Н.Карпачова: Я вимагаю від уряду перевірки всіх газопостачальних систем

Н.Карпачова: Я вимагаю від уряду перевірки всіх газопостачальних систем

Все змінюється в українській політиці.

Все змінюється в українській політиці. Опозиція стає владою, влада – опозицією. І тільки Ніна Карпачова вже одинадцятий рік поспіль залишається українським Омбудсманом – Уповноваженим з прав людини. Після призначення у1998-му Карпачова ще двічі переобиралася більшістю голосів народних депутатів – у 2003 та 2007 роках. Погодьтесь, це справді унікальне досягнення в українській політиці. Одразу після закінчення комітетських слухань ВР щодо дотримання прав людини в діяльності ОВС, які проводилися в Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, ІМК поцікавився ставленням українського Омбудсмана щодо захисту прав громадян в країні, щодо судової та кримінально-процесуальної реформ.

– Ніно Іванівно, добігає кінця ще один рік, як Ви обіймаєте посаду Омбудсмана, що ще Ви плануєте зробити у 2010 році?

– Активно готуюсь до зустрічі з Президентом з приводу цілої низки питань, пов’язаних з дотриманням прав і свобод людини в Україні. Цю зустріч ми готуємо разом з апаратом Президента. І я сподіваюся, що напередодні Міжнародного дня дотримання прав людини така зустріч відбудеться.

– Як часто Ви обговорюєте з Президентом ситуацію щодо дотримання прав і свобод?

–Ми зустрічаємося, але з приводу обговорення тільки якихось конкретних питань, у тому числі пов'язаних із судовою реформою.

– Вас влаштовує те, як впроваджується судова реформа?

– Можу сказати, що це перші спроби запровадити велику судову реформу… Звичайно, вона кульгає, і дуже серйозно кульгає, але принаймні її треба було розпочати. Позитив у тому, що ми розпочали процес, але саме під час цього процесу ми маємо помітити всі вади й негайно внести зміни в чинне законодавство.

– А в чому саме проблема?

–Як на мене, то це проблема виборності всього судового корпусу України. Я вважаю, що судді мають обиратися на конкретний термін, але це має бути всенародне обрання. Це перше питання.

Друге питання. Має розпочати роботу Вища кваліфікаційна комісія. Тільки тепер вже на професійній основі. Ви знаєте, що раніше були створені такі комісії в регіонах, тепер створена єдина структура, виділені кошти, але кошти досі до них не дійшли, і представники комісії досі працюють на громадських засадах. Але, як мене запевнили, вже в грудні гроші мають до них надійти. Тоді ми очікуємо, що комісія запрацює на повну силу. Підбір кадрів дуже важливий, і, звичайно, вона має бути справді незалежною. Влада не повинна впливати на ці питання, має впливати народ. Як єдине джерело влади на сьогодні. Плюс має бути контроль за діями суддів, але контроль має бути з боку професійних органів: Вищої кваліфікаційної комісії і Вищої ради юстиції.

Цей контроль має бути позбавлений впливу різних владних структур, вони повинні бути самі незалежні, щоб контролювати незалежну гілку влади. Тому сьогодні незалежність цих органів – це комплексне питання. Побачимо, наскільки ми зможемо його просунути. Але Янукович заявив, що без демократії він не бачить сучасної України, і тому, звичайно, я сподіваюсь, ці демократичні процеси Президент буде наполегливо втілювати в життя.

– Ваше ставлення щодо ситуації навколо прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу…

–Це просто біль України. Але ми маємо це зробити. Запровадити його. До речі, в цьому кодексі ми просили, щоб було визначено чітко статус у судовому процесі й Омбудсмана України. Три роки законопроект лежить у Верховній Раді в одному з комітетів, нещодавно я розмовляла з Сергієм Ківаловим і просила його – а вони саме доопрацьовують цей кодекс – все ж таки внести пропозицію і чітко визначити статус у кримінальному процесі Омбудсмана України. Це дуже важливо для підсилення захисту прав людей, які проходять через кримінальний процес.

– Добігає кінця перший рік нової влади біля державного керма. Які проблеми, що безпосередньо зачіпають вашу діяльність, Ви назвали б найбільш болючими?

– Це, перш за все, недотримання правоохоронними органами прав людини під час затримань, арештів. Крім того, безперечно, тривалість судових розглядів до десяти років включно. Причому з цього приводу є відповідне рішення Європейського суду з прав людини.

Плюс блок питань, пов’язаних з дотриманням прав дитини, а також питання українських трудових мігрантів, бо, як ви знаєте, досі ще не прийнято концепцію міграційної політики… Тож справ вистачає.

От нещодавно Майдан приходив до мене. Відбулася зустріч з підприємцями, я приймала пікетувальників… Вони боронили свої права малого та середнього бізнесу, які не були дотримані в проекті нового Податкового кодексу, і дуже добре, що Президент повернув цей документ на доопрацювання до ВР. До речі, я особисто внесу офіційне подання Президенту, щоб відбулися зустрічі, переговори щодо цього, щоб був діалог із громадськістю, яка займається цією проблемою.Більше того, до мене вже звертаються самі правоохоронці.

– !?

– Так. Це рядові працівники, яких звільняють з брутальним порушенням законодавства. І не можу на це не реагувати. Бо не тільки вони порушують права, а й вище керівництво порушує їхні трудові права.

– А можна навести конкретні приклади?

– Це справа Ігоря Індила. Так, під час парламентських слухань розпочався розгляд кримінальної справи щодо смерті студента Ігоря Індила. Моє провадження було відкрито буквально в перший же день, коли стало відомо про його загибель, я зробила заяву, що це, фактично, вбивство, і наголосила на об’єктивному розслідуванні. У моєму провадженні було майже триста людей опитано, у тому числі й правоохоронці. Мій представник перебуває в Деснянському суді, і я дуже сподіваюсь, що суд вислухає мою думку щодо цього інциденту.

Я вважаю, що під час моєї найближчої зустрічі з нещодавно призначеним Генпрокурором ми знову повернемось одразу до кількох резонансних справ, у тому числі й зниклого журналіста Климентьєва та студента Індила. Бо всі ці резонансні справи не дають сьогодні вільно дихати українському суспільству. Це дуже важливо. Тому я як Омбудсман є голосом тих, чиї права порушуються, або голосом тих, хто вже не може за себе сказати…

Це 23 загиблих у Дніпропетровську три роки тому під час вибуху газу. Пам’ятаєте, я змушена була виступати у Верховному Суді, домагаючись повернення цієї справи на нове судове розслідування. Адже 23 загиблих – жодного винного, ніхто за це не відповів! А це проблема системна, тому від уряду вимагаю, щоб зараз, коли вже почалися холоди, відбулася системна перевірка всіх газопостачальних систем, особливо в комунальній сфері. Оскільки після Дніпропетровська був вибух газу через рік у Криму, в Євпаторії, в Києві, і безліч інших можна навести прикладів. Це системні проблеми. Тому намагаюсь своїм маленьким апаратом робити те, що маю робити.

– А, до речі, скільки у Ваш апарат входить людей?

–100. Так, 100 людей на всю Україну. Для порівняння: в Генеральній прокуратурі – 11 тисяч.

– Підсумовуючи нашу розмову, хотілося б іще раз повернутися до питання порушення прав представниками МВС, а якщо відверто, то катувань у відділках, кількість яких просто шокує останнім часом. Чи є системне вирішення цієї проблеми?

– На жаль, досі не створений цивільний орган з незалежним статусом… Я на спеціальному засіданні ВР порушила питання, що зрештою уряд має виділити кошти, хай невеличкі, для створення незалежного превентивного механізму у вигляді національного комітету. І головним завдання цього комітету мають бути превентивні заходи, щоб унеможливити масові й систематичні порушення прав як затриманих, так і ув’язнених. І саме до травня, за попереднім планом, мала б бути створена така структура за факультативним протоколом щодо Конвенції ООН проти катувань…

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: