«Межигір`я»: рай для Януковича. Частина ІІ

«Межигір`я»: рай для Януковича. Частина ІІ

Продовження. Першу частину читайте тут:«Межигір'я»: рай для Януковича

Продовження. Першу частину читайте тут: «Межигір'я»: рай для Януковича

Як уже писала «Українська правда», розподіл колишньої державної резиденції «Межигір'я» було проведено серед трьох учасників: товариства з обмеженою відповідальністю «Танталіт» (129 га), благодійного фонду «Відродження України» (7,6 га) та громадянина Віктора Януковича (1,7688 га).

У першій частині розслідування «Українська правда» докопувалася до істини щодо компанії «Танталіт», якій відійшов найбільший шмат державних земель.

Виявилася, що кінцевими власниками 129 гектарів «Межигір'я» є австрійська фірма, одним засновником якої є біржовий маклер з Відня, а другим - австрійський юрист з Ліхтенштейну.

Тобто фактично це підставні особи, які діють в інтересах анонімних клієнтів, які вирішили заховати свою причетність до «Межигір'я». При чому юрист з Ліхтенштейну ще є кінцевим «власником» фірми «Дом Лесника», яка контролює мисливське господарство Сухолуччя, де Віктор Янукович любить постріляти в кабанів.

Фірма «Танталіт» (тобто фізичні особи, які ховаються за маклером з Відня і юристом з Ліхтенштейну) офіційно декларує, що збирається побудувати на своїх 129 гектарах «Межигір'я» так званий «Центр відпочинку і здоров'я» - яхт-клуб, гольф-клуб і кінний клуб.

У цій частині розслідування «Української правди» мова піде про другого учасника дерибану земель «Межигір'я» - благодійний фонд «Відродження України».

Сьогодні Фонд має в оренді 7,6 гектарів землі колишньої державної резиденції.

Саме на цій ділянці ведеться грандіозне будівництво з залученням баштового крану, яке видно навіть ззовні території «Межигір'я».

Як встановила «Українська правда», цей благодійний фонд споруджує не лікарню і не інтернат, а... «Культурно-оздоровчий центр».

«Українська правда» мала нагоду ознайомитися з «Містобудівним обґрунтуванням» цього закладу. Отже, згідно з документом, вже збудовано або проектуються такі об'єкти:

- адміністративний корпус з приміщенням для прийому гостей, їх оздоровлення і відпочинку;

- оздоровчий корпус;

- приміщення для гри у боулінг;

- тенісний корт;

- будинок відпочинку на острові посеред декоративного басейну;

- банно-оздоровчий комплекс;

- декоративний басейн №1;

- декоративний басейн №2;

- декоративний басейн №3;

- декоративний грот;

- споруди очистки і рециркуляції води декоративних басейнів;

- підземний стрілецький тир.

Як відомо, Янукович не приховує свого захоплення тенісом. «Я постійно граю в теніс і вважаю це питання для себе перспективним. Мені двічі на день вдається грати, і я з задоволенням це роблю», - заявляв він у січні 2010 року. А у тирі, очевидно, Янукович шлифуватиме свої навички мисливця. Незрозуміло тільки, чому в назві центру присутнє слово «культурний»?

Щоб перерахувати всі атракціони, які до душі Віктору Януковичу, тут не вистачає лише кільцевого автодрому навколо колишньої державної резиденції.

-- Показова вистава під акорди гітари

Благодійний фонд «Відродження України» почав закріплюватися в «Межигір'ї» щойно Янукович переїхав з Донецька до Києва, ставши прем'єр-міністром наприкінці 2002 року.

Вже 1 квітня 2003 було укладено договір оренди будинку №20 в «Межигір'ї» разом із трьома гектарами прилеглої землі. Від імені держави угоду підписало дочірнє підприємство ДУС - будинок відпочинку «Пуща Водиця»

Договір було укладено до 2051 року, коли Януковичу мав би стукнути 101 рік.

З особливим цинізмом в договорі було вказано, з якою ж метою фонд «Відродження України» винаймає будинок: «Майно, що здається в оренду, буде використовуватися орендарем для здійснення заходів щодо сприяння реалізації загальнодержавних і міжнародних програм, що спрямовані на поліпшення соціально-економічного положення».

Після помаранчевої революції влада спробувала виселити Януковича з насидженої території. Почалися суди. Генпрокуратура подала позов в інтересах Фонду державного майна, який наполягав, що оскільки площа будинку перевищувала 200 метрів, то орендодавцем повинен був виступати Фонд держмайна, а не дочірнє підприємство ДУС.

Суди тривали, Янукович вдруге обрався прем'єром, і 5 березня 2007 року заступник міністра Кабінету міністрів Олена Лукаш написала... відмову від позову. На її думку, вилучення в держави майна «не порушує права та інтереси Кабінету міністрів». Сліпа лояльність завжди цінувалася в оточенні Януковича - сьогодні Лукаш стала заступником глави адміністрації нового президента.

Після другого пришестя на посаду прем'єра Янукович прийняв на державній дачі №20 журналістів. Він показав їм будинок з казенними меблями, зіграв на гітарі та похвалився колекцією знаряддя для гольфу. І буквально за декілька днів цей будинок зрівняли з землею.

Сьогодні на його місці звели величезну споруду щонайменше на тисячу квадратних метрів, яка тепер називається «адміністративний корпус з приміщенням для прийому гостей, їх оздоровлення і відпочинку».

Саме цю будову вінчає мідний дах, який видно з-за території «Межигір'я».

Свої 7,6 гектарів фонд «Відродження України» «наколядував» із двох спроб.

Спочатку, 2 листопада 2004 року, було укладено договір оренди 3,9 гектарів між Вишгородської районною адміністрацією і благодійною організацією. Уся земельна ділянка була оцінена в 154 тисячі гривні, тобто 395 гривень за сотку.

Орендну плату встановили 3 гривні 20 копійок за сотку на місяць.

Під час другого прем'єрства Януковича 18 травня 2007-го благодійники з «Відродження України» вирішили розширити свої володіння у «Межигір'ї». Вони орендували ще 3,7 гектарів. Ділянку оцінили не набагато дорожче - в 151 тисячу гривень, або 408 гривень за сотку.

Орендна сплата склала 3 гривні 37 копійок за сотку на місяць.

Як і у випадку з фірмою «Танталіт», при передачі благодійному фонду частини «Межигір'я» жодного конкурсу не проводилося. І тому мізерна вартість оренди території визначалася, виходячи зі сміхотворної номінальної грошової оцінки землі.

-- Благодійники з Обухова

Благодійний фонд з претензійною назвою «Відродження України» було зареєстровано у 2003 році в квартирі житлового будинку в місті Обухові - районному центрі Київської області.

Використання такої вивіски - цинічне та абсурдне, тому що «благодійність» була спрямована на прем'єр-міністра, а згодом і президента держави. Фонд «Відродження України» - це своєрідне прикриття для схем, які забезпечували поточну життєдіяльність Януковича останні вісім років.

Зв'язок з Януковичем простежується не лише через те, що вони в 2003 намагалися орендувати йому будинок в Межигір'ї. На фонд було записано автомобілі, які його обслуговували в часи опозиції.

На початку засновником фонду значився мешканець Донбасу такий собі Олександр Юрченко. Ця ж людина була засновником ТОВ «Кіноцентр «Зоряний», де знаходиться штаб Януковича (директор цього кіноцентру Андрій Кравець у день інавгурації Януковича очолив Державне управління справами).

Також цей Юрченко був засновником ТОВ «Дом Лесника», яке за часів Януковича заволоділо 17,5 гектарами в його улюбленому мисливському господарстві Сухолуччя і зараз будує там «готельно-ресторанний комплекс».

Але згодом, очевидно, щоб не привертати зайву увагу прізвищами, які пов'язують з Януковичем, у фонді змінили фундаторів. За останньою інформацією, тепер фонд «Відродження України» має двох засновниць - це Юлія Близнюк і Лоліта Шапкова.

Як вдалося встановити, Лоліта Шапкова є... студенткою економіко-правового факультету Донецького національного університету. Очевидно, що навички, отримані в процесі роботи з відчуженням »Межигір'я», вона вирішила застосувати у науці. Тема її дипломної роботи - «Правові питання відводу земельних ділянок».

Про іншу засновницю фонду «Відродження України» вдалося дізнатися ще менше. Юлія Близнюк - їй 24 роки, зареєстрована також в місті Донецьку.

Якби цю історію розповісти непосвяченому громадянину, то перед ним би вимальовувалася абсурдна картина: благодійний (!) фонд розбудовує на території колишньої державної резиденції «Культурно-оздоровчий центр» з саунами, банями, боулінгом, тенісним кортом, підземним тиром. Причому сам фонд «заснований» двома дівчинами студентського віку з міста Донецьк.

Поряд інша фірма, заснована мешканцем київського гуртожитку, біржовим маклером з Відня і юристом з Ліхтенштейну, будує «Центр відпочинку і здоров'я», що включатиме яхт-клуб, гольф-клуб і кінний клуб. А по сусідству з ними, також всередині цієї колишньої державної резиденції, мешкає президент України Віктор Янукович, який заявляє, що до подій навколо не має жодного стосунку.

При чому всі ці проекти не закриваються, а навпаки, активно розгортаються одночасно з обранням Януковича на найвищу посаду.

Напевно, на цьому прикладі можна було би зробити цілий семінар на тему «підставні особи» для майбутніх юристів-випускників Донецького університету.

-- Замість післямови

Поряд з «Межигір'ям» у держави залишаються ще понад сто гектарів земель рекреаційного призначення.

Не виключено, що одного дня приватним власникам колишньої урядової резиденції стане тісно. І вони захочуть взяти в оренду ще трохи державної території - за мінімальною ціною. Передумови вже створено - Вишгородську районну адміністрацію очолив керівник штабу Януковича на останніх виборах.

Безперечно, вся ця історія могла би стати темою для першого засідання новосформованого Національного антикорупційного комітету на чолі з Віктором Януковичем. Але цього не буде ніколи. Або, принаймні, до 2015 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: