«Лагідний» вірус вбиває українців

«Лагідний» вірус вбиває українців

Напередодні Міжнародного дня боротьби з гепатитом лікарі наголошують на необхідності забезпечення безкоштовного обстеження українців в державних закладах.

Напередодні Міжнародного дня боротьби з гепатитом лікарі наголошують на необхідності забезпечення безкоштовного обстеження українців в державних закладах. Зараз бажаючі перевіритись мають викласти за відповідні аналізи близько тисячі гривень. Крім того, не ведеться належний облік хворих на гепатит, тому достеменно сказати, скільки в Україні інфікованих цією хворобою, складно навіть фахівцям в цій сфері. І це в той час, як вірусом гепатиту С інфіковано до 1 млрд. людей у світі (за своїми масштабами він у 5 раз перевищує поширення ВІЛ-інфекції), а вірусом гепатиту В – 2,5 млрд. осіб. Діагностувати його дуже складно, бо перебіг хвороби м’який, грипоподібний. Через це лікарі прозвали вірус «лагідним вбивцею».

Про це в прес-центрі «Главкому» розповіли директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім.Л.В.Громашевського АМН України Віктор Марієвський та завідувач відділу вірусних гепатитів та ВІЛ-інфекції/СНІДу Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім.Л.В.Громашевського АМН України Сергій Федорченко.

Віктор Марієвський: «У найближчі 10-20 років хронічний гепатит С стане основною проблемою національних органів охорони здоров’я»

Сьогодні йде мова про глобалізацію інфекційних хвороб. Ми чуємо звіти високопосадовців про успіхи, досягнуті в системі охорони здоров’я, про деяке зниження інфекційної захворюваності. Але цей рівень майже не знижується, у всякому випадку за останні 10-15 років, а смертність перевищує минулі роки. Тобто, на фоні стабілізації і деякого зниження рівня захворюваності, зростає смертність, що пов’язано в першу чергу із соціальними негараздами.

Сьогодні ми говоримо про дуже складну проблему – гепатит В, С, D і цілий рід інших гепатитів, які ми об’єднали в групу «парентеральні гепатити». За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 2,5 млрд. осіб на планеті інфіковано вірусом гепатиту В, а число хронічних вірусоносіїв сягає 400 тис. осіб. Інфекційні хвороби відрізняються від неінфекційних (соматичних) тим, що вони здатні швидко розповсюджуватися серед популяції населення. Вірусом гепатиту С інфіковано до 1 млрд. людей. За своїми масштабами він у 5 раз перевищує поширення ВІЛ-інфекції. За прогнозами експертів ВООЗ, у найближчі 10-20 років хронічний гепатит С стане основною проблемою національних органів охорони здоров’я, оскільки кількість померлих може збільшитися майже у 3 рази, що значно перевищить смертність від чуми ХХ, і фактично ХХІ століття – ВІЛ-інфекції/СНІДУ. Сьогодні ми говоримо про пандемічне поширення гепатиту В, і в першу чергу гепатиту С.

До гепатиту С приклеївся епітет «ласкавий вбивця», тому що є проблема хронічних хвороб: вони виявляються тільки на стадії, коли, як кажуть, вже «не в моготу». В клініках в 80-90% випадків ми зустрічаємося уже з хронічними гепатитами С, гострих гепатитів С ми практично не маємо. Перебіг гепатиту С дуже легкий, грипоподібний, що повинно насторожувати медиків і кожного громадянина.

Часто можна почути, що захворюваність на гепатит В і С весь час знижується, але це дані офіційної статистики. На 1 виявлений випадок гепатиту В припадає до 150 прихованих, а наші російські колеги називають 200 випадків. На 1 «жовтяничний» випадок гострого гепатиту С припадає 6, а то і 10 випадків. Коли ми говоримо, що сьогодні рівень захворюваності на гепатит С 1,7 на 100 тисяч населення, то множте цю цифру на 10.

Є цілий ряд характерологічних особливостей гепатитів В і С, який говорить про необхідність виділяти їх серед всіх інфекційних хвороб. В першу чергу - це численні шляхи інфікування. Тут все – і брудні руки, і вода, і парентеральні втручання (уколи, операції і т.д.).

З кожним роком зростає кількість ін’єкційних наркоманів. Крім шкоди самого наркотику вони наражаються на ризик ВІЛ-інфекції, гепатитів В і С та цілий ряд інших проблем.

Коли в 1987-1989 роках оголосили боротьбу з ВІЛ-інфекцією, то світ злякався, в тому числі і Україна. В 1989-1992 роки статевий шлях при гепатиті В звели до мінімуму. Ми вперше почали проголошувати слово «презервативи». Коли я з трибуни Верховної Ради почав говорити слова «презерватив», «проститутка», «гомосексуаліст», то мене Іван Степанович Плющ мало з трибуни не зняв, мовляв, що він за слова вимовляє. Сьогодні ми ці слова вживаємо, але вже перестали боятися. Окремі автори Сполучених Штатів говорять, що 50% причин інфікування гепатитом В - статевий шлях.

Контакти з хворими та вірусоносіями, а це - зубна щітка, рушник, я вже не кажу про манікюр, педикюр і т.д. Тут ми говоримо про надзвичайні властивості біологічного збуднику гепатиту В, адже для інфікування необхідно 10-8 мілілітрів рідини.

Коли ми бачимо рівень захворюваності, то, начебто, все благополучно, але зверніть увагу, що 0,5 мільйона населення з хронічними гепатитами, 80-90% причин хронічних гепатитів – гепатит В і С. Це ріст за рахунок необлікованих форм гепатитів В і С. Невиявлені хворі є небезпечними для суспільства, оскільки вони є джерелом збудника інфекції і сприяють передачі, при цьому рівень їх поширення значне вищий, ніж дані офіційної статистики.

ВІЛ-інфіковані споживачі наркотиків на 83,7% інфіковані гепатитом С. Дуже широко інфіковані медпрацівники, хворі на туберкульоз. Також робітники комерційного сексу, і, уявіть собі, це серед контингенту, який знає, що таке попередження статевого інфікування. Не всі засоби захисту, зокрема, презервативи, захищають від проникнення вірусу, бо латекс не є суцільним, він має пори, а віруси дуже малі і знайдуть, де проникнути.

Заходи профілактики, необхідність обов’язкового обстеження - єдиний захід для своєчасного виявлення хвороби, а, значить, і успішного лікування. Якщо один раз на рік обстежитись на гепатити В і С, то можна уберегтися від тяжких наслідків таких як цироз, рак печінки. Гепатити В і С є основними причинами, що вимагають пересадки печінки, яка сьогодні недоступна нашим пересічним громадянам. Тому краще заплатити 100-150 гривень за обстеження на гепатити В і С, а особливо групам ризику.

Для прикладу, у Франції приймаються спеціальні програми, які дають можливість доступу до безкоштовного обстеження. У нашій країні також проголошено, що боротьба з інфекційними хворобами є проблемою держави. У всіх клініках України інфекційного профілю не можна брати гроші, це безкоштовне надання медичної допомоги, але такого доступу немає. Уже чотири роки розробляється програма, я особисто готував перший варіант концепції Національної програми з вірусними гепатитами. Досягли того, що зараз в МОЗ активно розробляється Національна програма надання медичної допомоги і боротьби з гепатитами В і С. Туди в першу чергу закладені доступність до обстеження і безкоштовне лікування.

Сергей Федорченко: Часть инфекций можно диагностировать только на основании определения наличия или отсутствия вируса именно с печеночной ткани, потому что у части пациентов антитела к различным вирусным белкам в сыворотки крови не определяются. Поэтому мы широко применяем метод пункционной биопсии печени.

Примерно до середины 90-х годов в нашем распоряжении был только один антивирусный препарат. Он относился к числу линейных интерферонов. Его эффективность в плане полной радикации вируса при терапии длительностью 48 недель достигала всего 12 – 29% пациентов. При пролонгации терапии до 72 недель всего лишь у 22% пациентов. В конце 90-х был синтезирован новый противовирусный препарат, который назывался рыбавирин. Комбинированная терапия интерфероном и рыбавирином позволяла достигать радикации вируса у пациентов с первым генотипом у 36%, а со вторым и третьим генотипом – до 79%, которых мы могли реально вылечить.

Скільки часу продовжується лікування та скільки воно коштує зараз?

Сергей Федорченко: К сожалению, существуют в мире два основных производителя этих пегилированных интерферонов – американская и швейцарская фирмы. Они являются монополистами на фармацевтическом рынке и диктуют свою категорию этих препаратов. Комбинация пегилированных интерферонов дает наиболее эффективный результат в лечении хронической HCV-вирусной инфекции. Часть препаратов рассчитывается на килограмм веса тела. Терапия у пациента среднего веса (75-80 кг) будет стоить примерно 10-11 тысяч гривень в месяц. В зависимости от генотипа, терапию продолжают либо 48 недель (при первом и четвертом генотипе), либо 24 недели (при втором и третьем генотипе).

Віктор Марієвський: При появі хворих на гепатит С та ВІЧ-інфекцію термін лікування подовжується до півтора і більше років.

Ми неодноразово озвучували та підтримували необхідність термінового вжиття заходів забезпечення доступності до лікування гепатитів В та С. В цій ситуації тільки ВІЛ-інфікований лікується безкоштовно, інший же хворий повинен платити гроші або помирати. На превеликий жаль, держава не передбачує кошти на доровартісне лікування. Нам дають інші, непелігіровані інтерферони, які значно дешевші – вартість курсу 150-180 грн. Вони також не завжди забезпечуються.

Зверніть увагу, що при фіброзі, при цирозі печінки термін та успіх лікування повністю залежить від своєчасної постановки діагнозу. Це в нашій клініці є всі доступні методи, а в центральних районних лікарнях, хто там може на такому рівні провести обстеження? Пацієнт боїться лікарів, бо поставлять діагноз, що треба хату та корову продавати. В свою чергу інфекційні лікарні сьогодні зачиняються, тому що там фактично кількість хворих зменшується. Звідси недостовірність дійсного рівня розповсюдження збудників інфекцій. Я наголошую на необхідності термінового прийняття рішення по забезпеченню доступу до обстеження.

В скільки обійдеться таке обстеження?

Віктор Марієвський: Первинний скринінговий тест на наявність антитіл - 100-150 грн. на гепатит В плюс 150 грн. на гепатит С, разом виходить близько 300 грн. Тому я звернув увагу на групи ризику, такі люди мають знайти ці гроші на обстеження. Якщо у людини виявили антитіла до гепатиту С, їй треба обстежуватись далі, а це вже коштуватиме біля 200-300 гривень за кожний аналіз. Коли виявлено наявність вірусу, то щоб почати адекватну терапію, треба визначити кількість, а це вже 500-600 грн. Тобто, якщо серйозно задуматись, то десь одне обстеження обійдеться близько 1 000 грн. Я вже не кажу про те, що треба біопсію та біохімію відправити на аналізи.

У нас сьогодні жодна лабораторія не зробить це безкоштовно, бо в них немає коштів на це, тому процвітають приватні лабораторії, які беруть за це, хто скільки зможе. На мій погляд, все, що стосується обстеження з приводу інфекційних патологій повинне бути безкоштовне і проводитись в державних структурах.

Скільки зараз в Україні інфікованих гепатитом В та гепатитом С?

Віктор Марієвський: Показник захворюваності на гепатит В знаходиться на рівні 8-9 людей на 100 тисяч населення, гепатит С – в межах 2 на 100 тисяч населення. Це дані офіційної статистики, як правило, лише гострих гепатитів. Коли ми говоримо про хронічні гепатити, то йдеться про пів мільйона людей, де 80% - це гепатит В та С.

Громадські організації говорять про те, що зараз в Україні уже 4-5 мільйонів інфікованих гепатитами. Це правда?

Віктор Марієвський: Щорічно в Україні виявляється близько 6-7 тисяч осіб, інфікованих гепатитом В. Множимо на 10, от і отримаємо…

Епідеміологічний поріг вже перевищено в Україні?

Віктор Марієвський: Немає такого як епідеміологічний процес. Згідно досліджень нашого інституту, Україна по рівню інфікованості гепатитом В та С знаходиться за частотою розповсюдження десь на середньому місці.

Говорити про якусь трагедію стосовно гепатиту В та С я не готовий. Але нам треба привернути увагу до цієї ситуації, бо це проблема не тільки інфікованої людини, а всього суспільства.

Я очолюю вакцинальну кампанію, бо треба захистити в першу чергу дитину від тої чи іншої хвороби. Від гепатиту В є досить ефективна вакцина. Ми сьогодні переглядаємо календар щеплень і наполягаємо на вакцинації проти гепатиту В практично стовідсотково всьому населенню.

Скільки людей повністю виліковується?

Віктор Марієвський: При гострому гепатиті одужують біля 60-70%.

Гепатит С – це найбільш пристосований до виживання вірус в природі, який в процесі передачі генетичного матеріалу тут же змінюється, з’являється 16-17 нових субтипів. Від гепатиту С немає вакцини, тому що тут же з’являються нові віруси, які виходять з-під імунного захисту.

Який відсоток українців робить щеплення від гепатиту В щорічно? Чи ефективно це?

Віктор Марієвський: Так, ефективно. На превеликий жаль, є проблеми з обліком як захворілих, так і щеплених. Ви зробите в поліклініці щеплення від гепатиту В і ніхто про це не знає, як і про обстеження. Платні лабораторії теж про це не звітують. Тут, вибачте, повний бедлам в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: