В парламенті з’явились санітари

В парламенті з’явились санітари

Як працюватиме нова Рада: політологи роблять перші висновки

Перший день работи нового Парламенту важко назвати рабочим, але він не минув безрезультатно. Експерти на пресс-конференції в «Главкомі» назвали три основні моменти, які заслуговують на увагу. По-перше, це поява в Верховній Раді депутатів «Свободи». Вони стали санітарами парламенту. Друге, Партія регіонів не змогла самостійно сформувати більшість в Раді. Третє, відсутність президента на урочистому засіданні, і навіть відмова від того, що б заочно озвучити його звернення, дає можливість зрозуміти його ставлення до Верховної Ради.

-- Торги з комуністами ще не закінчились

Того, чого всі очікували, не сталось. Більшості у Партії регіонів нема і в цій ситуації все буде залежати від Комуністичної партії, торги з якою ще не закінчились. «Я думаю, що навряд чи вони вступлять у формальну більшість, але можуть вступити у фракційну більшість. Партія регіонів намагається сформувати одну політичну стайню, хоча це політика вчорашнього дня. Я впевнений, що комуністам і регіоналам вдасця домовитись», - говорить політехнологи Віталій Бала.

.

Він вважає, що знову відбудеться концентрація влади в одних руках, і це заведе Партію регіонів в глухий кут. «Вони будуть нести повну відповідальність за все, що буде відбуватись. В 2013 році буде зхрозуміло, що з того тупіка, в який вони себе заганяють, виходу нема. Хоча зараз про це нікто не думає», - вважає експерт.

Президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов також впевнений, що формально комуністи не будуть підтримувати ПР, бо це одна з їх умов: ніякого офіційного входження в більшість. «Але тишком-нишком вони будуть голосувати за вжливі для влади питання. При цьому депутати від КПУ й надалі будуть лаяти владу», - говорить він.

-- «Свободівці» в якості санітарів Парламенту

Поява депутатів партій «Свободи» в стінах Верховної ради – важлива подія, яку неможна недооцінювати, вважають експерти. «Соратники Тягнибока показали, що колуарного, візантіййського способу вирішення всіх питань не буде. «Свобода» матимете змогу деякою мірою навіть фізично впливати на ті чи інші рішення», - вважає Віталій Бала.

Яку роль зараз зіграє «Свобода», за яку голосували не лише націоналісти, а люди, які не бачили альтернативи існуючій владі, ще невідомо. «Але вони можуть розраховувати на серйозні пости в парламенті. «Свобода» матиме свого віце-спікера і їх це влаштовує», - запевнив Жданов.

«Свобода» - це ті люди, які будуть стимулювати до роботи депутатів», - вважає голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут.

-- Рибак як компроміс

Кандидатура Володимира Рибака, на думку Бали, означає велику кризу в Партії регіонів. «Більшість серйозних людей його знають, як особистість, що вміє домовлятись і знаходити компроміси», - сказав експерт.

«Є певні проблеми в самій Партії Регіонів, які призвели до того, що Президент спирається лише на «старих донецьких», за принципом «в бій ідуть одні старі». Тому ми маємо Азарова, Рибака. Янукович не очікує від них дива, лише певної стабілізації ситуації». – вважає Жданов.

На думку Когута, Рибак людина цілком підходяща для спікреської посади, бо він старшого віку, має багато досвіду і хотів би залишити після себе якийсь знак.

Хоча політологи впевнені, що надія зараз на нове покоління депутатів, в тому числі тих же свободівців. «Маю надію на молодих депутатів, які вперше прийшли до парламенту, їх більше половини Ради. Вони амбіційні, їм хочется проявити себе в політиці», - говорить Когут.

Але експерти впевнені, що для того, аби втриматись у владі «першачкам» треба замислюватись над тим, що вони обіцяють, і що роблять, бо потім за це доведеться відповідати.

А от намагання зібрати владу в одні руки, і зверхнє ставлення Президента до Ради, дуже швидко приведе регіоналів до глухого кута, з якого вже у 2013-му їм треба буде якось вибиратись.

Фото: РБК-Украина

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: