Контекстні переговори

Контекстні переговори

Росіяни під час торгів знову тиснули?

Росіяни під час торгів знову тиснули? Під час учорашніх переговорів Миколи Азарова та Владіміра Путіна Росія, очевидно, хотіла усе більших поступок від України за зниження цін на газ, а Україна вимагала змін у самому механізмі ціноутворення. Саме ж підписання минулорічних газових контрактів Микола Азаров назвав злочином попередньої влади перед народом України – пише Алєксєй Ґрівач у російському виданні «Время новостей».

Микола Азаров шукав у Ново-Огарьово газовий компроміс перед зустріччю президентів.

Доля заснованої на зниженні газової ціни пакетної угоди, про яку президент Росії Дмітрій Медвєдєв і президент України Віктор Янукович повинні оголосити сьогодні в Харкові, вчора до пізнього вечора висіла на волоcку.

Переговори між главою «Газпрому» Алексєєм Міллєром і міністром палива та енергетики України Юрієм Бойком у понеділок зайшли в глухий кут. Делегація повернулася до Києва ні з чим, а прем\'єр-міністру Миколі Азарову вчора ближче до ночі знову довелося екстрено вилетіти до Москви, для того щоб в особистій бесіді з Владіміром Путіним вийти на конкретні домовленості (раніше їх зустріч планувалася на четвер).

«Попередня робота міністра палива та енергетики і міністра закордонних справ дали змогу підійти до формування наших спільних позицій. Але залишилися деталі, які хотілося б сьогодні узгодити остаточно, і завтра у президентів була б можливість підписати такі серйозні угоди», – заявив пан Азаров перед початком переговорів у Ново-Огарьово. Владімір Путін теж був обережним: «Ми рухаємося вперед з найбільш чутливих для нас питань, що, звичайно, не може не тішити. Упевнений, що сьогоднішній ваш візит буде корисним, ми зможемо поговорити щодо найбільш хвилюючих, усіх хвилюючих нас питань, сподіваюся, що вийдемо на певний позитив».

У «Газпромі» ситуацію не коментують. Але російський віце-прем\'єр Ігор Сєчін вдень підтвердив, що домовленості немає. «Зниження ціни та пільги можливі, але ми повинні розуміти, що ми отримаємо від наших українських партнерів, – сказав він, зазначивши, що «наразі тривають контекстні переговори». Ймовірно, це означає, що від України чекають додаткових поступок. Раніше пан Сєчін говорив, що російська сторона сподівається на співпрацю у сфері атомної енергетики та гідроенергетики. Учора він додав до списку питання транзиту нафти через Україну, врегулювати які непросто, оскільки «Укртранснафту» досі контролює менеджмент приватної групи «Приват» Ігоря Коломойського.

Перед вильотом до Москви пан Азаров був вкрай емоційним в оцінці ситуації: «Зараз ми ведемо надзвичайно складні переговори з Росією, бо підписані на десять років контракти кабальні для України. Все залежить виключно від доброї волі Росії». Якщо Москва погодиться на пропозиції, «Київ зуміє переглянути цей контракт», повідомив український прем\'єр. «А як не захочуть, то шлях тільки один – Стокгольмський суд. Що ми там отримаємо? Нічого», – підсумував він.

Наприкінці минулого тижня Владімір Путін дав доручення підготувати проект рішення про зниження ціни на газ для України. Але, за інформацією «Времени новостей», йшлося про надання одноразової 20-процентної знижки протягом 2010 року. Це дало б змогу знизити ціну з 330-340 до 260 дол. за тисячу кубометрів і заощадити «Нафтогазу» й українській економіці близько 2-2,1 млрд. дол. Однак детальні переговори в «Газпромі» показали, що українська делегація вимагає більшого. Їй потрібні принципові зміни в механізм ціноутворення (на кшталт зниження базової ціни або введення принципу net back від ринку Німеччини), щоб гарантувати більш низькі газові ціни на довгострокову перспективу.

«Я сподіваюся, що ми переглянемо цей контракт, але це зовсім не означає, що газ буде по 20 або по 50 дол. за тисячу кубометрів, – заявив учора пан Азаров і обрушився на колишнє керівництво «Нафтогазу України», підставивши між справою Влідіміра Путіна. – Якщо бути відвертим, як розповів прем\'єр-міністр Росії, то на чистих аркушах з підписами Олега Дубини (екс-голова НАК) і з печатками «Нафтогазу» росіяни писали свої вимоги. Хіба це не злочин попередньої влади перед народом України».

Втім, як уже писала «ВН», усе було зовсім не так. Пан Дубина саме до останнього відмовлявся ставити свій підпис під контрактом на постачання газу, який було запропоновано «Газпромом» і узгоджено прем\'єр-міністрами Владіміром Путіним і Юлією Тимошенко. І навіть спочатку самовільно підписав «власний» варіант контракту, чим ледь не спровокував гучний міждержавний скандал і новий виток газової війни. У результаті він змушений був поставити підпис під текстом договору, але на транзитну угоду його вже не вистачило (від «Нафтогазу» другий контракт підписав перший заступник Ігор Діденко).

Алєксєй Ґрівач, Время новостей (Росія)

Оригiнал матерiалу:

http://www.vremya.ru/2010/68/8/252154.html

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: