Як не спалити зайвого навесні?

Як не спалити зайвого навесні?

З приходом весни в Україні почастішали пожежі внаслідок спалювання сухої трави та сміття.

З приходом весни в Україні почастішали пожежі внаслідок спалювання сухої трави та сміття. Щороку кількість пожеж такого роду збільшується, бо люди вважають для себе дешевшим підпалити поле чи лісосмугу, ніж прибирати. Не стають уроком ні спалені будинки, ні втрачені сотні гектарів виноградників. Не лякають навіть штрафи, тим більше що накладаються вони вкрай рідко, бо встановити палія дуже важко.

Про це на прес-конференції в «Главкомі» говорили майор служби цивільного захисту, головний інспектор відділу дізнання та ліцензування Державної інспекції техногенної безпеки України Олександр Чегригін та полковник служби цивільного захисту, керівник прес-служби Державної інспекції техногенної безпеки України Валентина Шаповалова.

Валентина Шаповалова: «За минулі вихідні в державі виникло понад 1360 пожеж»

Як тільки встановилася суха і тепліша погода громадяни почали прибирання на дачних ділянках та біля своїх будинків. В зв’язку з цим різко збільшилася кількість пожеж. За вихідні 17-18 березня в державі виникло 850 пожеж, за минулі вихідні 24-25 березня – понад 1360, з яких 70% виникли на відкритих територіях. Зростання кількості пожеж ми спостерігаємо в теплі сонячні дні, в основному на вихідні.

17 березня в місті Великий Березний Великоберезнянського району Закарпатської області на присадибній ділянці місцевого мешканця серед вигорілої трави на площі 100 квадратних метрів було виявлено обгоріле тіло 52-річного чоловіка. На сьогодні причини смерті встановлює судмедекспертиза.

Того ж дня через спалювання сухостою в селищі Середнє Ужгородського району згоріло 10 гектарів виноградників, що належать місцевому агропідприємству.

В Рівненській області за вихідні 17-18 березня виникло 19 пожеж через спалювання сухої трави.

25 березня на території Великолазівської сільської ради Ужгородського району в результаті спалювання сухої трави знищено 100 гектарів виноградників.

23 березня в місті Комсомольськ Полтавської області на відкритій території виникла пожежа сухої трави з наступним розповсюдженням на житловий будинок і господарчу споруду.

27 березня на Хмельниччині внаслідок спалювання сміття і сухої трави на присадибній ділянці згоріла надвірна споруда. Завдяки оперативному втручанню оперативно-рятувальних підрозділів вдалося врятувати житловий будинок.

26 березня в Рівненській області чоловік спалював суху траву на дачній ділянці. Вогонь перекинувся на дерев’яний дачний будинок сусідів. Поки прибули аварійно-рятувальні підрозділи, будинок був охоплений вогнем, тому врятувати його не вдалося.

В Чернівецькій області під час пожежі в смт. Лужани Кіцманського району було пошкоджено газопровід середнього тису діаметром 110 міліметрів, внаслідок чого від газопостачання були відключені 300 житлових будинків.

Олександр Чекригін: «Багаття повинно бути не менше 15 метрів від будь-якої господарчої будівлі чи житлового будинку»

Як показує практика, пожежі виникають через недотримання елементарних правил пожежної безпеки. При виявленні будь-яких ознак пожежі треба одразу телефонувати 101, а потім вже намагатися загасити пожежу власними силами.

Багаття на присадибній ділянці чи навіть на відпочинку потрібно розпалювати не ближче 25 метрів до хвойного лісу, і 50 метрів – до змішаного. Якщо ви прибираєте траву чи сміття, то виносьте його на спеціальний смітник. Якщо ж ви його спалюєте на своїй ділянці, то відстань повинна бути не менше 15 метрів від будь-якої господарчої будівлі чи житлового будинку. У вітряну погоду категорично забороняється спалювати траву чи сміття, тому що вогонь швидко перекидається на горюче оздоблення. Ні в якому разі не дозволяється розводити багаття дітьми без нагляду дорослих. В мікрорайонах між будинками повинні бути протипожежні розриви, які ні в якому разі не повинні бути захаращені.

Бувають випадки, коли люди, які прибирають біля будинку чи пораються по господарству, вмикають до електромережі відразу багато приладів. Застерігаю від цього, тому що внаслідок перевантаження електромережі згорають житлові будинки чи інші господарчі споруди.

Вода на присадибний ділянках має бути в окремій ємності з негорючого матеріалу. Вона ні в якому разі не повинна знаходити в квартирі чи будівлі.

Багато людей виїжджає на бази відпочинку, стали модними кемпінги, які, як правило, знаходяться в лісових масивах. Вони повинні бути обкошені та оборані, щоб в разі виникнення пожежі в лісосмузі чи в лісі вогонь не міг перекинутися на територію кемпінгу. А якщо пожежа сталася в кемпінгу, щоб вогонь не перекинувся на лісопосадку.

Біля газових труб я б взагалі не рекомендував розводити багаття. А якщо в житловий будинок труби підводяться по поверхні, то правилами визначено, що багаття повинно бути не менше 15-ти метрів від будинку. Але моя порада, щоб якомога далі.

Які області лідирують за кількістю пожеж?

Валентина Шаповалова: Закарпатська, Чернівецька, Рівненська, Хмельницька, Полтавська області.

Які штрафи передбачені за неправомірне розведення багаття, яке понесло за собою збитки?

Олександр Чекригін: Відповідно до чинного законодавства про адміністративні правопорушення ст. 77, випалювання торфів, лугів, лісопосадок тягне за собою адміністративну відповідальність. На громадян накладається штраф від 10 до 20 неоподаткованих мінімум доходів громадян, на посадових осіб – від 50 до 70. Юридичні особи прирівнюються до посадових осіб.

Відповідно до Кримінального кодексу України, якщо дана особа буде встановлена і їй буде пред’явлено звинувачення, то передбачена кримінальна відповідальність за навмисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу.

На жаль, накладають штрафи на людей в одиничних випадках, в зв’язку з тим, що важко встановити особу, яка спричинила пожежу.

Чи були жертви або госпіталізовані від отруєння димом внаслідок пожеж під час весняного прибирання?

Валентина Шаповалова: Жертв та госпіталізованих від спалювання сухої трави немає.

Таких підпалів більше в сільській місцевості чи є і у містах?

Валентина Шаповалова: Ми говоримо в основному про сільську місцевість.

Олександр Чекригін: Це сільська і відкрита територія.

Така ситуація характерна для кожного року?

Олександр Чекригін: З року в рік кількість таких пожеж збільшується, «завдяки» нашим фермерам, які навмисно спалюють поля і лісосмуги, щоб не прибирати та не обробляти їх. Як пояснюють люди, вони вважають, що це дешевше. Але, як показує практика, це не дешевше в жодному разі, бо завдає не тільки матеріальних, а і екологічних втрат нашій державі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: