Що буде з тарифами на послуги ЖКГ?

Що буде з тарифами на послуги ЖКГ?

Київська влада обіцяє не підвищувати тарифи на житлово-комунальні послуги протягом 2012 року.

Київська влада обіцяє не підвищувати тарифи на житлово-комунальні послуги протягом 2012 року. А колізію, що виникла з платіжками для деяких киян, пояснює принципом нарахування за тепло для будинків з лічильниками.

Крім того, в КМДА запевняють, що мають всі можливості впоратись із прибиранням снігу та обіцяють штрафи до 1 300 грн. тим, хто не розчистить свою територію.

Про це та інше в прес-центрі «Главкому» розповів перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Мазурчак.

Олександр Мазурчак: «Ми розраховуємо за три роки стовідсотково всі будинки міста Києва забезпечити лічильниками тепла»

Київська державна адміністрація не планує піднімати тарифи цього року взагалі. Нагадаю, що міська влада на сьогодні визначає розмір тарифів на квартирну плату та обслуговування прибудинкових територій. Плата за тепло та воду визначається державною комісією НКРЕ за виробництво, а ми додаємо лише надбавку за транспортування та реалізацію. На цей рік ми не плануємо піднімати тарифи, якими ми опікуємося, і не плануються підніматися тарифи на воду та тепло.

Останнім часом почали масово надходити скарги, зокрема 450 заяв на call-центр, пов’язані з тим, що люди почали отримувати в січні платіжки, де вийшла сума оплати за тепло в два рази більша, ніж за попередній місяць. Хочу пояснити, що це стосується лише тих будинків, де є установлені лічильники тепла. Якщо брати комунальне житло – це 10 000 будинків, то це стосується майже 2 700 будинків (27%).

Згідно постанові Кабінету Міністрів № 630 від 2005 року, визначено порядок затвердження правил надання послуг централізованого опалення, постачання холодної і гарячої води та водовідведення. Якщо у будинку немає лічильника, то установлений тариф за квадратний метр із розрахунку на цілий рік. Тобто, «Київенерго» дає свої розрахунки при формуванні тарифу, які у них ідуть затрати, від цього встановлюється квадратний метр і цілий рік людина сплачує цю суму. Для будинків, де є лічильники, оплата йде тільки в опалювальний сезон, тобто півроку. Крім того, ця оплата йде в залежності від фактично взятого тепла даним будинком. Це тепло визначається в гігакалоріях, які діляться на кількість квадратних метрів, які є у даному будинку. Визначається розмір на один квадратний метр, і людині виставляється в рахунку об’єм взятого тепла, в залежності від розміру його квартири.

Сьогодні колізія виникла тому, що якщо квартирна плата вираховується в метрах, людина отримує платіжку до 5 числа. Там вказано повністю за квартплату, тепло та воду за попередній місяць. Якщо ж є лічильник, то людина не може отримати за попередній місяць, тому що потрібен час для зняття показників лічильника. Організації, які знімають ці показники, виконують цю роботу до 10-12 числа наступного місяця. Відповідно, вони і віддають показники у «Київенерго», після чого їм повертається табуляграма, де розписується, скільки взято, показано всі розрахунки для звірки. Тож опалення в платіжці іде не за попередній місяць, а через місяць назад. Тобто, у листопаді був «нуль», а у грудні розрахунки за жовтень, в якому опалювальний сезон був всього 15 днів. У січні отримали показники за листопад, і розмір оплати збільшився, тому що це був повний опалювальний місяць. Людина подивилася і вирішила, що виросли тарифи. Проте багато таких громадян підійшли в ЖЕКи та отримали пояснення. Правда, у нас є факти, що деякі ЖЕКи умудрилися зняти показники за два місяці і дали суму, яка виявилася в три рази більшою, бо фактично просумувалися півтора місяці.

Ми проаналізували роботу за попередній рік і виявилося, що ті будинки, які мають лічильники, від 30% до 40% виграють на свою користь у тих, де таких лічильників немає. Сам лічильник не є засобом енергозбереження, але є необхідним засобом для того, щоб починати проводити заходи по утепленню будинку, економії тепла та будь-якої іншої енергії. Людина просто починає менше брати, ми це побачили по воді. Ми застосували програму кредитування та отримання в кредит квартирних лічильників води. Щодо теплових лічильників, то вони є загальнобудинкові. Тільки за попередній рік ми зробили тисячу проектів на встановлення лічильників. В новий сезон пішли 134 лічильника, зараз є багато встановлених, але ще не зданих на комерційний облік. Ми розраховуємо за три роки стовідсотково всі будинки міста Києва забезпечити лічильниками тепла. Це дасть можливість економити кошти для всіх киян.

Скільки на цю зиму столиця закупила нової техніки? Чи готові до прибирання снігу?

Олександр Мазурчак: Сьогодні ми готові до прибирання снігу, і до того, щоб у місті не повторилися кошмари дворічної давнини. Минулу зиму ми пройшли нормально, і впевнені, що цю зиму також. Безперечно, багато хто з людей та ЗМІ хотіли, що б ми прибрали сніг раніше, ніж він долетить до землі...

Зараз працює 306 одиниць техніки на вулицях міста, вчора – 290. Є достатня кількість солі та піщаної суміші. За минулі вихідні було використано 1 300 тонн солі і 700 тонн піскової суміші. Є нормальна кількість техніки, немає жодного ЖЕКа, де не було б мінімум 3-4 одиниці техніки, яка дає можливість очищувати механічним способом тротуари та дороги.

У нас є три організації, які займаються очисткою від снігу: «Київавтодор» з відповідними своїми дільницями по районах, ЖЕКи та «Зеленбуд», який очищує дільниці, що пов’язані із скверами та парками. Крім того, всі організації, незалежно від форми власності, повинні очищати територію, яка прилягає до них. Наприклад, сходи підземних переходів, що ідуть до метро, пов’язані з метрополітеном, зупинки – з «Київпастрансом». Всі вони мають можливість сьогодні нормально займатися своїми роботами. Чи всі це роблять на достатньому рівні? Не всі.

В мене зараз працює 40 інспекторів, які інспектують проведення очистки снігу. Тільки за сьогодні вже складені десятки протоколів на адміністративну комісію, винні будуть притягуватись до відповідальності. Перший сніг – це завжди серйозне випробування, тому треба дуже жорстко підійти до тих, хто не розуміє, що треба очищати, а не чекати, доки сніг розтане. Ми будемо жорстко наказувати тих, хто не реагує. Кожен день, доки не наладиться ця робота, буде такий жорсткий підхід.

Скільки ви вже зекономили, враховуючи, що сніг пішов тільки зараз?

Олександр Мазурчак: Звичайно, зекономили, оскільки 45 днів зими практично не були задіяні машини, не посипали ні сіль, ні пісок. Економія складає десь від 25 до 30%, якщо до кінця зими буде така помірно сніжна погода. Але все може бути, якщо розпочнуться сніговії, можливо, нам ще потрібно буде додатково виділяти якісь кошти.

Скільки техніки ви закупили?

Олександр Мазурчак: Минулого року закупили більше 70 одиниць техніки і цього року 30 додатково. Подивилися, що найкраще себе показують МТЗ для між квартальних та міжбудинкових проїздів та невеликий Фотон, який дає можливість прибирати тротуари. У нас є можливість також залучати техніку від інших організацій, але за окремі фінансові платежі.

Негативним є те, що багато підприємств та організацій, особливо бюджетних, біля себе не прибирають. Киянину, який іде по слизькому тротуару, все рівно, хто не прибрав, він все одно думає, що винна влада. Наприклад, сьогодні у Солом’янському районі змушені залучити навіть військовослужбовців до прибирання тротуару приватного сектора. Там будинок від будинку знаходиться на серйозній віддалі, хто повинен прибрати цю територію? ЖЕКа там немає, людина не може прибрати біля себе і на прилеглій території.

В інших районах іде контроль, в першу чергу, приватних організацій, які не мають своїх людей та структур, вони завжди можуть укласти договір з комунальними службами, які готові за них виконати цю роботу за оплату.

Уточніть, які будуть штрафи для тих, хто не буде прибирати сніг на своїх територіях?

Олександр Мазурчак: Це одне із порушень благоустрою, по відповідній статті існує штраф для фізичних осіб від 350 до 1300 гривень, для юридичних осіб від 850 до 1 700 грн. Якщо хтось не прибрав біля магазину, то директор може отримати штраф до 1 700 гривень.

Є нарікання на те, що не почищені зупинки швидкісного трамваю. Що робиться в цьому напрямку?

Олександр Мазурчак: Ми особливу увагу звертаємо, в першу чергу, на зупинки і тротуари. Дороги ми завжди тримаємо в більш-менш нормальному стані, бо там машина проїхала, посипала, полила розчином і все. Але тротуари, особливо такі вузькі, як на Подолі, треба прибирати тільки вручну і це потребує часу. Якщо сніг не буде падати, думаю, до кінця дня ми очистимо їх на 90%.

Які ще енергоефективні заходи планує здійснити адміністрація в цьому році?

Олександр Мазурчак: По енергозбереженню у нас є кілька напрямків. Перший – це освітлення шкіл, вулиць, під’їздів із залученням енергозберігаючих ламп, в тому числі розроблених в Україні.

Крім того, будемо ліквідовувати котельні, які є зараз у підвалах житлових будинків, та ставити модульні котельні біля цих будинків. Вже розроблено 18 проектів, а ще є більше 36, по яким розроблені документи. Буде реконструкція центральних теплових пунктів. Ми будемо встановлювати 55 індивідуальних теплових пунктів, які дають можливість набагато краще забезпечувати теплом і гарячою водою будинки. Крім того, розпочнемо пілотний проект, пов’язаний із заміною та ліквідацією центральних теплових пунктів і переходом комплексно на індивідуальні. Будемо міняти котли, і зробимо пілотні проекти на теплицях «Зеленбуду» по заміні на біопаливо (щепа, відходи деревини), відходячи від централізованого опалення. Будемо проводити заміну плит для приготування їжі в школах та дитячих садках на плити виробництва «Тодак», яке є в місті Києві, і дає близько 30% економії.

У нас будуть цікаві проекти по енергозбереженню, пов’язані із водоканалом (заміна і постановка частотних регуляторів, заміна насосів та двигунів). Будуть проводитись заходи із залученням сонячної енергії, будемо ставити колектори та теплові насоси для бюджетної сфери. Також зробимо три пілотних будинки по нашій бюджетній сфері, пов’язаній із санацією стін, заміною вікон, тобто комплексним утепленням цих будівель. Детальнішу презентацію по цим питанням зробимо протягом двох тижнів.

Зараз зима, тож не дуже помітно, як знищуються зелені зони, хоча вже зникла третина з них. Водночас є незабудовані великі території промислових зон. Що робиться в цьому плані?

Олександр Мазурчак: Не може знищитися третина зелених зон в місті Києві, тому що це тисячі гектарів. Але були факти, коли зрізалися дерева, у свій час депутати роздали цілий ряд ділянок у зелених зонах, а ми зараз через суди їх повернули. Щодо промзон, то ми не можемо забудувати чужу власність.

Цього року у нас є програма по озелененню міста. У минулому році ми зробили реконструкцію 22 нових скверів та відновлення 19 фонтанів. Зараз на восьми сторінках зробили перелік об’єктів зелених зон, які підлягають реконструкції. Робимо цілий ряд проектів, пов’язаних із відновленням зелених насаджень та реконструкції скверів і парків міста. В першу чергу, хочемо завершити цю роботу до «Євро». Це висадка великої кількості газонів, квітів, цілий ряд нових композицій, відновлення та масова посадка дерев. На цей рік заплановано посадити дерев більш як на 10 мільйонів гривень. Будуть закуповуватися нормальні саджанці.

У нас дуже багато дерев загинуло через сіль. З одного боку, ми хочемо, щоб місто було без снігу, з другого - це шкодить нашим деревам. Ви бачите по Хрещатику, як ми намагаємось захисти наші дерева від солі і будемо такі заходи проводити надалі.

По розробленому нами Генплану, навпаки, йде збільшення зелених зон міста Києва більш ніж на тисячу гектарів. Я розраховую на те, що цього року можна буде вже на практиці побачити абсолютно нові сквери та парки, яких раніше взагалі не було на карті, починаючи від Вербного парку на Дніпровській набережній і закінчуючи тим, що в кожному районі буде обов’язково щось зроблено по озелененню. Десь через місяць ми готові представити на ваш суд ті проекти, які будуть зроблені по озелененню цього року. Будуть зелені композиції і у вигляді тварин, і клумби, і квітники.

Яка ситуація зі заміною ліфтів? У Святошинському та Солом’янському районі чомусь цей процес зупинився на заміні кабінок, люди місяць вже змушені ходити пішки на дев’ятий поверх та вище…

Олександр Мазурчак: У нас є програма по заміні ліфтів. Вже завершено чи на стадії завершення більше 300 ліфтів. Плануємо цього року зробити ще більшу кількість, все залежатиме від фінансування. Цього тижня узгоджується з Кабінетом Міністрів сума коштів, яка йде Києву на функції столиці. Тоді ми зможемо уточнити цифру, яка буде витрачена на дані цілі. Ми розраховуємо наступного місяця завершити і ті об’єкти, які зупинені.

Реконструкція ліфта передбачає, з одного боку, заміну всього, а є лише заміна головного обладнання (кабіна, трос та приводна станція). Йдеться про ліфти, як відпрацювали 25 років, незалежно від фірми-виробника чи житлового будинку. Тут ми не будемо робити виключення для ОСББ чи комунального майна. Це будуть ліфти фірми «Отіс», «Карат» та «Укрліфтсервіс». В першу чергу, ми будемо підтримувати свого виробника.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: