Компромат на Путіна. Жінки і квартири

Компромат на Путіна. Жінки і квартири

«Значущим є те, що це все ж таки Reuters. Путіну роблять нову біографію – він «хрещений батько» мафії, важкий кримінальний король» – політолог

Міжнародне агентство Reuters опублікувало розслідування, в якому говориться про передачу бізнесменом із Санкт-Петербурга Григорієм Баєвським нерухомості жінкам, які мають стосунок до президента Росії Володимира Путіна. Прес-секретар російського лідера назвав публікації агентства частину «інформаційного вливання», про яке він попереджав днями. Розслідування Reutersсвідчить, що квартири були передані чотирьом жінкам, які мають стосунок до Путіна.

Згідно з розслідуванням, петербурзький підприємець Григорій Баєвський передавав дорогу нерухомість чотирьом жінкам: молодшій дочці Путіна Катерині Тихоновій, двом близьким родичам колишньої гімнастки Аліни Кабаєвої, яку російські ЗМІ називали «дівчиною Путіна», хоча інформації, яка б це достеменно підтверджувала, немає, а також студенці Алісі Харчевій, яка в 2012 році знялася для календаря, випущеного до дня народження російського президента.

У трьох випадках мова йде про престижні об’єкти нерухомості, які Баєвський продав або передав у власність, а у випадку з дочкою Путіна – вона зареєструвала нову компанію на адресу попередньої квартири Баєвського, яку вказала як свою власну.

У 2013 році Баєвський передав право власності на дім та ділянку в підмосковному насаленому пункті Успенське бабці Аліни Кабаєвої – 81-річній Ганні Зацепіній, у 2009 році – квартиру сестрі Аліни Кабаєвої – Ляйсан Кабаєвій. Згодом перевів на ім’я Аліси Харчевої квартиру в невеликому московському котеджному комплексі. Про ціну оборудки інформації немає.

В інтерв’ю Радіо Свобода російський політолог Олександр Морозов наголосив, що розслідування здійснило авторитетне міжнародне агентство Reuters.

«Мені здається, що значущим тут є те, що це все ж таки Reuters. Бо це все ж таки не якась там жовта газета, а велике міжнародне агентство і його публікації мають таке всесвітнє значення. Видно, що протягом останнього року Володимиру Путіну, як-то кажуть, роблять нову біографію. Якщо до цього він був якимось партнером для всіх західних лідерів. То в останній рік розвивається тема, що він такий «хрещений батько» мафії. Або він такий собі Берлусконі – це м’який сценарій. Або ще гірший – такий важкий кримінальний король гірший за Берлусконі. І ці от публікації як зараз – вони спрямовані на формування образу Путіна як такого Берлусконі», – каже Морозов.

«Чи це є смертельно для Путіна – ні, звичайно. Кремль завжди міг повертати такі публікації на свою користь. Путін має репутацію такого брутального чоловіка, якого люблять жінки і ці дані, що нерухомість передана не лише його дочці, але й двом жінкам, з якими, він, можливо, був пов’язаний останніми роками, – в Росії ця інформація буде працювати на нього», – додає російський політолог.

У статті Reuters наводиться відповідь прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова на запит агентства про Баєвського: «Ми нічого не знаємо про те, хто це такий. Президент також із ним не знайомий».

Але чи можна говорити про якусь кампанію в міжнародних ЗМІ проти президента Путіна, як про те часом говорять його прихильники в Росії?

«Це не кампанія в тому сенсі, в якому розуміє це Кремль. Не наслідок змови уряду чи медіа. Просто до Криму, до третього терміну Путіна значна частина світових експертів, міжнародних журналістів, політичний істеблішмент – вважали, що Росія – це країна, в якої склянка демократія наполовину порожня, а наполовину повна. Що це перехідний режим, в якого є недоліки, але з ним треба працювати тощо», – каже політолог Морозов.

«Але після Криму для цього світового істеблішменту питання – хто такий Путін? – постало заново. Тому всі стали уважніше приглядатися, а що в Путіна з фінансами, зі світоглядом, чому став можливий Крим, як ми його розуміли раніше і зараз. Все це разом створює нову лінію – що Путін все ж таки це такий мафіозний, безідейний, достатньо небезпечний політичний гравець, метою якого є зміцнення та збагачення власної камарильї, наближеної до нього верхівки. Ця схема вимальовується чітко і стає домінуючою», – додає політичний експерт.

Григорій Баєвський працює помічником старого друга Путіна – підприємця Аркадія Ротенберга. Згідно з офіційними даними, тільки за останні два роки компанії, співвласником яких є Баєвський, заробили на державних будівельних підрядах не менше шести мільярдів російських рублів (89 мільйонів доларів).

Раніше Баєвський був маловідомим. Його зв’язки з Путіним були викриті журналістом-розслідувачем Романом Аніним, який дослідував тему для Проекту розслідування організованої злочинності та корупції, що працює зі ЗМІ Східної Європи.

Reuters також зазначає, що Баєвський є колишнім менеджером нерухомості у Санкт-Петербурзі. У 2006 році він заснував дачний кооператив поблизу Петербурга разом із Аркадієм Ротенбергом та братом Ротенберга, Борисом.

Баєвський розпочав бізнес разом із Ротенбергами в 2011 році, працюючи до 2014 року як директор інвестиційного підрозділу – компанії «Російський холдинг», як свідчать відкриті документи. Відкриті джерела також говорять, що він був пов’язаний з SMP банком, де більшість акцій належить братам Ротенбергам.

Аркадій Ротенберг був серед перших російських бізнесменів, які потрапили в західний санкційний список щодо візових обмежень та замороження активів через анексію Криму Росією. Згідно з даними Міністерства фінансів США, брати Ротенберги отримали державних замовлень і проектів на мільярди доларів від Путіна, пише Reuters додаючи, що самі Ротенберги заперечують отримання допомоги від російського президента для ведення свого бізнесу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: