Фейкові кілери з «УПА». Інформаційна бомба ФСБ?

Фейкові кілери з «УПА». Інформаційна бомба ФСБ?

Українські радикали відхрестистились від таємничої організації, що взяла на себе відповідальність за серію останніх убивств

Організація, яка взяла собі близьку серцю кожного патріота назву «Українська повстанська армія», оголосила себе відповідальною за серію останніх резонансних вбивств. До числа своїх жертв невідомі радикали записали екс-регіоналів Михайла Чечетова, Олександра Пеклушенка, Станіслава Мельника, Олега Калашникова і журналіста Олеся Бузину. Про це на своїй сторінці в Facebook сьогодні вранці повідомив політолог Володимир Фесенко. Йому на електронну скриньку надійшов лист начебто від представників "УПА", про яку до сьогоднішнього дня ніхто не чув.

Політолог навів деякі фрагменти з повідомлення. Як відмічає Фесенко, автори листа навели в ньому цікавий факт, який мав стати доказом їх причетності до вбивства, зокрема, Олега Калашникова: «На підтвердження того, що саме наші бійці провели ці атентати, наводимо факт, невідомий загалу: Калашников був ліквідований зброєю калібру 7.65х17 та 9х18, сам він також встиг зробити постріл зі своєї зброї». З цього мало б випливати, що такі деталі можуть бути відомі лише організаторам і виконавцям убивства, слідчим, або ж свідкам.

Однак радник голови МВС Антон Геращенко спростовує наведені віртуальними терористами докази. «У Олега Калашникова дійсно стріляли з двох різних видів вогнепальної зброї. Та сам Олег Калашников не встиг жодного разу вистрілити зі свого пістолета в убивць. Це - факт. Тому автору листа Фесенкові треба користуватися перевіреними джерелами, а не чутками з соцмереж», - порадив Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

Глава МВС Арсен Аваков з цього приводу заявив, що усі останні резонансні убивства розслідуються кращими спеціалістами карного розшуку. Ані в МВС, ані в СБУ нічого не захотіли коментувати щодо так званої «УПА». Між тим таємничі «радикали» обіцяють продовжувати вбивства. «Ми розгортаємо безжальну повстанську боротьбу проти антиукраїнського режиму зрадників і московських холуїв і з цього часу будемо розмовляти з ними тільки мовою зброї аж до їх повного винищення», - ідеться в заяві, яку вони поширили через Фесенка. Політолог переконаний, що чіпляти провину за резонансні злочини на українських націоналістів – це робота російських спецслужб. Однак самі націоналісти не виключають і інших версій.

Невідомі терористи взяли собі назву Української повстанської армії (УПА), націоналістичного руху, який виборював незалежність України у 1942-1954 роках, воюючи як проти нацистської Німеччини, так і проти комуністичного СРСР. Нинішні послідовники ідей Донцова, Бандери і Шухевича, а саме найвідоміші в Україні націоналістичні організації відкидають свою будь-яку причетність до нікому невідомої «УПА». Версії появи такої організації і можливі наслідки діяльності в оцінках націоналістів різняться.

Епатажний лідер радикальної партії «Братство» Дмитро Корчинський не виключає, що патріотична група, яка вчиняє убивства, справді існує. «Ми всі давно мріємо про народження українського підпілля. Якщо це воно народилося, то, мабуть, це непогано, це покращує здоров’я нації». На його думку, вигоду з убивств можуть мати «москалі», які вбачатимуть в убивствах розправу над інакодумцями, п’ята колона Москви в Україні, яка наголошуватиме на «збільшеннях розмірів грантів і фінансування» (з РФ, - «Главком»), бо тепер їм тут начебто небезпечно працювати. В той же час одіозний політик вважає, що вигоду з резонансних убивств матиме і українське суспільство тому, що «всякі подонки розумітимуть, що кара можлива». «Чи то від кілерів ФСБ, чи від кіллерів українських народних терористів не відкупишся смішними сумами, які вони платять за те, щоб вийти з тюрми», - так коментує останні події Корчинський.

У Правому секторі засуджують всі останні убивства, однак відкидають свою причетність як до них, так і до так званої «УПА». Напередодні прес-секретар Правого сектору Артем Скоропадський заявив: «Ми для того і зареєстрували політичну партію, щоб боротися за свої ідеали в рамках закону. Вбивства Олеся Бузини і Олега Калашникова для нас така ж несподіванка, як і для всіх громадян України. Зрозуміло, що Бузина і Калашников були українофобами і приносили багато шкоди країні, але це не означає, що їх потрібно вбивати». У партії бачать два варіанти мети, яку переслідують автори «УПА». «Перший - це вигадана структура, яка покликана прив’язати вбивства до націонал-патріотів. І другий - ця структура просто намагається пропіаритися на вбивствах, за які ніхто інший не схоче брати відповідальність», - сказав у коментарі «Главкому» представник «Правого сектора», відомий музикант Олексій Бик.

Засуджує убивства і партія «Свобода». Один з нечисленних її представників у Верховній Раді Андрій Іллєнко вважає, що не можна однозначно вірити листу так званої «УПА», який тепер гуляє в Інтернеті. «Це може бути все що завгодно, цю заяву міг розповсюдити будь-хто», - каже він. «Людей, які відкрито виступають проти України, або таких як Калашников, які, очевидно, винні в злочинах під час Майдану, потрібно було арештовувати, судити згідно закону», - сказав він.

Один із лідерів УНА-УНСО Андрій Мазур каже, що для нього «УПА» теж є загадкою, хоча він вважає, що журналіст Олесь Бузина, як і колишні регіонали, що останнім часом пішли з життя, «були ворогами України». Мазур не виключає, що до гучних убивств причетна «третя сторона» за прикладом подій на Майдані, коли невідомі озброєні люди розстрілювали як мирних протестувальників, так і представників правоохоронних органів. Політик не виключив продовження серії убивств, але тепер не колишніх провладних політиків, а нинішніх. «Не виключено, що убивства з одного боку можуть потягнути убивства з іншого боку. Можна зараз чекати убивства політичних лідерів, чи лідерів громадських організацій як «Автомайдан», чи «Самооборони Майдану». Це може бути відповіддю якоїсь організації під умовною назвою «Лівий шторм». Тому що є приводи: суди над комуністами, повалення пам’ятників», - пояснив він. «Вбивають же не Льовочкіна, не Бойка, не Шуфрича, а вбивають Чечетова, який мав відношення до Фонду Держмайна, який уже давав покази проти своїх після Помаранчевої революції. Тобто вони (убивці) вибивають слабку ланку. Так само і Бузина, для кого він корисним був? Таке чорнороте створіння, яке колись писало гидоту про Тараса Шевченка… Колись «Україна без Кучми» почалася з того, що книжки Бузини спалювалися біля пам’ятника Шевченку», - пригадує Мазур.

Ще до появи заяви віртуальної «УПА» проросійський журналіст Анатолій Шарій в убивстві Бузини звинуватив українські спецслужби. На доказ цьому він виклав на своєму каналі Youtube відео. Журналіст посилається на те, що за день до вбивства на веб-сторінці Центру дослідження ознак злочинів проти національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, який нібито підтримують українські спецслужби, з’явилася анкета Бузини. А днем пізніше дехто з позивним «404» відзвітував про успішне виконання якогось завдання.

В СБУ обвинувачення відкидають. Голова прес-служби відомства Олена Гітлянська в коментарі «Главкому» сказала, що абсолютно усі версії, пов’язані з останніми резонансними вбивствами, які з’являються у ЗМІ перевіряються. І тільки після перевірки СБУ зробить офіційну заяву з цього приводу.

У Службі безпеки України також заявляють, що висновки лінгвістичної експертизи свідчать, що текст листа організації «Українська повстанська армія» складений з використанням русизмів особою чи особами, які, очевидно, не є носіями української мови. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив радник голови СБУ Маркіян Лубківський.

За його словами, невластивими українській мові є також і деякі синтаксичні конструкції тексту.

Лубківський повідомив, що, за даними СБУ, лист був надісланий з-за кордону.

«За результатами вивчення технічних властивостей листа, що надійшов на особисту електронну скриньку пана Володимира Фесенка, СБУ було встановлено, що повідомлення відправлено за допомогою сервісу разових поштових адрес, який знаходиться на хостингу в компанії, яка знаходиться території ФРН. Відправник вжив максимальних заходів, щоб унеможливити його ідентифікацію, що ставить під сумнів як правдивість повідомлення, так і наміри автора», – йдеться у повідомленні.

У СБУ заявляють, що при пересиланні листа використовувався анонімізатор, ймовірно TOR, з транзитними IP-адресами у Великій Британії та США

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: