Київ зайнявся спортом

Київ зайнявся спортом

Київська влада планує у 2012-мі, який оголошено Роком спорту та здорового способу життя, запустити 14 спортивних об’єктів.

Київська влада планує у 2012-му, який оголошено Роком спорту та здорового способу життя, запустити 14 спортивних об’єктів. Серед них перша черга водного стадіону на Оболоні, два поля для футболу в Гідропарку, завершення реконструкції Легкоатлетичного манежу та початок будівництва спорткомплексу з льодовою ареною та басейном. Протягом чотирьох років планується побудувати 95 спортивних майданчиків.

Пропагувати здоровий спосіб життя влада має намір за допомогою 59 різноманітних спортивних фестивалів, пробігів під каштанами, змагань з повітроплавального спорту, регат на воді та велогонок. Крім масштабного «Євро-2012» в Києві пройде Чемпіонат світу з фехтування та міжнародні змагання з боксу.

Про це на прес-конференції в «Главкомі» говорили начальник Головного управління сім’ї, молоді та спорту Київської міської державної адміністрації Володимир Вовк, президент Національної федерації фехтування України Сергій Міщенко, заслужений тренер України, президент Федерації боксу міста Києва Кирило Шевченко, олімпійський чемпіон з фехтування, заслужений майстер спорту Григорій Кріс та чемпіон світу із дзюдо, заслужений майстер спорту Георгій Зантарія.

Володимир Вовк: «Лише протягом цього року в Києві ми проводимо 90 київських та 160 міжнародних і всеукраїнських змагань»

Цей рік унікальний, тому що старт нам дав Президент України, оголосивши його роком спорту та здорового способу життя. Київська міська влада теж не стоїть осторонь, видано відповідне розпорядження Київської міської державної адміністрації про проведення року спорту та здорового способу життя в місті Києві, яким передбачено цілий ряд спортивних змагань, різноманітних заходів з популяризації здорового способу життя, підтримки фізичної культури, а також цілий ряд заходів, які пов’язані з розбудовою спортивної інфраструктури.

Беззаперечно, Київ вже є столицею спорту в Україні. Про це свідчить те, що в загальному рейтингу Державної служби у справах молоді та спорту, Київ визнано переможцем. В рейтингу дитячо-юнацьких шкіл перші два місця зайняли саме київські заклади – це школа №9 з плавання та школа Дерюгіної з художньої гімнастики. У нас 90 спортивних шкіл, і за останні три роки не втратили жодної, більше того, кожен рік ми створюємо по одній новій школі. Крім того, лише протягом цього року в Києві ми проводимо 90 київських змагань та 160 міжнародних і всеукраїнських. Якщо брати до уваги, що більшість змагань тривають два-три дні, то у нас відбувається 5-6 змагань щоденно.

Але основне – це залучення молоді до рухливої активності та здорового способу життя, де можливо в більшості випадків види спорту є просто видами активної діяльності. Наприклад, не скрізь можна пограти у футбол на великому полі 11 на 11, а інколи пограти м’ячем «вуличний квадрат», який дуже популярний у місті Києві. Цього року ми проводимо 59 широкомасштабних заходів, більшість з яких мають формат фестивалів. Наприклад, зараз проходить спартаківський фестиваль «Здоровий киянин», де вже було проведено фут-зал, батерфляй та більярд. Завтра в манежі нашої республіканської спортивної школи проходить легка атлетика. Використовується модель широкого залучення населення до певних видів змагань або за місцем проживання, або за місцем роботи в трудових колективах. Одним із найвідоміших у Києві фестивальних спортивних заходів є «Пробіг під каштанами», який набуває все більшої популярності. Минулого року було майже 15 000 учасників, а цього річ це буде 20-й пробіг, тому очікуємо ще більше. Ми також розпочали в Гідропарку фестиваль з пляжних видів спорту (футбол, волейбол та окремі види єдиноборств) під назвою «Стоп наркотикам, зловживанню тютюну та алкоголю!», який триватиме ціле літо. Близько 15 фізкультурно-спортивних активностей планується провести на День Києва, зокрема, змагання з повітроплавального спорту, регату на воді та дві велогонки.

Щодо інфраструктури, то у нас на цей рік заплановано 14 пускових об’єктів. Всі вони починаються з виділення землі, проектно-кошторисної документації та будівництва. Найбільші з них – це перша пускова черга водного стадіону на Оболоні, відкриття двох нових полів з міні-футболу та пляжного футболу на Долобецькому острові в Гідропарку, будівництво великого спортивного парку в парку Дружби народів, де в серпні цього року пройде «Екстрім-фест», на якому ми очікуємо 20 000 учасників. Крім того, розпочнеться будівництво спортивного комплексу в Парку партизанської слави з льодовою ареною та 30-ти метровим басейном. Розпочнемо теж певні роботи по будівництву Центру олімпійської підготовки з водних видів спорту та Трухановому острові. Найближчим часом має бути завершена реконструкція Легкоатлетичного манежу на Тичини,18, стадіон школи №243 на Московській, 10 та будівництво трьох фізкультурно-оздоровчих комплексів. За програмою розвитку міста Києва за чотири роки планується 95 спортивних майданчиків.

За нашими статистичними даними, у місті є 15% людей, це десь приблизно 400 000 осіб, які показують, що вони в тих чи інших формах організовано займаються фізичною культурою та спортом. Сподіваюсь, що таких людей набагато більше, бо здоровий спосіб життя – це лише 10% медицина, а 50% рухлива активність. Тому дуже великі надії на розвиток громадської активності, де в одному дворі завдяки двом-трьом ентузіастам можна організувати справжнє спортивне свято. На жаль, культури та моди на здоровий спосіб життя ще не достатньо. Проведення якогось знакового року – це лише можливість зайвий раз привернути увагу громадськості до певних зрушень, які потім матимуть системний характер.

Буде доречно розпочати розмову з єдиного запланованого в Києві цього року чемпіонату світу, який відбудеться 14-15 квітня, – це Чемпіонат світу з фехтування.

Сергій Міщенко: В п’ятницю-суботу в Палаці спорту пройде Чемпіонат світу з фехтування. Київ було обрано місцем проведення чемпіонату світу на Світовому конгресі в 2010 році в Москві. За Київ із 100 країн-делегатів проголосувало 96.

Чемпіонат світу з фехтування в олімпійському циклі проходить в скороченому варіанті, в ньому беруть участь тільки ті види фехтування, які за ротацією не беруть участь в Олімпіаді. На наступному тижні нагороди чемпіонів світу будуть виборювати команди «шабля жіноча» і «шпага чоловіча».

В чемпіонаті візьмуть участь 25 країн, 37 команд, близько 500 учасників (спортсмени, тренери, представники міжнародних делегацій), і ми очікуємо 800-1000 гостей міста Києва. Від України бере участь наша найкраща фехтувальна дружина, це наші діючі олімпійські чемпіони. Чемпіонат світу є повноцінним чемпіонатом, тобто очки у заліку ідуть в світовий рейтинг на наступний олімпійський цикл. Федерація фехтування України є офіційним організатором, ми підписали угоду з Міжнародною федерацією, і за допомогою Міністерства сім’ї молоді та спорту та Київської міської державної адміністрації практично завершено підготовку до нього.

Григорий Крис: Чемпионат мира с фехтования – это очень большое мероприятие и очень значимое соревнование. Хочу сказать об Олимпиаде, которая является самым высоким рангом соревнований, к которому готовятся миллионы людей многие годы. С одной стороны, нам, конечно, повезло, что в Киеве буде проходить «Евро-2012», но с другой стороны, наши олимпийцы сдвинуты на второй план. Есть у олимпийцев проблемы, у них нет ни жилья, ни нормального финансирования. Спортсменам, которые ездили за лицензиями, в лучшем случае оплачивали перелет. Гостиница, питание – все за свой счет. Говорят, мы потом отдадим. Но это же нарушение всех прав и законов.

Было б неплохо, чтобы была проведена большая конференция на уровне главы администрации города и правительства, чтобы собрать всех главных тренеров тех видов спорта, которые будут принимать участие в Олимпийских играх. Пока есть три месяца нужно обговорить их нужды, пойти навстречу нашим олимпийцам и тренерам для того, чтобы лучше их подготовить.

Георгий Зантарая: Подготовка нашей команды и всех спортсменов идет уже давно, на протяжении четырех лет. Проблемы у олимпийцев, естественно, есть. Я смотрю на свою команду, и некоторым ребятам, которые уже взяли лицензии, едут на Олимпийские игры, элементарно нечего есть, они получают мизерные зарплаты и ездят за свой счет. Мне повезло, что я встретил хороших людей, которые мне помогают подготовиться к Олимпийским играм.

Володимир Вовк: Київською міською владою прийняті рішення щодо підготовки наших учасників в Олімпійських іграх. Це затвердження плану заходів щодо забезпечення підготовки спортсменів, затвердження списків для закріплення за районними в місті Києві державними адміністраціями з метою створення належних умов. Ми зараз будемо намагатися всією громадою міста допомогти олімпійцям достойно виїхати змагатися. Підготовлено список спортсменів-кандидатів до олімпійської збірної, яким необхідно поліпшити житлові умови.

Продовжимо далі: 14-15 в Українському домі буде встановлено великий ринг і відбудуться цікаві змагання з боксу «Київські рукавички», які мають міжнародний статус.

Кирилл Шевченко: Мы организовываем турнир, какого в Киеве еще не было. Лучшие спортсмены мира, олимпийцы с многих стран будут на этом турнире – Азербайджан, Казахстан, Ирландия, Молдова, Украина. Спасибо нашей городской администрации, которые очень сильно помогли.

Результаты говорят сами за себя: в боксе сборная Украины №1 в мире, она заняла первое место на чемпионате мира. Из них два киевлянина заняли первое и второе место.

До появления Попова Александра Павловича никто нас не финансировал, никто не помогал, мы все содержали своими силами. До этого только Александр Омельченко нам помогал. В этом и прошлом году помощь действительно ощутимая.

Конечно, не все проблемы решены, тяжело с нашими клубами, залы довели до ужасного состояния, мы их пытаемся восстанавливать.

Сколько залов сейчас в Киеве? Во сколько обходится их ремонт и восстановление?

Кирилл Шевченко: Всего у нас 23 клуба по боксу. В нескольких залах мы сделали ремонты своими силами, силами вице-президентов и тех, кто любит бокс. При Черновецком было потеряно 3 или 4 зала, просто проданы. Сейчас за один зал пытаемся бороться, но другие уже не вернуть. Хоть бокс стал очень популярным, благодаря Кличко, Ломаченко и нашим чемпионам, но залы в ужасном состоянии. В хорошем состоянии 3-4 зала. Ремонт одного зала стоит примерно 30 тысяч долларов, очень хороший зал – 50-100 тысяч.

Какие виды спорта сегодня популярны среди молодежи, по вашим наблюдениям?

Кирилл Шевченко: Единоборства: бокс, кик-бокс, классическая, греко-римская борьба, и однозначно футбол.

Сегодня потенциал есть, вы видите, какая у нас сборная. Ребята побеждают, не имея ничего. Первый раз за много лет Президент наградил чемпионов квартирами, такого еще не было. Спасибо, и, поверьте, они этого заслужили. Они с утра до вечера тренируются, дома не живут. Тем более, что во всем мире им кланяються в колени, кланяются перед Украиной. На чемпионатах мира просто очереди стоят, чтобы сфотографироваться. Поэтому надо ценить спорт, благодаря которому знают Украину и Киев.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: