за містом.

Фото: focus.ua

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: