Митний союз: песимістичні розрахунки уряду. Документ

Митний союз: песимістичні розрахунки уряду. Документ

Митний союз - гаряче питання в Україні.

Митний союз - гаряче питання в Україні. Проблеми, які Росія нещодавна почала створювати для українських товарів на своєму кордоні, ще більше привернули увагу ЗМІ та населення до цієї теми.

Одним з найважливіших питань у цій темі є економічний ефект, який може отримати Україна від вступу до Митного союзу.

Різноманітні експерти та організації оцінюють його по різному - від дуже вигідного до шкідливого для національної економіки. Єдиний - та, одночасно, найважливіший - гравець, чию позицію з цього приводу до сих пір не вдалося отримати - українська держава.

Проте, це не означає, що уряд не має такої позиції, чи, принаймні, не намагається її виробити. До рук «Реальної економіки» потрапили розрахунки впливу вступу до Митного союзу на випуск в українській економіці, зроблені експертами Мінекономрозвитку.

Вони розрахували економічний ефект для економіки в цілому та різних видів економічної діяльності від наступних заходів, пов'язаних із вступом до Митного союзу:

- зниження ціни на природний газ;

- скасування експортних мит на нафту та нафтопродукти;

- зняття торговельних бар’єрів між Україною та РФ;

- компенсація Україні за можливі санкції з боку країн-членів СОТ;

- забезпечення потенційного завантаження ГТС України;

- реалізація пріоритетних інфраструктурних та промислових проектів.

При цьому, самі автори дослідження застерігають, що список наслідків вступу до Митного союзу не вичерпується розрахованими ними прямими економічними ефектами, адже довгострокові наслідки структурного характеру можуть бути значно важливішими з точки зору розвитку країни.

-- Зниження ціни на природний газ

В своїх розрахунках спеціалісти Міністерства економіки заклали зниження ціни на природний газ для України на 60,3% до 165 доларів за тисячу кубометрів.

Причому, розрахунки ці зроблені виходячи з найбільш сприятливого припущення, що обсяги кінцевого споживання товарів та послуг виростуть повністю аналогічно обсягу зекономлених за рахунок здешевлення газу коштів.

В цілому, за висновком дослідників, випуск в Україні зросте на 1,8% в перший рік після зниження ціни на газ. Найбільші переваги отримають хімічна та нафтохімічна промисловість, виробництво інших неметалевих мінеральних виробів та металургійна промисловість.

У зниженні цін на газ є й негативна сторона. Воно сповільнюватиме процеси модернізації виробництва та консервуватиме низький рівень енергоефективності економіки України через відсутність стимулів для вітчизняних виробників до підвищення цього рівня.

-- Скасування експортних мит на нафту та нафтопродукти

В цій частині розрахунків дослідники виходили з того, що в результаті скасування російських експортних мит на нафту та нафтопродукти ціна нафти в Україні знизиться на 30%, а нафтопродуктів - на 19,8%.

Вони очікують, що це призведе до підвищення випуску в Україні на 0,6% в перший рік після вступу до Митного союзу.

Втім, на жаль, на думку експертів, українській нафтопереробній галузі зниження цін на нафту навряд чи допоможе.

Технологічна відсталість та неспроможність виробляти нафтопродукти згідно з європейськими стандартами якості робить її неконкурентоспроможною. У Митному союзі український ринок, ймовірно, почне швидко завойовувати продукція більш конкурентоспроможної білоруської нафтопереробки.

-- Зняття торгівельних бар'єрів між Україною та РФ

Можливо, найцікавішим є той факт, що, за розрахунками експертів Мінекономіки, економічний ефект від, власне, зняття торгівельних бар'єрів між Україною та РФ є доволі невеликим. Він становитиме всього лише 0,3% від випуску у перший рік членства в Митному союзі.

-- Компенсація Україні за можливі санкції з боку країн-членів СОТ

Одним з наслідків вступу України до Митного союзу стане необхідність перегляду низку тарифних зобов'язань перед іншими країнами СОТ та привести їх у відповідність до норм Митного союзу.

Фактично, мова йде про створення додаткових перешкод для імпорту з інших країн СОТ, що, у свою чергу, викличе відповідну реакцію з їхнього боку. Ця включатиме, ймовірно, й ті чи інші санкції з боку наших країн-контрагентів.

Росія погоджується компенсувати втрати, які Україна понесе внаслідок цих санкцій.

-- Забезпечення потенційного завантаження ГТС України

Вважається, що після вступу до Митного союзу Росія почне повністю завантажувати ГТС України. За розрахунками Мінекономіки, це підвищить виробництво в країні на 0,1%.

З іншого боку, автори розрахунків застерігають, що зниження попиту на російський газ у Європі, будівництво альтернативних українському газопроводів та доволі висока вартість транзиту через Україну знижують стимули Росії до збільшення завантаження української ГТС.

-- Реалізація пріоритетних інфраструктурних та промислових проектів

Ще однією «морквинкою», якою Росія намагається залучити Україну до Митного союзу є різноманітні спільні інвестиційні проекти. За розрахунками авторів дослідження, ефект від таких проектів може бути доволі великий - біля 2,3% від загального випуску.

Проте, експерти Мінекономіки одночасно застерігають про експансію російського капіталу на український ринок, до якої призведе реалізація цих проектів, а також обмеження можливостей отримання інвестицій з західних країн.

Крім того, інвестиційну активність у разі вступу до Митного союзу стримуватиме відсутність стимулів до перегляду та адаптації українського законодавства до європейського рівня.

-- Наслідки вступу до Митного союзу

Загалом, розрахунки експертів Міністерства економіки не є оптимістичними по відношенню до економічного ефекту для України від вступу до Митного союзу.

Про це каже їхній висновок:

За результатами орієнтовних розрахунків наслідку для економіки України від можливого її вступу до МС можна зробити висновок, що інтеграційні процеси призведуть до позитивного ефекту.

Але, його дія відчуватиметься лише максимум 1-3 роки (найбільше у перший рік вступу). У подальшому даний ефект поступово скорочуватиметься у зв’язку з тим, що через деякий час динамічний ефект зменшуватиметься через зміну обсягів виробництва країни, цін на товари та послуги, ставлення світового співтовариства до країни.

Тобто, фактично, пропозиція Митного союзу є вигідною лише короткостроково. Середньо- та довгостроково вона створює для України велику кількість ризиків та негативних ефектів - залежність від кількох ринків збуту та втрата позицій на ринках країн, що не входять до МС, «газову газової голки» та збереження низької енергетичної ефективності, підвищення ролі російського капіталу - особливо державного - в українській економіці, значне зменшення стимулів до інституційної модернізації тощо.

Окрему цікавість викликає той факт, що короткостроковий позитивний економічний ефект від вступу до МС майже повністю складається з фактичних субсидій російської сторони, а не з реального покращення стану економіки внаслідок зниження торгівельних бар'єрів.

З 5,2% на які, за очікуванням Мінекономіки, підвищиться виробництво в українській економіці, 4,2% приходяться на політично-мотивоване скорочення цін на газ Росією та різноманітні інвестиційній проекті державного та напівдержавного характеру.

Саме ж зняття торгівельних бар'єрів дасть покращення лише на 1%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: