Коли в Україну прийде похолодання?

Коли в Україну прийде похолодання?

Погода восени буде мінливою, перших заморозків слід очікувати вже наприкінці вересня, а зима настане у свої звичні строки – 25-30 листопада.

Погода восени буде мінливою, перших заморозків слід очікувати вже наприкінці вересня, а зима настане у свої звичні строки – 25-30 листопада. Першого осіннього похолодання до 5-10 градусів вдень і 1-6 вночі слід очікувати на початку жовтня. Зима ж загалом буде теплішою, але суттєве зниження температури в окремі періоди можуть мати місце.

З початком осені в Україні почала формуватися засуха, що сприятиме успішному збору цьогорічного урожаю. Водночас, невтішний прогноз для аграріїв щодо уражаю наступного року, адже погодні умови для озимих культур складаються вкрай несприятливо через цю ж ґрунтову засуху, яка все більше посилюється, та недостатність тепла для їх дозрівання.

Про це в прес-центрі «Главкому» розповів начальник Українського Гідрометцентру Микола Кульбіда.

Микола Кульбіда: «На початку жовтня буде похолодання на фоні сухої погоди із зниженням максимальної денної температури до 5-10 градусів»

Якщо провести підсумки, то літо, яке пройшло, видалось, згідно нашим прогнозам, все одно вищим за нормами по температурним режимам. Кількість опадів була неординарною, оскільки, як правило у південних, центральних та східних регіонах, їх випала надмірна кількість, в той час, як на заході та півночі України їх було суттєво менше і відчувався дефіцит. Таким чином, наші прогнози про те, що повторення 2010 року на характером погодних процесів нинішнього року не буде, в принципі справдились.

Осінь у нас розпочалася із зовсім іншого характеру погодних процесів. Почала формуватись засуха, яка з третьої декади серпня і до нинішнього часу в Україні поступово посилюється. Все це відбувається на фоні високого температурного режиму, який на 5-8 градусів перевищує норму практично кожного дня за незначними винятками.

Якими будуть процеси протягом осінньо-зимового періоду загалом? За останні 20 років у жовтні відмічається зростання середньомісячної температури всього на 0,4-0,8 градуса, крім північних та західних областей, де вона практично не змінилась. У листопаді та грудні середньомісячна температура навіть знизилась на всій території України від 0,5 до 1 градуса, а в січні та лютому зросла від 1-2 до 3,2 градуса. Тобто, найбільш суттєве зростання температури за останні 20 років відмічається саме у січні та лютому з усіх зимових місяців.

Терміни настання зимового періоду в Україні не змінилися, в середньому це 25-30 листопада, а на півдні країни - 5-10 грудня. Закінчення зимового періоду відбувається переважно 5-15 березня, на півдні 10-25 лютого.

В осінньо-зимовий період найбільш ймовірний сценарій розвитку погодних процесів буде полягати в тому, що зима настане у звичайні строки. Буде спостерігатись надзвичайно мінливий характер погоди з нестійким сніговим покривом, значною кількістю небезпечних явищ, пов’язаних з посиленням швидкості вітру, ожеледдю, налипанням мокрого снігу. Температурний режим протягом зимового періоду буде підвищеним щодо норми, але сказати наскільки ця аномалія буде дуже вираженою чи незначною, на жаль, досить складно. Можна стверджувати, що досягнення рекордних абсолютних значень мінімальної температури, яка становить для України від 39 до 41 градуса морозу практично по всій території, дуже-дуже малоймовірно.

Виходячи з аналізу великої кількості різноманітних даних, можна очікувати, що у жовтні середньомісячна температура становитиме 8-9, а на півдні 10-13 градусів тепла. А от на північному сході, сході та деяких південних областях навіть дещо вище за норму.

У листопаді середньомісячна температура передбачається вищою за середню багаторічну норму на 2-4 градуси. У грудні на більшій частині території України температура буде близькою до норми, а от у східних, Запорізькій, Херсонській областях та в Криму вищою за норму на 1-2 градуси.

Січень очікується теплішим від звичайного на 1-2,5 градуси, а в північних областях до 3 градусів сягатиме така аномалія.

Лютий у західних, Донецькій та Луганській областях буде близьким до норми, на решті території тепліший, ніж звичайно на 1-1,5 градуси. Це прогноз дуже орієнтовний і буде уточнюватися місячним та декадними прогнозами, тому що деталізації поки що зробити не можна.

Якщо говорити про вплив погодних умов на діяльність населення та функціонування галузей економіки, то на сьогодні найбільш проблемним є сільське господарство. Зрозуміло, що сьогодні склалися надзвичайно сприятливі умови для завершення збирання врожаю нинішнього року, але зовсім несприятливі умови для сівби, проростання зерна і формування бази для майбутнього врожаю. Саме на період з 11 по 25 вересня припадають оптимальні агрокліматичні строки сівби озимих культур у більшості областей України. На жаль, зволоження ґрунту на цей період на полях під озимими культурами значно гірше, ніж за попередні 10-15 років. 2011 року, порівняно з нормами зволоження верхнього шару ґрунту, яке необхідне для нормального проростання зерна, запасів практично в два рази менше. Такої ситуації не спостерігалося в жодному з років після 2004-го. Значний дефіцит опадів і високий температурний режим є причиною того, що склалася така картина із зволоженням ґрунту.

Якщо подивитися на карту, то жовтим кольором позначено, де вже сформувалася ґрунтова засуха в повному її обсязі. Зеленим – зона з недостатнім зволоженням ґрунту. Щодо достатнього зволоження ґрунту можна говорити лише про Прикарпатський регіон і про північний захід Волинської області та частково північ Сумщини.

Така картина не вселяє оптимізму, бо стримує сівбу озимих культур і викликає турботу за стан зерна, яке вже посіяно. За останній місяць в межах норми ми маємо опади лише на сході, південному сході і частково в західних областях, при цьому більша частина території України знаходиться в зоні надзвичайного дефіциту опадів для цього періоду. За нашими оцінками, які ґрунтуються на даних метрологічних станцій та спостережень на полях, лише 10-15% площ можна віднести до оптимально зволожених. Незадовільне зволоження орного шару ґрунту спостерігається на 60% площ, при цьому 10-тисантиметровий шар ґрунту сухий майже на 80% площ. Саме за такої зволоженості верхнього шару ґрунту станом на сьогодні сівба зернових озимих культур є недоцільною.

Агрометеорологічні умови в Україні для сівби, росту і розвитку озимих культур складаються вкрай несприятливо. Зважаючи на те, що до кінця вересня і в першій декаді жовтня суттєвих змін в погодних умовах ми не очікуємо, то можна говорити про те, що на території України буде посилюватися і поширюватися дуже жорстка ґрунтова засуха. Нинішнього року після виходу із зими ми мали 8-9% пошкоджень озимих культур за рахунок того, що восени минулого року, навіть незважаючи на достатньо пізні строки сівби, дуже теплий листопад дозволив рослинам нормально розвинутись. Якою буде ситуація нинішнього року, сказати досить складно, але кращою за минулий рік вона стовідсотково не буде.

За кліматичними даними, кількість ефективного тепла для нормального розвитку озимих культур, яке може накопичуватися після 20 вересня до припинення вегетації в областях теплової зони складає в степній зоні 165-300 градусів, в лісостеповій зоні і на поліссі – 120-180 градусів. Зважаючи на те, що в першій декаді жовтня ми чекаємо достатньо відчутне похолодання, зрозуміло, можуть бути проблеми також із теплозабезпеченням вже посіяних озимих культур, що також не дозволить їм досягти тієї фази розвитку, яка б дозволила нормально перезимувати в період несприятливих погодних умов.

Сухий період, який розпочався, стосується також західних областей і карпатського регіону. Але слід пам’ятати, що друга половина жовтня і листопад є достатньо паводконебезпечними, коли в карпатському регіоні можуть формуватися дощові і талодощові паводки. Тому з точки зору підготовки до осінньо-зимового періоду, всі міністерства, відомства та обласні адміністрації мають бути готовими до різких змін погодних умов та великої кількості несприятливих явищ.

Коли очікувати на перші заморозки?

Микола Кульбіда: Перші заморозки можна очікувати вже 25-26 вересня, але вони будуть достатньо слабкими і виключно на поверхні ґрунту. Зважаючи на такий пізній період, вони не принесуть суттєвих збитків, оскільки озимина якщо і зійшла, то дуже мало, городні культури вже зібрані, а кукурудза та цукровий буряк такими заморозками пошкодженими бути не можуть.

Зважаючи та такі сприятливі умови для збору, чи переглядав Гідрометцентр свій прогноз урожаю зернових?

Микола Кульбіда: Ми зробили повторні оцінки можливої врожайності і валового збору з урахуванням уже скоректованих площ під посіви. За рахунок сприятливих умов і дуже гарної врожайності кукурудзи, наші оцінки, які давали максимум до 44 мільйони тон, можуть бути збільшені десь на 1,5 мільйони тон, але не більше.

Ви сказали, що в першій декаді жовтня буде суттєве похолодання? До яких температур буде зниження?

Микола Кульбіда: Буде похолодання на фоні сухої погоди із зниженням максимальної денної температури до 5-10 градусів тепла, нічної – до 1-6 градусів. В цей період будуть спостерігатися заморозки як на ґрунті, так і в повітрі.

Зима буде теплою чи холодною?

Микола Кульбіда: Деталізувати такий прогноз поки що неможливо, але в цілому температурний режим зимового періоду, особливо в січні і лютому, однозначно буде вищим за норму. Всередині цього терміну будуть періоди похолодань, можливо, навіть достатньо суттєвих, і до них треба бути готовими.

Які мінімальні температури очікуються взимку?

Микола Кульбіда: Не потрібно чекати рекордних значень на фоні загального підвищення температури холодного періоду. Не виключено, що температури в 25-30 градусів в окремі періоди можуть мати місце.

Титульне фото: topics.oregonlive.com

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: