Як у Києві святкуватимуть Водохреще?

Як у Києві святкуватимуть Водохреще?

19 січня кияни традиційно будуть святкувати Водохреще у Гідропарку та на Оболонській набережній.

19 січня кияни традиційно будуть святкувати Водохреще у Гідропарку та на Оболонській набережній. Саме в цих двох місцях пройдуть богослужіння та чин освячення води. Київська міська влада запевняє, що вже все підготувала для проведення заходів від облаштування під’їздів до встановлення кабінок для перевдягання та біотуалетів. Керівництво міста планує відвідати обидва заходи православних церков і московського, і київського патріархів, бо в гарних відносинах з усіма. Проте самі чиновники, на відміну від своїх попередників, пірнати в ополонку не збираються.

Про це в прес-центрі «Главком» розповів заступник голови Київської міської державної адміністрації Леонід Новохатько.

Леонід Новохатько: «Керівництво міста пірнати в ополонку не збирається, але у святкових заходах братиме участь»

Хрещення Господнє – це третє свято у православ’ї та греко-католиків, яке завершає цикл різдвяних свят. У нього є дві складові – релігійна та народна. Йордан або Водохреще за православними канонами пов’язують із хрещенням Ісуса Христа в річці Йордан. В православ’ї це свято шанують тому, що саме з цього моменту Бог Отець, Бог Син та Бог Святий Дух являються в цій триєдиній єдності. Відбувається чин освячення води під час богослужіння.

В цей день у всіх містах та селах там, де є церкви, відбувається освячення води. Ця вода вважається святою добу - від опівночі до опівночі. Потім її, як правило, зберігають цілий рік та освячують будівлі, храми. Вважається, що вона має цілющі властивості та допомагає зцілювати хворих.

Щодо другої народної або світської складової, то в Києві теж буде відзначатися це свято на основі розпорядження, яке було видано по Київській міській державній адміністрації ще 16 листопада. Там визначено два місця, де пройдуть основні заходи. Вже традиційно склалося, що Українська православна церква проводить свої заходи на Оболонській набережній біля свого собору на вулиці Прирічній, 5А. Українська православна церква Київського патріархату зазвичай проводить свої заходи на території Гідропарку біля каплиці. І там, і там київська міська влада провела всі необхідні підготовчі заходи, бо ми також сприяємо церквам у цій справі. Вже облаштовані помости, під’їзди, благоустрій, охоронні заходи. Завжди виставляємо швидку допомогу, тому що є багато літніх людей. Масові гуляння відбудуться, але не в тому місці, де здійснюється чин освячення води, а трішки далі.

В якій годині відбудуться ці два заходи?

Леонід Новохатько: Перша подія о 12.00 у Гідропарку, а друга на Оболонській набережній відбудеться о 14.00. І там, і там ми очікуємо дуже багато людей.

Яка вікова категорія цих людей: більше літніх чи молоді? Чи будуть присутні там керівники міста?

Леонід Новохатько: Київська міська влада співпрацює з усіма церквами, тому керівники будуть присутні на обох заходах.

Загалом приходить багато молоді і людей середнього віку від 25 до 45 років, багато приходять з дітьми. Всі розуміють, що в такі дні треба долучитися до чогось такого, щоб одержати очищення, Божу благодать і душевно доторкнутися до цієї церковно-християнської і народної традиції, щоб всередині себе стати добрішим. Туди приходять не тільки віруючі люди, тому що всі відчувають, що під час цього дійства з ними всередині відбувається щось, спрямоване на добро. Це рухає людьми, адже на Водохреще ніхто не організовує туди людей, ні світська влада, ні церковна не силує до цього, люди приходять самі. Коли щось всередині людини возвишається, тоді можна сказати, що свято Водохреще досягло своєї мети, навіть для невіруючих.

Коли розпочалася підготовка до святкування?

Леонід Новохатько: В документальному сенсі підготовка почалася в кінці листопада видачею Олександром Павловичем Поповим відповідного розпорядження. Півтора тижні тому відбулися організаційні збори з виїздом на місце за участю керівників міста та районів. На сьогодні все, що залежить від міста, зроблено. Інша справа, що коли це дійство починається, то перед ведуть святі отці, а міська влада, громадяни та жителі міста просто стоять поряд.

Скільки правоохоронців слідкуватиме на порядком під час дійства?

Леонід Новохатько: Не так багато, бо у нас ніколи не було ніяких ексцесів в цей день, пов’язаних з організацією, щоб втручалася міліція. Всі люди поводяться достойно. Міліція та швидка допомога обов’язково будуть, як завжди і відбувається, коли є масове скупчення людей.

Чи буде місця проведення церемонії забезпечено кабінками для переодягання?

Леонід Новохатько: Вони встановлюються завжди у цих місцях, тому що це той мінімум комунальних послуг, які хоч і тимчасово, але повинні бути забезпечені. Тому кабінками і біотуалетами ми ці місця обладнаємо.

Хто з міських чиновників в цьому році підтримає традицію купання у ополонці?

Леонід Новохатько: Що стосується керівництва міста, то наскільки я знаю, пірнати в ополонку ніхто не збирається. Але у святкових заходах братимуть участь всі.

Де особисто ви будете присутні?

Леонід Новохатько: Як гуманітарний заступник я постараюся бути скрізь, і о 12 годині, і, якщо встигатиму, то і о 14-тій. Київська міська влада буде представлена в обох місцях.

У нас є Київська міська рада церков. В приміщенні Київської міської державної адміністрації ми періодично зустрічаємося з главами і ієрархами усіх церков – християнських і нехристиянських, православних і неправославних. Ми з ними в постійному діалозі, до нас ходять всі, як правило, вони звертаються з майновими питаннями, які повинні вирішуватися.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: