Не може бути угоди про асоціацію, поки в Україні є політв'язні, - ЄНП

Не може бути угоди про асоціацію, поки в Україні є політв'язні, - ЄНП

Президент Європейської народної партії Вільфред Мартенс заявляє ...

Президент Європейської народної партії Вільфред Мартенс заявляє, що перспективи для угоди між Європейським союзом та Україною про асоціацію нема до тих пір, поки в країні є політичні в’язні.

«Ніяка угода не може бути підписана, ратифікована чи імплементована, поки не буде чітких зобов’язань і чітких заходів, які змінять ситуацію. Ці зобов’язання мають привести до звільнення Юлії Тимошенко та інших політичних в’язнів. Вони мають отримати право брати участь у виборах, як найближчих, так і подальших», - сказав пан Мартенс на конгресі ЄНП у Марселі, повідомляє прес-служба «Батьківщини».

Мартенс звернув увагу присутніх однопартійців на стілець з фото ув’язненої Юлії Тимошенко в залі, де проводиться конгрес.

«Вона сьогодні не з нами, бо вона стала жертвою нечесного та політично-вмотивованого процесу, розпочатого з єдиною метою - знищення демократичної опозиції в Україні», - підкреслив він.

«Ми будемо захищати усіх тих, хто постраждав через згортання демократії», - додав пан Мартенс.

-- Союзники Тимошенко у Європі

11 листопада Вільфред Мартенс запросив ув'язнену Юлію Тимошенко взяти участь у конгресі партії, який нині відбувається в Марселі.

На конгресі виступила дочка пані Тимошенко Євгенія Карр. Вона сказала, що країна «фактично перетворилась на приватну власність президентської родини» і закликала лідерів Євросоюзу ввести санкції проти українських чиновників.

Минулого тижня Європейський парламент, де ЄНП є найбільшим угрупуванням, Європейській комісії завершити роботу над угодою про асоціацію з Україною до кінця цього року, а підписати і ратифікувати угоду 2012 року.

Саміт Україна-ЄС, де має бути парафовано угоду про асоціацію із посиленою угодою про зону вільної торгівлі, відбудеться в Києві 19 грудня.

Низка європейських лідерів, зокрема Кетрін Ештон, верховна уповноважена ЄС з питань зовнішньої політики, після виголошення вироку екс-прем'єру Тимошенко заявляли про неприпустимість переслідування опозиції в Україні і закликали владу в Києві дотримуватися демократичних принципів.

-- Судове засідання у камері СІЗО

У середу, 7 грудня, Шевченківський райсуд Києва провів виїзне засідання у справі Юлії Тимошенко у камері Лук'янівського СІЗО, де вона перебуває у зв’язку з іншою справою.

За словами захисника екс-прем'єра Сергія Власенка, судді почали вирішувати, чи застосовувати міру запобіжного заходу щодо Юлії Тимошенко у справі щодо корпорації ЄЕСУ.

В інтерв'ю bbc.ua адвокат назвав ситуацію «абсурдною», бо міру запобіжного заходу можна застосувати лише тоді, коли людина може уникнути правосуддя, а Юлія Тимошенко уже перебуває під вартою.

Власенко повідомив, що під час виїзного засідання суду Юлія Тимошенко лежала, бо «не може вставати у зв’язку зі станом здоров’я».

Суддя Андрій Трубніков ухвалив рішення продовжити засідання о 9:00 у четвер, 8 грудня, мотивуючи це тим, що в СІЗО вже закінчився робочий день, повідомив пан Власенко.

-- Карпачова: Україна віддаляється від Європи

Уповноважений парламенту з прав людини Ніна Карпачова каже, що проводити судовий процес над Юлією Тимошенко у камері СІЗО - неприпустимо.

Про це вона заявила журналістам біля будівлі СІЗО, передає Ukranews.

«Це режимний об'єкт, це означає, що судовий процес відбувається в закритому режимі, а це означає, що Україна знову порушує норми європейської конвенції, ми знову віддаляємося від Європи, на жаль», - сказала пані Карпачова.

Вона також підкреслила, що в камері не можна проводити ніяких слідчих дій.

Раніше Сергій Власенко поінформував уповноваженого про намір судді провести виїзне засідання з обрання Юлії Тимошенко запобіжного заходу прямо у камері Лук’янівського СІЗО.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: