Чим може обернутися торгівля підсніжниками?

Чим може обернутися торгівля підсніжниками?

В Україні набирає обертів незаконна торгівля первоцвітами.

В Україні набирає обертів незаконна торгівля первоцвітами. Першими під удар потрапили підсніжник та цикламен. Центрами поставок цих рослин в Україні стали Крим та Карпати, проте в невеликій кількості контрабандний підсніжник завозять до нас і з Кавказу. Екологи вже б’ють на сполох, бо в Сімферополі перші квіти з’явилися ще перед Новим роком, а у Києві продаються букетики за 20 грн. Але Державна екологічна інспекція поки не зафіксувала таких випадків, готується у лютому розпочати активну боротьбу та чекає на пік незаконних продажів лише у березні.

Про це в прес-центрі «Главкому» розповіли начальник відділу екологічного контролю природно-заповідного фонду рослинного та тваринного світу Державної екологічної інспекції України Сергій Комарчук та еколог Національного екологічного центру Олександр Соколенко.

Сергій Комарчук: «Зараз розпочато роботу по збереженню підсніжників та цикламена»

З метою збереження рослин наша інспекція щорічно проводить операцію «Первоцвіт». Разом з органами внутрішніх справ та місцевого самоврядування ми проводимо ці заходи, бо всі три структури мають право свого реагування, згідно з Адміністративно-процесуальним кодексом. Ми нараховуємо штрафи за незаконне використання первоцвітів та збитки, які виставляються в судовому порядку.

При виявленні первоцвітів, які внесені до Червоної книги, а також ті, що зникають, вони відбираються у правопорушників та передаються або в ботсади (якщо ще можливе їх збереження), або у благодійні заклади, якщо їм лишилося квітнути пару днів.

В цьому році операція «Первоцвіт» ще не відкрита, тому що починається в лютому перед піком ситуації, яка очікується в березні. Зараз розпочато роботу по збереженню підсніжників та унікального виду цикламена, який проростає лише в одному місці в світі - в Криму та починає цвісти із січня. Підсніжник починає цвісти з грудня в Криму та на Закарпатті, тож по цим двом напрямкам роботу вже розпочато. По всім іншим будемо починати вже на початку лютого. Державною екологічною інспекцією дано відповідне розпорядження. Це будуть різні заходи – рейди, інспекції, в кожній області буде проходити система заходів спільно із органами внутрішніх справ та місцевого самоврядування. Головне, щоб була заборонена торгівля первоцвітами на ринках та в громадських місць, де є велике скупчення людей. Звертаємось також до людей, щоб вони не купували первоцвіти.

Олександр Соколенко: «В Україні більшість первоцвітів охороняється Червоною книгою»

Кажуть, що в країні є більші проблеми, аніж охороняти первоцвіти. Це неправильна позиція, бо в природі, в екосистемі все пов’язано між собою. Це питання виживання для кожної країни, тому є законодавство, яке охороняє ті чи інші види рослин. Зокрема, у нас це закон про рослинний світ, закон про Червону книгу України, яким охороняється переважна більшість первоцвітів та ранньоквітучих рослин. Сам закон забороняє будь-які маніпуляції з об’єктами Червоної книги – вилучення, продаж, торгівля ними, пересаджування, використання для себе і т.ін. Іноді торгівці розказують, що вирощують в себе вдома, - це не аргумент, бо закон забороняє такі дії.

Назву рослини, які охороняються законом, і при цьому найчастіше продаються з рук на стихійних ринках. Підсніжник – найпопулярніша рослина, є два види – підсніжник складчастий та сніжно-білий. Перший вид росте в Криму і починає цвісти з кінця грудня і до середини березня. В цей період і з’являються букети, зв’язані листами плюща, тому що він збирається в Криму. Такі букети можна було побачити навіть перед Новим роком, зокрема, цього року вже були зафіксовані випадки торгівлі підсніжником в Сімферополі. Потім вони поширюються по інших містах України.

Ситуація з торгівлею первоцвітами не є однаковою по всій країні. Наприклад, у Києві за останні 5-7 років вдалося досягти певного успіху, але є міста, де торгівля триває дуже великими обсягами. Це західна Україна, частина центральної, Одеса і т.д. Минулого року досить багато випадків торгівлі було у Львові, Івано-Франківську, Одесі, чимало у Дніпропетровську та Запоріжжі, а також у Донецьку та Харкові. Завдяки кампанії «Первоцвіт» у столиці цю проблему майже вдалося вирішити.

Поставка цих рослин відбувається за певною схемою. Якщо це Крим, то там є окремо люди, які збирають квіти, викошуючи цілі галявини, хтось це пакує в коробки, потім це постачається на вокзал і регулярними потягами розвозиться в інші міста. Далі на вокзалі кур’єри забирають ці коробки. Потім є два варіанти: розповсюджувачі можуть приходити прямо туди і закуповувати ці букети або кур’єр забирає товар та іде по місцях стихійного продажу, де його перекуповують торгівці та продають вже по своїй ціні.

Наступна рослина – цикламен Кузнєцова. Це рідкісний вид, який росте тільки в Криму на ділянці площею близько 50 га, який охороняється, але знаходиться під загрозою знищення, тому що місцеві жителі все одно його збирають, викопують та торгують ним, бо існує легенда (науково не підтверджена), що ці цибулинки мають цілющі властивості. Два роки тому був випадок, коли у Київському планетарії на ярмарку приватне підприємство з Криму торгувало цикламеном Кузнєцова, міліція вилучила цілу коробку. Небагато, але фіксуються випадки по Україні, коли торгують саме букетами з цих квітів.

Крокус росте в Прикарпатті та Закарпатті. Період квітування може тривати від початку зими і до квітня. Ним переважно торгують на заході України, хоча до Києва теж доходять. Негативний момент цього, що при збиранні крокусу, на відміну від підсніжника, його висмикують разом із цибулинкою, бо так він довше стоїть і у торгівців є час його продати. Водночас, є крокуси, які продаються у горщиках, - це селекційно виведені рослини, які не потребують захисту та можуть стати альтернативою знищенню крокусів, що ростуть у природних умовах.

Сон-трава починає цвісти на початку квітня, найбільше в північній частині України, в зоні Полісся і на придніпровських луках. Сон часто викопують з корінцями і торгують в місцях стихійного продажу. Але пересаджування цієї рослини неможливе, тому що коренева система має таку особливість, що не приживається в іншому місці, тож покупців просто обманюють.

Плауни – невеличкі рослини, що використовуються як декор в місцях продажу ритуальних виробів. З нього роблять вінки і продають у переддень Великодня, у велику суботу, тому що у народі є звичка робити прикраси для великодніх кошиків. Ця рослина також занесена до Червоної книги та незаконно продається в місцях стихійного продажу.

Мало хто знає, що черемша також занесена до Червоної книги, її популяція різко скорочується, але нею дуже поширена торгівля. На жаль, якщо підсніжники вилучаються, людей ганяють, то торгівців черемшею міліція майже не чіпає. На щастя, останніми роками на ринки перестали пускати людей, які торгують черемшею, але навколо ринків у квітні ця торгівля просто процвітає.

Ялівець використовують як декор для букетів квітів. Наприклад, на метро Либідська є десяток яток з ними у самому переході, хоча частина ялівців охороняється Червоною книгою України, а частина – так званими регіональними списками. У Києві будь-який продаж ялівців заборонено. На Андріївському узвозі є підставки під сковорідки, які загалом зроблені з ялівця середньоморського, який охороняється Червоною книгою.

Гори-цвіт – рослина степового регіону і Криму. Найчастіше викопується з корінням та продається в місцях стихійної торгівлі як садова рослина.

Півонія кримська там само викопується в Криму з корінням та постачається потягами в ящиках в Київ, продається у місцях стихійної торгівлі. Разом з деякими іншими ендеміками, зокрема й орхідеями, які сюди теж надходять централізовано.

Який штраф передбачається за незаконний продаж первоцвітів? Чи залежить він від виду квітів?

Сергій Комарчук: Від виду квітів він не залежить. Залежить, які збитки нараховано. Минулого року нами було проведено близько 1 600 перевірок та рейдів по Україні, нараховано збитків на 1 мільйон 159 тисяч гривень, притягнуто до відповідальності 529 осіб.

Для державних інспекторів є три статті, за якими ми маємо право притягувати до відповідальності. Ст. 88 передбачає за незаконне ввезення в Україну та поширення штраф від 85 до 119 гривень для посадових осіб, від 51 до 85 гривень - для фізичних осіб. За ст.88-1 (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу) іде штраф від 51 до 250 грн. , а для посадових осіб від 153 до 408 грн. Ст. 90 (порушення вимог об’єктів, занесених до Червоної книги) для громадян передбачає стягнення від 340 до 510 грн., а для посадових осіб 510-850 грн. Це те, що можуть зробити екологи. Але є ще ст.159, 160, 164 – це категорія МВС. Там іде порушення правил торгівлі (штраф 51-119 грн.), торгівля у невстановлених місцях (штраф 17-119 грн.), порушення та порядок впровадження господарської діяльності (від 340 до 680 грн.) плюс нарахування збитків. Аналогічними статтями користуються органи місцевого самоврядування.

Крім того, щоб вилучати щось із природи, потрібний спеціальний дозвіл. Тому будь-яка торгівля об’єктами рослинного світу потребує дозволу, який має вимагати як адміністрація ринку, так і правоохоронці.

Екологи говорять, що в Києві вже продаються підсніжники. Пане Сергію, ви зафіксували такі випадки?

Сергій Комарчук: На сьогоднішній день у Києві ми не зафіксували жодного випадку продажу підсніжників.

Вже давно говорять про існування первоцвітної мафії, яка займається вириванням квітів та транспортуванням в Європу та Росію. У скільки ви оцінюєте прибутки за сезон?

Сергій Комарчук: Такої інформації в мене немає.

Олександр Соколенко: Думаю, що такої інформації немає ні в кого. Ми можемо зафіксувати лише те, що, наприклад, в центрі Києва букет підсніжників продається за 20 грн., а далі вже потрібне спеціальне розслідування.

Якщо це перевозиться залізницею, то там є транспортна міліція. В принципі, це її функція виявляти якісь товари, які перевозяться без дозволів. Якби вона нормально працювала, то можна було б виявляти в сегменті перевезення та поставки всі рослини та їх вилучати. Так само ці коробки хтось вивантажує на вокзалі та продає в зоні залізниці. Але транспортна міліція цього «не помічає».

Чи завозяться незаконно в Україну якісь різновиди первоцвіту і звідки?

Олександр Соколенко: Є випадки, коли затримували людей за продаж ендеміків, які не є українськими. Наприклад, підсніжник кавказький в букетах так само зустрічається на сході України. Крім того, часто зустрічається у нас рускус колхідський, який використовують для декорування букетів. Він росте на Кавказі та, наприклад, на території Росії охороняється Червоною книгою. Можливо, в Україну він потрапляє так само потягами чи автомобільним транспортом, але все одно це контрабанда.

Фото надані Національним екологічним центром

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: