Укуси собак: що робити, куди звертатися?

Укуси собак: що робити, куди звертатися?

В разі укусу лікарі радять негайно звертатися до медичних установ, адже сказ є небезпечним вірусним захворюванням, яке без надання своєчасної медичної допомоги в 100% випадків закінчується смертю.

В Україні в останні роки епідемічна ситуація щодо сказу залишається напруженою, тому що існують певні умови для розвитку цього захворювання і вони на спад не йдуть. Найбільша кількість як укусів, так і скажених тварин було у Вінницькій, Дніпропетровській, Чернігівській, Хмельницькій, Кіровоградській та Житомирській області. В минулому році зареєстровано 1 800 скажених тварин і 3 випадки сказу серед людей, для яких вони мали летальні наслідки. Тому в разі укусу лікарі радять негайно звертатися до медичних установ, адже сказ є небезпечним вірусним захворюванням, яке без надання своєчасної медичної допомоги в 100% випадків закінчується смертю.

Про це на прес-конференції в «Главкомі» говорили заступник головного лікаря Київської міської санітарно-епідеміологічної станції Олександр Пропащев, в.о. директора КП «Центр ідентифікації тварин» Тетяна Шепітько та начальник відділу зв'язків з громадськістю ГУ МВС України у місті Києві Володимир Поліщук.

Александр Пропащев: «Без оказания своевременной медицинской помощи в 100% случаев заражение бешенством заканчивается смертью»

Все знают, что бешенство – это опасное вирусное заболевание, которое поражает центральную нервную систему и без оказания своевременной медицинской помощи в 100% случаев заканчивается смертью. Источником инфекции для человека может быть любое теплокровное животное, на территории Украины более 60% случаев заражения (как людей, так и животных) связаны с лисицами. Передача инфекции может осуществляться при любом укусе, при любом ослюнении поврежденных частей тела. Реже человек может заразиться, разделывая шкуры сельскохозяйственных животных или тех же лисиц.

В Украине в последние годы эпидемическая ситуация по бешенству остается напряженной, потому что существуют определенные условия для развития этого заболевания и они на спад не идут. Полного объема данных за прошлый год еще нет, но предварительно могу сказать, что за 2010-й было зарегистрировано у нас более 1 800 бешеных животных. Это примерно плюс 45%, по сравнению с 2009 годом. Наибольшее количество укусов и бешеных животных было зарегистрировано в Винницкой, Днепропетровской, Черниговской, Хмельницкой, Кировоградской и Житомирской области.

В прошлом году всего было зарегистрировано 3 случая бешенства среди людей – это на два случая больше, чем в 2009 году. Диагнозы были подтверждены лабораторно и, к сожалению, во всех трех случаях лица за медицинской помощью не обращались. В частности, в Харьковской области больной не обратился за медпомощью, в Тернопольской - собака погибла после укуса, но ее владельцы не сообщили об этом ни ветеринарам, ни укушенным, собственно, это и привело к смерти. И в Донецкой области собака была убита владельцем после того, как получила справку о 10-дневном наблюдении, об этом сообщение никуда не поступило, что тоже привело к смерти укушенного.

В Киеве основную опасность представляют собаки и кошки, частично – сельскохозяйственные животные. Удельный вес таких укусов тоже составляет более 60%. В этом году в столице случаев заболевания бешенством у животных не было зарегистрировано, как и предыдущие 30 лет. Местных случаев заражения бешенством в Киеве не было с 1957 года. В 1978 году был зарегистрирован завозной случай из Черниговской области и в 1997 году умерла женщина 46-ти лет из Кагарлыцкого района Киевской области, которая была тоже завезена к нам для оказания медицинской помощи.

В прошлом году по поводу укусов животными в столице к нам обратилось на 9% меньше людей, чем в предыдущем. В 2009-м – более 6 100 человек были укушены и обратились за помощью против 5 608 случаев в 2010 году. Уменьшение отмечалось по всем районам Киева, соответственно, было зарегистрировано меньше укусов и бездомными собаками - примерно на 6%. Обратились по этому поводу не более 2 900 людей против 3 000 с лишним в 2009 году. Стоит обратить внимание на то, что почти на 10% увеличилось количество обращений из-за укусов собак, владельцы которых нарушали правила содержания животных.

Важно помнить, что сразу после укуса первым и основным делом является своевременное обращение за медицинской помощью. В лечебных учреждениях Киева работают 15 травматологических пунктов. В соответствии с действующим приказом Минздрава, ответственность за антирабическую помощь несут врачи-травматологи. Часть из них работает круглосуточно, часть – почасово. На базе Киевской городской клинической больницы создан специализированный центр по оказанию антирабической помощи лицам с наиболее тяжелыми укусами (бешеной собаки, множественные укусы и укусы неизвестной собаки). Врач-травматолог оказывает помощь, проводя первичную обработку раны, потом подробно разузнаются подробности укуса, исходя из этого назначаются (или нет) прививки. Прививка может быть двух видов – лечебная (делается для спасения жизни) и профилактическая (лицам, которые по своему роду работы имеют высокую опасность заражения бешенством – охотники, работники звероферм и т.д.). Профилактические прививки проводятся по схеме 0(первая прививка)-7-30-й день, потом ревакцинация таких людей раз через год, далее один раз в три года. Лечебные прививки стопроцентно делаются, если есть укус бешеной собаки (или с таковым подозрением) с одновременным введением антирабического гамма-глобулина в один и тот же день. Вакцина вводится по схеме 0-3-7-14-30-90-й день. Это сильно пугает, потому что раньше прививки делались в живот, а сейчас – в дельтовидную мышцу взрослым и детям - в бедро. Если собака, укусившая человека, находится в сфере наблюдения ветеринара или самого укушенного в течении 10 дней, то прививки начинаются все равно, идут по той же схеме. Если в течении этого времени животное здорово, не убито, не исчезло и не заболело, то прививки на 10-м дне прекращаются.

Тетяна Шепітько: «В Києві в цьому році зафіксовано 1 411 укусів безпритульними тваринами»

В цьому році прийняті нові правила утримання домашніх собак та котів, які створені для захисту не лише тварин, а й прав їхніх господарів. Щодо згаданої теми, то зазначу, що щеплення проти сказу проводяться щорічно і є обов’язковими. У нашу базу зареєстрованих тварин вносяться дані власника тварини, інформація про щеплення, проходження тестування, страховку – відповідальність власника тварини за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі. Зазначу, що якщо ця тварина потенційно небезпечна, вона обов’язково страхується.

В кожному районі міста Києва є наш фахівець, який здійснює контроль за правилами поводження і реєструє тварин. Він бере інформацію у районній СЕС про укуси та займається цими випадками: зв’язується з власником, перевіряє всі реєстраційні документи, зокрема наявність щеплень у тварини.

Якщо собаці більше року, то відбувається тестування за міською програмою «Собака-компаньйон», яка передбачає адаптацію собаки в умовах міста. Після укусу собака повинна повторно пройти це тестування, якщо вона не пройде, то має бути ізольована. Власник має дотримуватись або суворих правил, або віддати її якомусь із підприємств для охорони, бо якщо тварина здійснила укус, то зробить це ще раз.

Володимир Поліщук: «За жорстоке поводження з тваринами у нас кримінальна відповідальність є, а за жорстоке поводження власників тварин з іншою людиною - немає»

До київської міліції звертаються люди, яких вкусив собака, а також ті, хто є її власником, тому нам доводиться працювати на два фронти. На жаль, є непоодинокі випадки укусів, здійснених як безпритульними собаками, так і тими, які мають господарів. Зокрема, нещодавно 14 липня в Деснянському районі на вулиці Бальзака також був випадок, коли жінка гуляла з двома собаками бійцівської породи, і в решті-решт двоє громадян звернулися по допомогу до медиків, а один із них написав заяву до київської міліції.

За порушення правил утримання собак передбачена адміністративна відповідальність, згідно ст.154 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає штрафи від 1 до 3 неоподаткованих мінімумів від доходів громадян або попередження (у випадку, якщо це було повторно може накладатися штраф до 7 неоподаткованих мінімумів). Це надзвичайно малий штраф. Нагадаю, що в минулому році наш законодавець обговорював питання щодо внесення змін до Кримінально-процесуального та Кримінального кодексу України, де власники собак, які покусали людину, чиїми діями були нанесені тілесні ушкодження чи навіть призвели до смерті, несуть кримінальну відповідальність. Наразі працівникам слідчих відділів, коли трапляється така подія, дуже тяжко визначитися із кримінальною складовою цієї події, адже ніхто не нацькував цю собаку спеціально. Водночас порушення правил утримання тварин приводять до трагедії, яка, наприклад, була десь два роки тому, коли в Солом’янському районі собака у подвір’ї вкусила дівчинку таким чином, що вона померла. Сподіваємось, що законодавець таки прийме відповідні зміни до Кримінального кодексу України і тоді з’являться нові відповідні положення. Народні депутати передбачать, що в такому випадку може бути позбавлення волі навіть до 8 років. Якщо це станеться, то тоді слідчим не доведеться шукати десь у ст.115 або у 121-й (вбивство або нанесення тілесних ушкоджень) Кримінального кодексу, як можна порушити проти такої людини кримінальну справу.

В свою чергу, ми сподіваємось, що люди, які в місті Києві утримують собак, будуть дотримуватись всіх рекомендацій санепідемстанції, дільничних інспекторів, міліції. Спільно з Центром ідентифікації тварин ми вже цього року провели 180 рейдів. На порушників в цьому році вже було складено 102 адміністративних протоколи. Крім того, дільничні інспектори здійснюють квартирний обхід і дивляться на дотримання санітарних норм та утримання собак в більшій кількості, ніж це визначено законодавством.

Куди звертатися людині, якщо чиясь собака на вулиці гуляє без намордника чи купається на громадському пляжі?

Володимир Поліщук: Ми самі не можемо накладати штрафи при порушенні правил утримання собаки. Працівники міліції складають адміністративні протоколи, які потрапляють до адміністративних комісій. Раніше таких комісій в Києві було набагато більше, тому що вони існували при районних радах, а зараз тільки при Київраді. Ця комісія назначає покарання, і може накласти штраф до 3 або до 7 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Це малі гроші. Минулого року законодавець правильно почав ставити питання щодо посилення відповідальності людей за утримання собак, яке призводить до трагедій.

Якщо ви бачите порушення правил благоустрою, вимог щодо ввезення тварин, їх утримання або ветеринарно-санітарних вимог, терміново телефонуйте за номером 102. Сигнал надходить, іде реєстрація в нашій службі, після чого дільничний, який відповідає за відповідну територію, повинен опитати людей, і якщо є порушення, скласти адміністративний документ.

Коли людину кусає безпритульна собака, люди часто скаржаться, що ця тварина потім не потрапляє до притулків через нестачу коштів на їх вилов та утримання...

Тетяна Шепітько: Тварина, яка здійснила укус, обов’язково повинна бути виловлена з місця, де вона перебуває. Для цих тварин є місце утримання. В Києві діє програма регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами, яка передбачає вилов тварин з вулиці з подальшою стерилізацією та поверненням на попереднє місце перебування під опіку або утриманням в притулку. Вилов здійснюють комунальне підприємство «Притулок для тварин» та Київська служба порятунку. Місця в притулку є, гроші на утримання також є.

Є інформація, що після вилову собак замість того, щоб утримувати, їх просто присипляють з метою економії…

Тетяна Шепітько: Ніхто нічого не економить. Гуманна евтаназія застосовується тільки хворим та травмованим тваринам, яких неможливо вилікувати, щоб попередити їм страждання. В містах Європи така гуманна евтаназія прийнята, в Києві вона не прийнята, тому регулювання чисельності шляхом їх знищення у нас не здійснюється.

Скільки укусів домашніми собаками зареєстровано з початку року?

Тетяна Шепітько: За 6 місяців зареєстровано 788 укусів собаками, але це тільки звернення за антирабічною допомогою, крім яких можуть мати місце побутові укуси, де собака покусала власника або когось з родичів.

А безпритульними собаками?

Тетяна Шепітько: За даними міської СЕС, зафіксовано 1411 укусів безпритульними тваринами, з них 1339 собаками, 72 - котами.

Всі їх знайшли, прищепили, відловили?

Тетяна Шепітько: Всіх знайти неможливо, тому що тварини мігрують.

Александр Пропащев: Сейчас эти вопросы на стадии разработки, в том числе в КГГА. Мы гораздо чаще видим на экранах телевизоров людей, которые со страшной силой защищают собак, но мы не видим тех людей, которых покусали. Здесь пересекаются интересы обеих сторон, а также наш менталитет. Сейчас как раз поднимается вопрос о пересмотре программы с учетом европейского опыта относительно и эвтаназии собак, и контроля их количества в городе. Потому что нельзя просто собирать собак, стерилизовать их и возвращать на место, нужно гарантировать присмотр и уход за ними, что сегодня на себя никто не берет. Рассматривается программа о предусмотрении ответственности тех организаций, которые являются защитниками животных, чтобы они, кроме провозглашения лозунгов, следили за животными.

То есть, сейчас за ними никто не следит?

Александр Пропащев: Есть очень много людей, которые за ними следят. Есть часть собак, за которыми присматривают дворники, но меня лично все равно это не устраивает, с собаками нужно что-то делать. На Теремках открылась церковка, там для собак есть будочка, они стерилизованы, посмотрены ветеринарами, благодаря этой церковке. И, на мой взгляд, это здоровые собаки, с которыми себя спокойно ведут даже дети. Вот такую часть развития событий наверно можно предусмотреть. Но вы прекрасно понимаете, что очень быстро этого сделать нельзя. И, как правило, мы сами против, говоря, что моя собака никого не покусает. Но на самом деле, любая собака даже самая умная может укусить, и даже своего хозяина.

В деякі європейські країни заборонено завозити певні породи бійцівських собак. Чи є у нас якісь заборони?

Тетяна Шепітько: У нас заборон немає.

Скільки з 788 укусів були важкими випадками, чи зверталися постраждалі до суду?

Володимир Поліщук: Десь у ¼ випадків звертаються до міліції. Якихось жахливих і трагічних випадків в Києві не багато.

Чи можемо ми жорстко покарати людей, які порушують ці правила? Мабуть, ні, тому що адміністративна відповідальність – це максимум 7 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Втім, крім того, що власник собаки буде покараний в адміністративному порядку, постраждалі можуть звернутися до суду і в судовому порядку вирішити долю цієї тварини.

Пане Володимире, ви згадали відповідні про зміни до КПК, коли вони можуть бути внесені?

Володимир Поліщук: В минулому році це питання виводилося, був навіть відповідний законопроект. Згідно чинного законодавства кримінальна відповідальність передбачається лише в тому разі, коли іде цькування однієї тварини на іншу - жорстоке поводження з тваринами. Тобто, за жорстоке поводження з тваринами у нас кримінальна відповідальність є, а за жорстоке поводження власників тварин з іншою людиною у нас поки що відповідальності немає. Тому будемо сподіватися, що народні депутати знову повернуться до цього питання, і певні зміни до законодавства будуть внесені.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: