Винятковий флот

Винятковий флот

Путін попередив: іншим – не просити!

Путін попередив: іншим – не просити! Владімір Путін зазначив, що такі знижки ціни на газ – лише для України, забувши згадати: інші країни й так платять менше. За словами прем’єра Росії, з Україною склалася виняткова ситуація, за якої і став можливий «обмін» ціни газ на подальше базування флоту. Експерти ж зазначають, що угода може дати друге дихання українській опозиції, а сам Чорноморський флот перебуває у вкрай сумному, депресивному стані – йдеться у статті в російському виданні «Московский комсомолец».

-- Владімір Путін: «Головне тут – не гроші й не газ…»

«Хочу попрохати наших партнерів із такими проханнями до нас не звертатися», – учора у Білому домі прем’єр Путін згадав укладену президентами Росії та України угоду про поставки газу. Він зазначив, що зниження ціни на «блакитне паливо» для сусідської України – «це винятковий випадок».

Прем’єр-міністр довго пояснював, як народилася ця угода. Для початку Росія домовилася про подовження терміну перебування у Криму свого флоту на 25 років, починаючи з 2017 року. «Безумовно, це відповідає інтересам російського та українського народів», – сказав глава уряду та наголосив, що російський флот стоїть на сторожі безпеки і Росії, і України, й усієї міжнародної спільноти. Приміром, зараз кораблі російського флоту беруть участь у боротьбі з піратством у Аденській затоці.

Ціни на російський газ, продовжив прем’єр, будуть знижені для України на 100 доларів із кожної тисячі кубометрів. «Я хотів би наголосити, що компанія «Газпром» тут ні до чого», – сказав він. Владімір Путін роз’яснив, що говорить про зниження вивізного мита для України на 30%. «Це відбувається за рахунок бюджету Російської Федерації», – сказав він. І додав: «Зате у нас немає необхідності, як це роблять інші країни, будувати військові бази по всьому світу». За його словами, це дасть змогу Україні вже цього року зекономити 3 мільярди доларів, а наступного – до 4 мільярдів. Безумовно, зазначив прем’єр, наші партнери заповнять газом підземні сховища та забезпечать прокачування «блакитного палива» до Європи. Гроші, які недоотримає Росія (а Україна відповідно не віддасть), залишаться в Україні. І підуть у рахунок оплати за перебування російського флоту в Криму. Більше того, прийнято рішення, коли закінчаться ці кошти, платити «оренду» й далі.

«Для нас це не просте рішення. Це дорого», – сказав Путін. І знову вдався до пояснень: «Йдеться про якісний прорив у відносинах між Росією та Україною. І головне тут це не гроші, не газ і навіть не флот. Головне – відносини між нашими народами», – наголосив прем’єр. Окинувши залу засідань суворим поглядом, він пояснив усім присутнім про відчуття ліктя.

Ратифікація Угоди про продовження терміну перебування на території України Чорноморського флоту РФ до 2042 року намічена на найближчий вівторок – 27 квітня. Тим паче що Конституційний суд України визнав конституційним рішення про продовження термінів перебування ЧФ РФ на території України. Незважаючи на це, Юлія Тимошенко збирається у суботу вивести народ на вулицю.

-- Експерти «МК»

1. Яка буде реакція опозиції в Україні на підписані Угоди про продовження базування ЧФ у Севастополі? Чи можливе оголошення Віктору Януковичу імпічменту?

2. Чи можливе за певний час розірвання угоди?

Ґлєб Павловський, директор Фонду ефективної політики.

1. Опозиція після президентських виборів перебуває у роздробленому стані й не здатна дати успішний бій команді Януковича. Крім того, вона до бою просто не готова – ніхто не чекав на цей прорив. Треба сказати, що угода абсолютно новаторська і вона стала третім великим успіхом Дмітрія Медведєва після перемоги над Грузією та Договору зі СНО.

2. Сам факт домовленостей свідчить про геополітичний поворот України у бік Росії. Якщо наша країна буде вибудовувати правильну політику, то на наступні президентські вибори питання з базою навіть не буде предметом дискусій! ЧФ перебуває не у найкращому стані. Однак у серпні 2008 року він проявив себе чудово і зміг створити Грузії значні неприємності. Але йдеться у цьому разі не про флот у вузькому сенсі. Створюється поле для партнерства двох країн. Ще нещодавно ми були у регіоні в ізоляції, а тепер переходимо в наступ!

Михаїл Віноґрадов, президент фонду «Петербургская політика».

1. Вперше після обрання Янукович дав Юлії Тимошенко привід для запеклої критики, і вона його, звісно, не упустить. Ступінь же натиску Юлії Володимирівни буде залежати від її зацікавленості в електораті сходу країни. Якщо вона не втрачає надії за нього поборотися, то перегинати палицю все-таки не буде.

2. Так, таке можливо, враховуючи крайню нестабільність сусіда. Крім того, я вважаю, що Росія у цьому разі витрачає конкретні гроші на віртуальні придбання. Стратегічна значущість Чорноморського флоту дуже перебільшена. У разі воєнної загрози ЧФ закривається у Чорному морі Туреччиною. Флот може мати значення тільки при з’ясуванні відносин із державами регіону – Грузією, тією ж Туреччиною. У Росії значення ЧФ сумніву не піддається через славнозвісні «імперські амбіції» та ностальгію за колишньою могутністю.

Станіслав Бєлковський, політолог.

1. Реакція всередині країни украй неоднозначна. Близькі до президента соціологи говорять про 61% українців, які підтримують пролонгацію угоди. При цьому категорично проти захід країни, Київ. Для імпічменту, однак, зараз немає юридичних можливостей. Парламентська опозиція переживає кризу, але я вважаю, що питання з флотом дасть їй друге дихання. Я не виключаю, що опозиція зможе блокувати угоду в Раді або вивести людей на вулиці з метою вплинути на Януковича.

2. Чорноморський флот перебуває у вкрай сумному, депресивному стані. Угода – ще й плата за конфіденційність. Останні кораблі будуть далі спокійно догнивати у Севастополі, а не переміщуватися до Новоросійська, адже тоді б усьому світу стало зрозуміло, що, крім гордого імені, у ЧФ майже нічого й не залишилося. Водночас контракти на газ для Росії вигідні. Ціну на нього однаково довелося б знижувати у зв’язку з ситуацією на світових ринках. Перегляд же угоди з приходом в Україні до влади іншого політичного угрупування цілком можливий.

Ігор Кармазін, Московский комсомолец (Росія)

Оригiнал матерiалу:

http://www.mk.ru/politics/article/2010/04/22/474224-isklyuchiteln…

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: